Blog

Waarom een blokhut laten impregneren?

Wat is impregneren?

Tuinhout en blokhutten worden vaak geïmpregneerd, maar wat betekent dit nou precies en wat wordt er met het hout gedaan tijdens deze behandeling? Zodra u een blokhut of tuinhuis besteld en kiest voor een speciale impregnatie gaat deze bij de leverancier een gesloten ruimte in om ervoor te zorgen dat de impregnatie goed wordt aangebracht, dit wordt gedaan met een speciale vloeistof. Door de vloeistof aan te brengen onder hoge druk dringt deze goed door in het hout en is het hout beter beschermd dan bijvoorbeeld een beits. Een beits beschermt het hout alleen aan de buitenkanten. De impregnatie zorgt er voor dat het hout waterafstotend, schimmelwerend, brandvertragend en minder snel verkleurd. Hiermee wordt de levensduur en duurzaamheid van de blokhut een stuk verbeterd en kunt u langer genieten van uw blokhut.

Moet u het hout blijven behandelen na impregnatie?

In principe is nabehandeling niet nodig, omdat het hout al behandeld is. Echter, het hout kan door weersinvloeden verkleuren. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan met een HK-lazuur of een tuinhuisbeits van Remmers. Wanneer het hout opnieuw wordt behandeld, wordt het extra waterafstotend, schimmelwerend en brandvertragend. Bovendien blijft de kleur veel langer mooi. Hierdoor zal het hout veel minder snel grijs worden en zal de levensduur ervan langer zijn, omdat het hout beter onderhouden wordt. Als het hout niet op tijd behandeld is en al grijs is geworden, dient u het hout eerst te ontgrijzen. Hiervoor kan Remmers ontgrijzer worden gebruikt.

De voordelen tussen geïmpregneerd en onbehandeld hout

Het impregneren van uw tuinhuis of blokhut biedt diverse voordelen. Een belangrijk voordeel is dat de levensduur van het hout wordt verlengd doordat het beter beschermd is tegen algen, schimmels en regen. Wanneer u bij de bestelling kiest voor een geïmpregneerde blokhut, hoeft u deze beschermende behandeling niet direct zelf uit te voeren. Dit bespaart u veel werk en u kunt sneller genieten van uw nieuwe blokhut.

Echter, er is ook een nadeel verbonden aan het laten impregneren van de blokhut. Bij onze leverancier Tuindeco is impregnatie alleen beschikbaar in de kleuren groen, bruin, zilvergrijs, honinggeel en red class wood. Hierdoor heeft u niet de mogelijkheid om te kiezen voor de originele houtkleur, en zal het hout altijd veranderen in de gekozen kleur. Mocht u echter de voorkeur geven aan het behouden van de originele houtkleur, dan kunt u de blokhut altijd zelf behandelen met de speciale houtbeits "Long Live UV" van het merk Remmers. Dit product is kleurloos en geschikt om de originele kleur te behouden.

Het is belangrijk om op te merken dat de kleur van de geïmpregneerde blokhut na verloop van tijd kan vervagen onder invloed van de zon en weersomstandigheden. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het opnieuw aanbrengen van de houtbeits, kunt u de kleur en de bescherming van het hout behouden. Op die manier kunt u de levensduur van uw blokhut verder verlengen en blijven genieten van een fraai uitziend tuinhuis.

Kunt u het hout zelf impregneren?

Uiteraard kunt u het hout ook zelf eenvoudig impregneren. Het is echter belangrijk om te weten dat dit proces anders verloopt dan wanneer het hout in de fabriek geïmpregneerd wordt. Bij fabrieksimpregnatie wordt de vloeistof onder hoge druk in het hout gebracht, terwijl u bij zelfimpregnatie de vloeistof op het hout smeert. Hierdoor dringt de impregnatie minder diep in het hout door. Desondanks kunt u bij ons op de webshop impregnatiemiddelen bestellen in verschillende kleuren en volumes. Aangezien deze middelen afkomstig zijn van de leverancier Tuindeco, zullen ze dezelfde kleur geven als de geïmpregneerde blokhutten die zij aanbieden. Dit is dus ideaal voor het onderhouden van de oorspronkelijke impregnatie. Onze impregneervloeistoffen zijn verkrijgbaar in groen, zwart, red class, honinggeel, kleurloos, bruin en zilvergrijs.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.