Blog

Zadeldaken: De voor- & nadelen!

Voor-en nadelen zadeldaken

Overweegt u een zadeldak aan te schaffen, maar bent u nog niet helemaal overtuigt van de voordelen van de zadeldaken? Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben wij bij Tuinhoutdiscount.nl de voor- en nadelen van een zadeldak overkapping vast voor u op een rijtje gezet. Is dat even makkelijk!

Wat is een zadeldak?

Overal ziet u de term zadeldak voorbij komen, maar wat is een zadeldak nu eigenlijk? Een zadeldak is een buitenverblijf met een dak dat bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dak elementen die elkaar in de nok van de constructie tegen komen. Het zadeldak is de klassieker onder de daken. In Nederland en België is dit het meest voorkomende type dak in de bouw. In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een zadeldak dus uit een omgekeerde V-vorm.

De voordelen van zadeldaken

Net zoals elk product heeft ook een zadeldak zo z’n voordelen en nadelen. Hieronder lichten wij vast een aantal voordelen van het zadeldak toe. Heeft u vragen over zadeldaken of gaat u graag eens het gesprek aan met één van onze specialisten over de mogelijkheden? Neem dan gerust eens contact met ons op of kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2!

1. Goede waterafvoer

Door de schuinte van de dakdelen die een zadeldak bezit is het erg goed mogelijk om het hemelwater af te voeren. Het water stroomt door de schuinte gemakkelijk van het dak af. Door aan de onderzijde van het dak een goede afvoer te monteren kunt u dit water vervolgens in goede banen leiden en eventueel zelfs opvangen.

Voor-en nadelen zadeldaken

2. Extra ruimte

Omdat het zadeldak een mooie nok bevat aan de bovenzijde van de constructie ontstaat er vaak een mooie hoeveelheid extra ruimte in het dak. Door de schuinte van het dak te verhogen creëert u alsmaar meer ruimte in de nok. Vaak is er erg handig in te spelen op deze ruimte door bijvoorbeeld te kiezen voor een vide. Deze extra verdiepingsvloer in de overkapping zou u extra opbergruimte kunnen opleveren. Overigens zijn er geen standaard modellen zadeldaken voor in de tuin met een dergelijke oplossing. Dit zou een stukje maatwerk worden bij de meeste partijen.

3. De wind maakt geen kans

Waar constructies van overkapping met een plat dak vaak wat vatbaarder zijn voor de wind is dit bij zadeldaken helemaal niet het geval. De constructie is dermate sterk dat de wind over het algemeen, op extreme situaties na uiteraard, geen kans maakt. Dat is dus met een gerust hart binnen schuilen bij een storm.

De nadelen van zadeldaken

Helaas komen er bij voordelen vaak ook nadelen kijken. Gelukkig vallen deze bij zadeldaken enorm mee. Zo hebben wij slechts twee nadelen die wij voor u kunnen noemen, deze treft u hieronder.

1. Prijs

Waar een overkapping plat dak vaak erg mooi scherp geprijsd is is een zadeldak overkapping vaak ietsje duurder. Niet dat deze prijs niet in verhouding is, maar meer omdat er in een zadeldak meer werk en hout gaat zitten. De constructie is ingewikkelder en levert vaak dus ook meer manuren op. Hiernaast zijn er ook materialen nodig om deze extra constructie te realiseren.

2. Het uitzicht

Nog een nadeel die bij een zadeldak komt kijken is het feit dat het dak in de vorm van een punt (omgekeerde V-vorm) ook een deel van het uitzicht wegneemt. Heeft u bijvoorbeeld een zadeldak overkapping achter in de tuin staan? Dan kunt u hier niet zo goed overheen kijken als bij een overkapping met plat dak. Maar goed, dit hoort ook een beetje bij de keuze die u neemt wanneer u kiest voor een zadeldak.

Meer weten? Bij Tuinhoutdiscount.nl helpen we u graag verder!

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn op het gebied van zadeldaken? Midden in de Randstad hebben wij een compleet overdekte showroom gerealiseerd waar wij vrijwel alle mogelijkheden tentoonstellen. Hier kunt u op uw gemak kijken naar de verschillende modellen en mogelijkheden en onder het genot van een lekker kopje koffie met één van onze specialisten in gesprek om al uw vragen te beantwoorden. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Kom dan langs in onze showroom of neem contact met ons op.

Lees ook: