Blog

Welke palen voor een schutting?

Is uw huidige schutting toe aan vernieuwing, heeft u stormschade of gaat u in een nieuwbouwwoning wonen en moet er een nieuwe schutting komen? Dan is het zaak om bij het maken van uw keuzes rekening te houden met verschillende aspecten. Zo krijgen wij bijvoorbeeld vaak de vraag welke palen men het beste kan kiezen voor hun schutting. In dit artikel lichten wij graag de verschillende opties toe en geven wij uitleg welke afwegingen u hierbij dient te maken. Wel zo makkelijk!

Geschaafde of fijnbezaagde palen?

Eén van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een geschikte schuttingpaal voor uw tuinafscheiding is de afwerking van de palen. Deze palen zijn over het algemeen namelijk beschikbaar in een geschaafde variant en een fijnbezaagde variant. Hierbij staat geschaafd voor een gladde paal en fijnbezaagd voor een ruwe paal. De geschaafde palen zijn over het algemeen een stuk rechter en zijn door de gladde afwerking mooi voor bijvoorbeeld zichtwerk. De ruwe palen zijn over het algemeen wat goedkoper in aanschaf, maar hebben een minder mooi uiterlijk en kunnen afwijkingen bevatten.

Zichtwerk of niet?

Komen de schuttingpalen in het zicht te staan? Dan raden wij sterk aan hier rekening mee te houden bij het kiezen van het soort paal dat u wenst voor de schutting. Is het namelijk zichtwerk dan zijn bijvoorbeeld fijnbezaagde palen niet altijd een aanrader. Deze zijn immers ruw en over het algemeen minder mooi om te zien.

De duurzaamheid van de palen

Naast een stukje visuele aspecten om rekening mee te houden zoals de afwerking of de kleuren is er nog een héél belangrijk aspect om rekening mee te houden, namelijk; de duurzaamheid. De duurzaamheid van de schuttingpalen is belangrijk voor het aantal jaren dat u van de schutting kunt genieten en is verschillend per houtsoort. Wilt u lang van de schuttingpalen, en dus de totale schutting, kunnen genieten? Dan zijn bijvoorbeeld betonpalen of hardhouten palen een goede optie. Maakt de duurzaamheid u niet zoveel uit of vindt u hardhouten palen wellicht te duur in aanschaf? Dan zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor geïmpregneerde palen in de houtsoorten Vuren of Grenen. De afgelopen jaren is ook de houtsoort Douglas steeds populairder geworden. Deze houtsoort is onbehandeld niet duurzaam en dus eigenlijk niet geschikt als schuttingpaal. Overigens is dit natuurlijk wel afhankelijk van hoelang u de schutting wilt hebben staan.

De dikte van de schuttingpalen

De benodigde dikte van de schuttingpalen is naast bovenstaande elementen ook een belangrijk aspect om mee te nemen in uw afwegingen. De palen dienen namelijk de complete schutting te dragen en zijn dus enorm van belang voor de totale stevigheid en stabiliteit van de tuinafscheiding. Wij adviseren bij het kiezen van een dikte onder andere rekening te houden met weerselementen zoals de wind. Staat een schutting vol op de wind? Dan zijn over algemeen dikkere palen het advies. Naast de wind is ook de grond en de stevigheid hiervan een aspect om rekening mee te houden. Is de grond vochtig of is het een veengrond? Dan zijn over het algemeen dikkere en/of langere palen het advies.

De lengte van de palen (met rekenvoorbeelden)

Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd. Niet elke schutting heeft dezelfde gewenste hoogte en dus hebben wij enkele rekenvoorbeelden voor u geformuleerd. 

  • Is uw schutting 1800mm hoog? Dan adviseren wij u om minimaal een paal van 2700mm te gebruiken. Hiermee kunt u 900mm onder de grond en 1800mm boven de grond realiseren.
  • Is uw schutting 2000mm hoog? Dan adviseren wij u om minimaal een paal van 3000mm te gebruiken. Hiermee kunt u 1000mm onder de grond en 2000mm boven de grond realiseren.
  • Is uw schutting 1200mm hoog? Dan adviseren wij u om minimaal een paal van 1800mm te gebruiken. Hiermee kunt u 600mm onder de grond en 1200mm boven de grond realiseren.

Welke soorten schuttingpalen zijn er?

Paal Azobé Hardhout Geschaafd 65x65mm

Mooie Azobé hardhouten paal in de kopmaat 65x65mm. Ideaal voor het plaatsen van bijvoorbeeld tuinschermen op de erfafscheiding. Vragen over dit product? Neem contact op met onze klantenservice.


Paal Azobé Hardhout Fijnbezaagd 70x70mm

Mooie, fijnbezaagde paal van Azobé hardhout met een afmeting van 70x70mm. Deze paal wordt het meest gebruikt voor schoeiingen en niet-zicht-constructies. Het kan per lengte verschillen of de paal gepunt is of niet. 


Paal Lariks/Douglas Onbehandeld Geschaafd 65x65mm

Mooie geschaafde Douglas palen in de kopmaat 65x65mm. De palen zijn van onbehandeld Douglas en zijn niet zo duurzaam als Hardhouten palen of geïmpregneerde palen.


Paal Midden-Europees Grenen Groen Geïmpregneerd 68x68mm Geschaafd

Midden-Europees Grenen paal in de kopmaat 68x68mm. Deze paal is ter verduurzaming geïmpregneerd en is ideaal voor het zetten van tuinschermen op uw erafscheiding. Vragen over dit product? Neem contact op met onze klantenservice.


Paal Bangkirai Hardhout Geschaafd 68x68mm

Deze mooie, glad geschaafde paal van onbehandeld Bangkirai hardhout in de afmeting 68x68mm heeft aan iedere zijde 2 groeven en wordt vooral gebruikt voor schuttingen en zichtconstructie. 


Paal Noord-Europees Vuren Groen Geïmpregneerd Geschaafd 70x70mm

Scandinavisch Vuren is hout met fijne jaarringen voorzien van een sterke en gelijkmatige structuur en toch mild genoeg om het makkelijk te kunnen bewerken. Het hout staat bekend om de uitstekende kwaliteit.


Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.