Houteigenschappen en werking

Houteigenschappen en werking

Houteigenschappen

Elke houtsoort heeft haar eigenschappen en een eigen karakter. Hout is een natuurproduct en hout van de houthandel werkt. Hiermee willen wij zeggen dat het hout kan gaan kirmpen of andere veranderingen kan vertonen. Om hier voor u wat duidelijkheid in te kunnen geven hebben wij op deze pagina informatie verzameld over op welke manieren hout kan gaan werken. Onderaan deze pagina kunt u terecht voor specifieke eigenschappen per houtsoort. Heeft u vragen of gaat u graag het gesprek aan met één van onze specialisten? Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze compleet overdekte showroom!

Let op: Hout is een natuurproduct en de werking hiervan kan niet worden voorkomen. Voor de gevolgen van deze werking of enige andere houteigenschappen kan Tuinhoutdiscount.nl in géén enkel geval aansprakelijk worden gesteld.


Naden, kwasten en noesten

Elke houtsoort heeft een eigen karakter en zijn eigen eigenschappen. Jaarringen, kwasten en naden behoren tot deze karaktereigenschappen. Het hangt van de houtsoort van uw keuze af hoeveel deze kwasten voorkomen.

THD tip: Is er een noest of kwast losgekomen in uw hout? Met een beetje houtlijm kunt u deze eenvoudig weer vastzetten. Alsof ze nooit zijn losgekomen!


Kleurverschil en vergrijzing

Hout is, en blijft, een natuurproduct en wordt gewonnen uit bomen. Om deze reden is het dan ook mogelijk dat producten van hout kleurverschillen bevatten. Hou hier dus rekening mee bij uw aankoop. Na verloop van tijd vergrijzen alle soorten tuinhout. Dit komt door de invloed van zonlicht. Het vergrijzen van hout is een langzaam proces waar enige tijd overheen gaat. Wanneer hout is verduurzaamd, ook wel geïmpregneerd genoemd, zijn er diverse kleurpigmenten ingebracht in het hout. Afhankelijk van de opslag en van het hout zelf komen deze pigmenten boven. Deze kleurverschillen zullen langzaam verdwijnen.


Uitzetten, krimpen en scheurvorming

Hout is een natuurproduct en hout werkt. Dit is over het algemeen bij de meeste mensen bekend. Door vocht of droogte ontstaat er verandering in het hout waardoor het hout kan krimpen of uitzetten. Het hout kan om deze reden afwijken van de op onze webshop aangegeven maten. In sommige gevallen gaat het niet om mm verschillen, maar om cm. Deze krimp of groei kan voor scheurtjes zorgen. De grootte van de scheuren is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van de houtsoort.

THD tip: Zorg ervoor dat u het hout niet in de volle zon bewaard alvorens u er mee aan de slag gaat anders kan het hout gaan drogen en dus werken.


Schimmel (witte vlekken)

Schimmelvlekken in het hout kunnen ontstaan wanneer natte delen een bepaalde tijd dicht op elkaar gelegen hebben. Vaak komt dit voor tijdens productie en/of transport. Schimmelvlekken zijn geen enkel probleem en doen niks af aan de kwaliteit.

THD tip: Schimmel is eenvoudig te verwijderen met een schoonmaakmiddel of met een speciaal schimmelverwijderings middel. Geen zin om hier iets aan te doen? Na verloop van tijd verdwijnt het uit zichzelf.


Zoutvlekken (wit en groen)

Hout dat is verduurzaamd of geïmpregneerd kan het doen laten lijken dat er zich zoutvorming voordoet op het oppervlakte van het hout. Deze verkleuring in de kleuren wit en groen ontstaat door de combinatie van impregneermiddel en hars. Wanneer dit zich op uw aangekochte hout voordoet is dit geen probleem. Het verdwijnt vanzelf.

THD tip: Bovengenoemde vlekken zijn eenvoudig met een vochtige doek te verwijderen.


Hars

Hars dat uit een boom komt is bij iedereen bekend. Het plakkerige spul is voor de boom een manier om zich te beschermen tegen virussen en infecties. De hoeveelheid hars is per boom verschillend. Grenen hout gekocht? Vaak ontstaan hier groene spikkels door de combinatie van impregneermiddel en hars.

THD tip: Groene spikkels zijn met een borstel eenvoudig te verwijderen. Harsdruppels kunt u eventueel voorzichtig wegschrapen.


Bloeden

Met name Hardhout heeft als eigenschap dat het gaat bloeden. Deze vloeistoffen die het hout lekt hebben vaak een roestkleur. Deze stoffen zijn compleet ongevaarlijk, maar kunnen wel vlekken geven op andere elementen zoals onderliggend werk.


Kernhout en spint

Elke boom bevat spint- en kernhout. Spinthout transporteert de voedingssappen voor een bom, terwijl kernhout zorgt voor de stevigheid. Vaak is het verschil te zien aan een kleurverschil die u aan de kop van het hout kunt zien. Bij Grenen en Douglas is het verschil erg goed te zien.


Pinholes

Sommige hardhoutsoorten kunnen kleine gaatjes (pinholes) vertonen. Deze gaatjes zijn veroorzaakt door een insect (nathoutboordertjes). Dit zijn insecten die zich voeden met de sappen van de boom. Zodra de boom gekapt wordt, sterven deze insecten en bestaat er dus geen gevaar meer dat er nieuwe pinholes ontstaan. Deze 'pinholes' worden algemeen aanvaard. Zij vormen geen enkel gevaar. Deze pinholes hebben geen invloed op de duurzaamheid of op de statische eigenschappen van het hardhout.


Merg

De mergbuis is de centrale buis in de boomstam in de eerste boomring. Het verschilt van het omringende hout: de kleur is donkerder en de structuur is anders. Bij de bewerking van het hout kan dit volledig of gedeeltelijk zichtbaar worden. Deze eigenschap maakt deel uit van de natuurlijke uitstraling van het hout. Soms wordt dit verward met houtrot.


Ruwe plekjes en randen

Zelfs met de grootste zorg in het productieproces kunnen ruwe plekken en schaafbewegingen niet altijd worden vermeden. Ruwe plekken kunnen voorkomen, vooral in het aftakkingsgebied en bij houtvezels die tegen de verwerkingsrichting in lopen. In het geval van kopafrondingen en dwarssnedes zijn kleine vezelscheuren mogelijk als gevolg van de verwerking dwars op de houtvezel.

Eigenschappen per houtsoort/product

Elk product en zeker elke houtsoort heeft zo zijn/haar eigen karaktertrekken en houteigenschappen. Om deze reden hebben wij hier productbladen voor ingericht in samenwerking met verschillende leveranciers. Zo weet u precies waar u aan toe bent wanneer u een product of houtsoort aanschaft.

Hout opslag

Heeft u hout ontvangen van Tuinhoutdiscount.nl? Dan adviseren wij u om dit hout volgens bepaalde richtlijnen op te slaan wanneer u hier niet direct mee aan de slag gaat;

  • Sla het hout niet op onder een bouwzeil.
  • U dient hout altijd droog en geventileerd op te slaan.
  • Zorg dat uw hout nooit in de directe brandende zon ligt.
  • U dient het hout horizontaal en vlak op te slaan, liggende op voldoende oplegpunten (onderligbalkjes).
  • Zorg dat de producten aan de onderkant kunnen ventileren.

Let op: Helaas gaat dit vaak fout met als gevolg schimmel, kromtrekken, scheuren en vergelijkbare problemen. Tuinhoutdiscount.nl kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Reclamaties, manco's of defecten

Wij adviseren u uw bestelling direct na levering goed te controleren op aantallen en lengten. Mocht u tijdens de verwerking onregelmatigheden tegenkomen, stop dan met de verwerking en reclameer ons zo spoedig mogelijk. Wij kunnen alleen ongebruikte/onverwerkte goederen retour nemen of omruilen. Reclamaties, manco's en/of defecten kunnen maximaal tot 48 uur na levering worden gemeld bij onze klantenservice.