Blog

Stappenplan: Zelf een Douglas overkapping maken

Stappenplan: Zelf een Douglas overkapping maken

 

Bij Tuinhoutdiscount.nl zijn wij, onder andere, gespecialiseerd in het realiseren van Douglas (maatwerk) overkappingen voor onze klanten. Door heel het land hebben wij al overkapping mogen leveren en realiseren. Uiteraard is het altijd een optie om ons dit te laten verzorgen, maar wij zien de afgelopen tijd ook steeds meer klanten die de materialen bij ons aanschaffen en zelf aan de slag gaan met het maken van een Douglas overkapping. Om deze klanten, en wellicht ook u, hierbij zo goed mogelijk te helpen hebben wij een uitgebreide uitleg (stappenplan) geschreven voor het zelf maken van een Douglas overkapping. Wel zo makkelijk!

 

 

Houtverbindingen

Schroeven is niet altijd even mooi en vaak is het mogelijk om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Om deze reden kiest men er vaak voor om het hout met elkaar te verbinden met zogenoemde houtverbindingen. Alhoewel dit vaak wel meer kost of meer werk oplevert, zorgt u hiermee wel voor een wat meer luxe uitstraling. Het hout valt hiermee als het ware in elkaar en zit klem.Welke verbindingen hiervoor precies zijn? Dan leggen wij hieronder graag uit.

Zwaluwstaartverbinding

Een zogenoemde zwaluwstaartverbinding dankt zijn naar aan de vorm van deze houtverbinding. De verbinding bestaat uit een mannetje en een vrouwtje (ook wel zwaluwstaartslede en zwaluwstaartgroef genoemd) welke exact in elkaar moeten kunnen vallen. Wanneer dit goed is uitgevoerd en dit precies past is de verbinding in staat om trekkrachten op te nemen.

Pen en gat verbinding

De pen en gat verbinding is één van de meeste voorkomende verbindingen. Niet alleen bij overkappingen, maar vooral in bijvoorbeeld de meubelmakerij. Net zoals bij de zwaluwstaartverbinding bestaat deze verbinding uit een mannetje en een vrouwtje.

Halfhoutverbinding

De halfhoutverbinding is een echte klassieke verbinding die in enorm veel verschillende vormen in de houtbranche wordt gebruikt. Bij overkappingen komt u deze verbinding vaak tegen bij de hoek waar staanders en ringbalken elkaar kruisen. Maar ook bij veel houten tuinmeubelen komt deze verbinding regelmatig voor.

Meer over de verschillende houtverbindingen? Dat leest u hier!

 

Stappenplan: Zelf een Douglas overkapping maken

 

De fundering

De basis van het gehele project moet goed zijn. De fundering is dus iets dat u dient te realiseren met de grootste zorg en nauwkeurigheid. Voor het realiseren van een stabiele fundering zijn er een tweetal mogelijkheden. Namelijk gebruik maken van een betonvloer (storten) en gebruik maken van betonpoeren.

Betonpoeren als fundering

De goedkoopste, en meest gangbare, manier voor het realiseren van een stabiele basis en fundering voor uw Douglas overkapping is gebruik te maken van betonpoeren. De betonpoeren werken als stabiele basis en zorgen er tevens voor dat dit relatief eenvoudig en goed voor elkaar te krijgen is. Daarnaast zorgen de betonpoeren ervoor dat de Douglas palen niet in contact komen met de grond. Er ontstaat namelijk een afstand tussen de betonpoer (de grond) en de paal door gebruik te maken van een zogenoemde hoogteverstelling. Wanneer u bij het kiezen van de hoogteverstelling twijfelt adviseren wij u om te kiezen voor de RVS-variant in de 'deluxe' uitvoering. Hiermee heeft u een hoogteverstelling die niet roest en die altijd in hoogte verstelbaar is, ook wanneer uw Douglas overkapping al is gemaakt.

Hoe betonpoeren precies geplaatst moeten worden leest u hier!

Betonvloer storten als fundering

Dit is ten opzichte van de betonpoeren een stuk prijziger om te (laten) realiseren, maar werkt wellicht het allerbeste. Daarnaast beschikt u met deze fundering ook direct over een vloer waarvan u gebruik kunt maken. Waar mensen voorheen vaak nog de keuze maakte om de betonvloer te bedekken met een vlonder zien wij de afgelopen tijd steeds vaker dat men het beton het beton laat. Lekker industrieel!

 

Stappenplan: Zelf een Douglas overkapping maken

 

De constructie

Voor het gemak noemen wij deze stap in het proces even de constructie. Het is na het realiseren van de fundering namelijk van belang om de basis van de constructie te gaan leggen. Hoe u dit doet? Door de palen te gaan bevestigen op de fundering.

Welke palen kiezen?

Allereerst is het hierbij van belang dat u een keuze gaat maken in welke Douglas palen u wilt gaan gebruiken bij het maken van de overkapping. In principe zijn hierin meerdere maten mogelijk. Deze palen, ook wel staanders genoemd, zijn namelijk beschikbaar in de maten 12x12cm, 15x15cm en 20x20cm. Dit zijn fijnbezaagde (ruwe maten). Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij daarnaast ook nog geschaafde (gladde) palen in de maten 12x12cm, 14,5x14,5cm en 19,5x19,5cm.

Palen bevestigen op betonpoeren

De volgende stap is het bevestigen van de door u gekozen Douglas palen op de betonpoeren. U dient hiervoor een gat te boren in de onderzijde van de paal in een dergelijke maat dat de door u gekozen hoogteverstelling, en het draadeind dat hier meegeleverd wordt, hierin past. Tevens zit bij de hoogteverstelling een vierkante plaat, deze bevestigd u op de onderzijde van de paal. Door het draadeind in deze plaat te draaien bevestigd u de paal op de betonpoer.

 

Stappenplan: Zelf een Douglas overkapping maken

 

De dakconstructie

Wanneer de fundering is gelegd en de Douglas palen hierop zijn bevestigd is het tijd om aan de slag te gaan met de dakconstructie van de Douglas overkapping. Een enorm leuke, en vooral erg belangrijke, stap in het gehele proces. Hier zal de overkapping écht vorm gaan krijgen en ziet u de vorm ontstaan die het eindplaatje uiteindelijk zal hebben. Let wel op dat het per daksoort kan verschillen hoe u dit dient aan te vliegen. Wij zijn in dit voorbeeld uitgegaan van een Douglas plat dak overkapping daar dit het meest gerealiseerde soort overkapping is van dit moment.

 

Ringbalken

De zogenoemde ringbalken houden de staanders van de overkapping bij elkaar en zorgen tevens voor een eerste indruk van hoe de overkapping er uit komt te zien. Een enorm belangrijk onderdeel is het bepalen hoe dik deze balken precies moeten gaan worden. De dikte van de balken is afhankelijk van de overbrugging die de balken moeten gaan maken. De vuistregel die hiervoor gehanteerd kan worden dat er 5cm dikte voor de balk gerekend dient te worden voor elke meter overbrugging. Heeft u dus een overbrugging van 3 meter? Dan is er minimaal een balk nodig met een dikte van 15cm.

Hoe u deze balken kunt monteren op de staanders is afhankelijk van de door u gewenste houtverbinding. Over deze houtverbindingen hebben wij hierboven al één en andere toegelicht. Vaak kiest men bij bevestiging van de ringbalken op de staanders voor een halfhoutverbinding.

 

Stappenplan: Zelf een Douglas overkapping maken

 

Gordingen

Nadat de ringbalken op hun plek zitten en goed zijn gemonteerd is de volgende stap het toevoegen van de Douglas gordingen tussen de ringbalken. Deze Douglas balken komen tussen de voor- en achterzijde van de overkapping tussen de ringbalken en worden in de meeste gevallen met een houtverbinding gemonteerd. Overigens is het ook mogelijk om deze gordingen vast te schroeven vanaf de buitenzijde van de ringbalk. Dit laatste is in de meeste gevallen de meest eenvoudige optie. Zorg hierbij echter wel dat hier de juiste schroeven voor worden gebruikt.

Hoe dik moet mijn gordingbalk zijn?

Waar het bij de ringbalken verstandig is op de dikte is dit ook bij de Douglas gordingen het geval. Heeft uw overkapping een diepte van 3 meter? Dan moet de gording een maat hebben van 3 maal 5cm, dus 15cm in totaal.

Hoeveel gordingen heb ik nodig?

Uiteraard is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid gordingen die u verwerkt in de overkapping. Ook deze gordingen dragen immers bij aan de stevigheid van het dak dat hierop komt te liggen. Net zoals er bij de ringbalken een vuistregel is, is dit bij het bepalen van het aantal gordingen ook het geval. Het is namelijk zaak om elke 60cm (hart tot hart) een balk/gording te plaatsen.

 

Afschot van het dak

Niemand zit te wachten op een dak vol met water die uiteindelijk kan gaan doorhangen of kan gaan lekken. Des te belangrijker is het om rekening te houden met de afwatering van de Douglas overkapping die u gaat maken. Wij adviseren onze klanten altijd om te verwerken met een regenwaterafvoer. Dit is netjes te verwerken in de dakbedekking. Hiervoor is het echter wel zaak dat het water de goede kant op stroomt. Hoe u dit doet? Door afschot te verwerken in de overkapping. U kunt dit afschot verwerken in de Douglas palen/staanders van de overkapping. Dit is de mooiste oplossing. Overigens is dit vaak ook te realiseren door de betonpoeren en de hierop bevestigde hoogteverstelling ietwat te verstellen. Het advies hiervoor geldt een afschot te rekenen van 0,5cm per meter.

 

Dakbedekking

In dit stappenplan zijn wij er vanuit gegaan dat u een Douglas plat dak overkapping wilde gaan realiseren. Uiteraard zijn er nog vele andere soorten overkappingen en is het soort dakbedekking hiervan afhankelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld kapschuren, zadeldaken, maar ook veranda’s. Voor elke soort overkapping zijn er weer andere soorten dakbedekking beschikbaar. Dit is vooral afhankelijk van het afschot wat het betreffende dak heeft. Een plat dak overkapping met dakpannen zal bijvoorbeeld in veel gevallen resulteren in wateroverlast.

Bij Tuinhoutdiscount.nl bieden wij veel verschillende soorten dakbedekking aan. Afhankelijk van het soort dak kunt u bij ons kiezen uit (bijvoorbeeld) de volgende soorten dakbedekking;

 

Stappenplan: Zelf een Douglas overkapping maken

 

Wanden

Wilt u het hele jaar door kunnen genieten van uw overkapping in de tuin? Dan is het wellicht het overwegen waard om wanden in uw Douglas overkapping te plaatsen. Welke mogelijkheden hierin zijn hebben wij hieronder voor u toegelicht.

Houten wanden in Douglas overkapping maken

Voor het realiseren van houten wanden heeft u meerdere mogelijkheden die vooral te maken hebben met de look en sfeer die u wilt gaan creëren in de tuin. Onder andere Triple Profiel, blokhutprofielplanken, potdekselplanken en sponningplanken behoren tot deze mogelijkheden. Voor de montage van deze wanden heeft u hoogstwaarschijnlijk ook zogenoemd regelwerk nodig. Wij zien dat hiervoor over het algemeen regels/balken van 40x60mm nodig.

Overigens schreven wij eerder al een blog over welke houten wanden er mogelijk zijn in overkapping. Lees hier meer.

Glazen schuifwanden in overkapping maken

Wilt u eigenlijk geen licht of zicht verliezen? Dan is het ook het overwegen waard om te kiezen voor het monteren van glazen schuifwanden in uw overkapping. Glazen schuifwanden komen met meerdere voordelen welke wij hier al eens hebben toegelicht. In het kort komen de voordelen hier op neer;

  • Het hele jaar genieten van uw overkapping
  • Besparen op eventuele stookkosten
  • Ruimtelijk effect
  • Lichtinval
  • Investeren in de waarde van de woning

 

Mogelijkheden in het echt bekijken?

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het zelf maken van een Douglas overkapping? Kom dan gerust eens langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad. In de showroom hebben wij onder andere meerdere soorten overkappingen met bijbehorende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld platte daken, kapschuren en zadeldaken. Onze specialisten staan voor u klaar om u te voorzien van antwoorden op uw vragen.