Blog

Welke materiaalsoort kan ik het best gebruiken voor mijn vlonder?

Welke materiaalsoort kan ik het best gebruiken voor mijn vlonder?

Een vlonder maken en/of monteren kunt u heel goed zelf. Het is alleen wel zaak om uit te gaan van een goede basis. Dat gaat dus vooral om het kiezen van het juiste type hout/materiaal. Er zijn een aantal kenmerken die hier een rol in spelen en sommen deze graag voor u op. Komt u er niet uit? Dan kan de expert van Tuinhoutdiscount.nl u er altijd bij helpen. Neem dus altijd gerust contact met ons op of kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2!

De wijze van toepassen

De eerste vraag die gesteld moet worden is: hoe gaat u de vlonder toepassen? Komt deze op een plek waar deze veel gebruikt zal worden? Dan is het slim om voor meer duurzame materialen te kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan hardhouten vlonderplanken, Composiet vlonderplanken of Accoya vlonderplanken. Deze materialen gaan flink lang mee. Ook wanneer er veel gebruik van gemaakt wordt.

De mate van duurzaamheid

De mate van duurzaamheid is altijd een belangrijke zaak. Dit werd bij het vorige punt ook al even aangegeven. De duurzaamheidsklasse is een goede manier om dit te bepalen. Zo zijn vlonderplanken van hardhout in de soort bankirai/bangkirai een goede optie. Deze vallen onder duurzaamheidsklasse 1. Ze worden minder snel glad en hebben minder snel last van groene aanslag door algen. Het hout is minder gevoelig voor vocht. Dit brengt ook mee dat het hout minder snel zal werken. Uiteraard gaan de materialen als, zoals eerder ook al even genoemd, Accoya en Composiet nog langer mee en zijn deze nog duurzamer.

Andere eigenschappen van het materiaal

Elk type materiaal is uniek. Dit kan voordelen en nadelen hebben. Zo werkt het ene materiaal minder dan het andere. Wel is het ook zo dat het ene soort hout stabieler is dan het andere. Dit heeft ook gevolgen voor de manier van bevestigen. Eigenschappen die niet perse op het gebruik slaan kunnen ook van belang zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de kleur die het materiaal van nature heeft. Dit kan belangrijk zijn met het oog op de inrichting en de kleuren in huis en tuin. Het totaal moet immers een mooi en vooral compleet plaatje worden.

Hoeveel budget is er beschikbaar?

Het laatste element dat van belang is, is de hoogte van het budget. De verschillende materialen verschillen sterk in prijs. Zelfs wanneer ze vergelijkbare eigenschappen hebben. Het is belangrijk om niet te besparen op het materiaal op een verkeerde wijze. Zorg dat het veilig en stevig is op een vlonder. Bedenk goed aan welke eigenschappen de materiaalsoort moet voldoen en welke eisen u hier zelf aan stelt. Uiteraard geldt altijd; Hoe beter het materiaal, des te hoger de prijs. Vaak gaat het zo goedkoop mogelijk kopen dan dus ook gepaard met een mindere kwaliteit.

Andere zaken om op te letten

Het plaatsen en monteren van een vlonder moet op goede wijze gebeuren. Ook op dit vlak kan de expert van Tuinhoutdiscount.nl van waarde zijn. Let bijvoorbeeld op de juiste balkafstand. Dit zorgt voor veiligheid, maar resulteert ook in een duurzaam resultaat. Let op de mogelijkheden die de materialen bieden. Composiet, Accoya en Bankirai zijn aan te raden en altijd van hoge kwaliteit in duurzaamheid. Alternatieven voor minder duurzame soorten zijn Grenen of Douglas vlonderplanken. Het is wel in alle gevallen slim om een houten vlonder direct na aanleg met speciale middelen te behandelen. Voor de duurzaamheid is het aan te raden te werken met bijvoorbeeld een HK-Lazuur of een Bangkirai-olie. Daarnaast is het ook te voorkomen dat het snel glad wordt. Een laag afwerkmiddel zorgt ervoor dat vuil geen kans krijgt om aan te slaan. Wel is het slim om met regelmaat even goed te vegen. Spuit de vlonder echter nooit hardhandig schoon.