Blog

Alle mogelijkheden voor het behandelen van Douglas hout

Bent u bijna overtuigd dat het prachtige warme Douglas hout is wat u in uw tuin wilt gaan verwerken? Of misschien heeft u al wel Douglas hout aangeschaft en wilt u dit zo goed mogelijk beschermen? In deze blog zullen wij, van Tuinhoutdiscount.nl, uitgebreid ingaan op hoe Douglas hout zich het beste laat behandelen en zullen wij veelgestelde vragen beantwoorden zoals:

  • Hoe verkleurd en/of verweerd Douglas hout?
  • Hoe houd u Douglas hout mooi?
  • Welke beits is het beste geschikt voor Douglas hout?
  • Hoe Douglas hout beitsen?
  • Welke verf voor Douglas hout?
  • Welke olie voor Douglas hout?
  • Hoe Douglas hout behandelen?

Hoe verkleurd en/of verweerd Douglas hout?

Zoals elke houtsoort is ook Douglas hout een houtsoort die naarmate de tijd verstrijkt gaat tonen dat het al aardig op leeftijd is. Douglas hout vergrijsd in sommige gevallen misschien zelfs wel wat sneller dan andere houtsoorten dat doen. Het kan natuurlijk zijn dat u dit een mooi proces vindt en dat u het hout juist wilt laten vergrijzen. Mocht het nou zijn dat u het hout toch wilt behandelen en zo lang mogelijk wilt voorkomen dat uw Douglas balken “lelijk” grijs wordt dan kunt u hier een aantal dingen tegen doen. Er zijn verschillende externe invloeden die een rol spelen in de vergrijzing van Douglas. Zo is er het UV-licht, de blauwschimmel, vocht, algen en houtrot. Elk van deze genoemde invloeden draagt haar bijdragen aan de verkleuring van Douglas hout. De blauwschimmel is zelfs geen schadelijke schimmel, maar is puur en alleen gevaarlijk voor het grijzer worden van de houtsoort.

Hoe houd u Douglas hout mooi? 

Om vergrijzing en andere effecten van de eerder genoemde externe invloeden tegen te gaan is het dus zaak om deze externe invloeden een halt toe te roepen en ze geen kans van slagen te geven. Om dit voor elkaar te krijgen is het noodzakelijk om het hout te behandelen met de juiste materialen. Het behandelen van Douglas hout laat zich onderverdelen in verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om Douglas hout te verven, maar ook om de houtsoort te beitsen of om het hout te behandelen met speciale Douglas olie. Voordat u het hout gaat behandelen is het echter zaak om het tuinhout eens grondig schoon te maken.

Waarmee Douglas schoonmaken?

Dus u wilt uw tuinhout gaan behandelen? Dan is het eerst zaak om het hout goed en grondig schoon te maken. Zonder dit te doen zal het product waarmee u het hout wilt gaan behandelen niet goed hechten of niet haar beste werking hebben. Het is dus noodzakelijk om dit goed te doen.

Groene aanslag en algen

Groene aanslag en algen zijn één van de meest voorkomende problemen bij tuinhout. Naast dat het de look en feel van het hout flink veranderd is het ook nog eens erg lastig om met deze invloeden het hout te gaan behandelen. Het hout is namelijk erg glad. Het is dus zaak deze aanslag te verwijderen. Dit doet u het makkelijkst door gebruik te maken van groene aanslag- en algenverwijderaar te gebruiken.

Eerder bewerkt hout

Is uw hout al een keer door u behandeld en wilt u dit nog een keer gaan doen? Dan is het zaak om eerst de resten van de voorgaande behandeling goed te verwijderen. Door met een schrobborstel en groevenborstel aan de slag te gaan met Remmers Hout Dieptereiniger krijgt u de oude resten van bijvoorbeeld olie, verf en hk-lazuur van het hout.

Douglas ontgrijzen

Heeft u al een tijdje Douglas hout staan en wilt u alsnog aan de slag met het verkrijgen van de Douglas kleur en het verder voorkomen van vergrijzing? Dan is het zaak eerst de huidige vergrijzing te verwijderen. Door hiervoor Remmers Hout Ontgrijzer te gebruiken bent u anderen hierin al een stap voor. Met dit reinigingsmiddel heeft uw Douglas hout binnen no-time weer de bekende Douglas kleur. Overigens is het wel aan te raden uw hout hierna goed te behandelen met een olie, beits of lazuur. Anders dient dit proces wederom een keer uitgevoerd te worden.

Welke beits voor Douglas hout?

Zoals aangegeven is het in het geval van Douglas hout zo dat er verschillende externe invloeden zijn die de vergrijzing of achteruitgang van het hout in gang zetten en stimuleren. Het is dus zaak om deze invloeden te stoppen en voor eens en voor altijd uit te schakelen. Om dit te realiseren adviseren wij, bij Tuinhoutdiscount.nl, altijd om het hout te beitsen. Maar welke beits is er nou het beste geschikt voor deze houtsoort? Alhoewel er veel merken en heel veel aanbieders op de markt zijn, zijn wij bij Tuinhoutdiscount.nl al vrij snel overtuigd geraakt van de producten die het merk Remmers hierin aanbiedt. Zo is er voor het hier genoemde geval het product dat zich HK-Lazuur laat noemen. HK-Lazuur is een 3-in-1 behandeling voor uw tuinhout en dus ideaal om uw Douglas hout dat stukje bescherming te geven die het nodig heeft. HK-Lazuur is beschikbaar in verschillende kleuren (pigmenten) en beschermd uw Douglas hout tegen de volgende natuurlijke vijanden:

  • Vocht
  • Blauwschimmel
  • Houtrot
  • Schimmel & algen
  • UV-straling
  • Wespenaantasting

Ideaal dus om uw Douglas/Lariks te beitsen met dit product. Bent u overtuigd van dit product? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij HK-Lazuur  in ons assortiment tegen een extra scherpe prijs.

Welke olie voor Douglas hout?

Uiteraard is het ook mogelijk om uw hout te beschermen tegen verschillende invloeden door dit te behandelen met Douglas olie. Deze olie is specifiek bedoeld voor deze houtsoort en dus uitermate geschikt om uw Douglas hout die prachtige kleur te geven. Door Douglas olie te gebruiken bent u er zeker van dat u de komende tijd kunt genieten van die prachtige warme kleur die Douglas van zichzelf heeft.

Welke verf voor Douglas hout?

Wilt u Douglas hout gaan verven of schilderen? Dan adviseren wij u dit niet te doen met dekkende verf, maar met dekkende beits. De, zojuist ook al even genoemde, HK-Lazuur van Remmers heeft meerdere kleuren beschikbaar en is ook nog eens dekkend. Wilt u uw hout dus een kleurtje geven? Kijk dan eens tussen de vele kleuren die er hierin beschikbaar zijn. Op deze manier geeft u uw hout niet alleen qua uiterlijk dat mooie zetje in de goede richting, maar tegelijkertijd ook in duurzaamheid. Dat is toch ideaal?

Hoe Douglas hout in grond beschermen?

Bent u van plan aan de slag te gaan met Douglas palen en deze in de grond te gaan plaatsen voor bijvoorbeeld uw overkapping, houten veranda of Douglas schutting? Dan is het zaak om deze houten palen goed te beschermen tegen de invloeden van buitenaf waar dit mee te maken zal gaan krijgen. Door het grondcontact zal het hout ook constant in contact zijn met water en dit water zal vervolgens al vrij snel leiden tot rot en schimmel. Erg belangrijk dus om het hout hiertegen te beschermen. Maar hoe kunt u Douglas hout in de grond beschermen? Allereerst kan het hout beschermd worden met bijvoorbeeld een Douglas olie of een HK-Lazuur. Voor het stuk in de grond is het echter noodzakelijk om dit nog meer beschermen te bieden. Dit doet u door gebruik te maken van Bison Rubber Seal. Met dit product creëert u als het ware een rubberen laag om de paal heen waardoor er geen grond of water in contact komt met het hout.