Blog

Waarom is het belangrijk goed te letten op het aantal planken van mijn tuinscherm?

Waarom is het belangrijk goed te letten op het aantal planken van mijn tuinscherm?

Gaat u een nieuwe schutting zetten? Dan is het goed om op een aantal zaken te letten bij het kiezen van een tuinscherm. De privacy in de tuin zal sterk toenemen met een tuinscherm, andere mensen kunnen immers minder gemakkelijk in de tuin kijken. Heerlijk in de tuin zitten wordt dan nog prettiger. Maar waar moet u dan allemaal op letten en waarom houdt iedereen zoveel rekening met het aantal planken dat een tuinscherm heeft?

De keuze is bijna oneindig

Er zijn verschillende soorten tuinschermen waar u uit kunt kiezen. Ook in ons assortiment is dat het geval. Denk aan een shutterscherm, zwarte schutting, douglas tuinschermen of bijvoorbeeld een hardhouten tuinscherm. Maar wat is nou de reden dat er zo duidelijk wordt gecommuniceerd over het aantal planken dat een tuinscherm heeft? En waarom betaal ik meer voor een tuinscherm met 21 planken dan een tuinscherm van 15 planken? Wanneer er meer planken gebruikt worden bij een tuinscherm dan is de doorkijk ook minder groot. Standaard zijn de tuinschermen 180 CM breed. De beste privacy en dichtheid ontstaat als er 19 tot 21 planken gebruikt worden op het desbetreffende tuinscherm. Wilt u het geheel iets luchtiger, goedkoper en meer open hebben dan kunnen ook 15 tot 17 lamellen voldoende zijn. 

Hoe telt men de planken van het tuinscherm? 

Over welke planken er mee geteld dienen te worden bij het benoemen van het aantal planken van een tuinscherm is nogal wat verschil. Ook bij Tuinhoutdiscount.nl komt hierin nog weleens wat verschil voor. Onze leverancier Woodvision telt bij het aantal planken van een tuinscherm namelijk ook de tussenliggers mee, waar bijvoorbeeld Tuindeco dit niet doet en slecht de verticale (of horizontale) planken telt. Let hier dus goed op bij het aanschaffen van uw schutting.

Waarom is het belangrijk goed te letten op het aantal planken van mijn tuinscherm?

19 planken in het tuinscherm 

De gangbare dichtheid van een tuinscherm (bij de kant-en-klare oplossingen) telt 19 planken. Vaak zijn er ook 2 tussenliggers, waardoor het totaal op 21 planken komt. Wij noemen dit echter een 19 planks tuinscherm. Deze tuinschermen kennen een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Ook zorgen ze voor een goede beschutting van de tuin. 19 planks tuinschermen zijn te verkrijgen in de houtsoorten Douglas, Hardhout, Grenen en Vuren.

21 planken in het tuinscherm 

Wilt u het graag helemaal en vooral goed dicht hebben in de tuin? Dan is het verstandig om een tuinscherm te kiezen met 21 planken en 2 of 3 liggers. De planken kennen een tussenruimte van (over het algemeen) 2,5 centimeter. Voorbijgangers kunnen er in dit geval niet doorheen kijken. Met een 21 planken tuinscherm heeft u een robuust en goed tuinscherm. Het tuinscherm is wel wat zwaarder dan de andere varianten aangezien er meer materiaal wordt gebruikt. Hou hier rekening mee voor het plaatsen van de tuinschermen en zorg dat u dit altijd met z’n tweeën doet.

Waarom is het belangrijk goed te letten op het aantal planken van mijn tuinscherm?

Het verschil tussen 19 of 21 planken in het tuinscherm 

Het verschil tussen een schutting met 19 of met 21 planken is de doorkijk die er ontstaat. Bij een tuinscherm met 19 planken is er iets meer doorkijk. Het tuinscherm is dan wel wat goedkoper en ook wat lichter. Het is vaak afhankelijk van de tuin, hoeveel mensen er langs de tuin lopen en het beschikbare budget waar iemand uiteindelijk voor kiest. 

Genieten van de nieuwe tuinschermen 

Het is vaak gewenst om niet alleen na het plaatsen, maar vele jaren daarna te genieten van de nieuwe tuinschermen. Kies daarom voor kwaliteit. Wanneer een tuinscherm vele jaren langer staat kunt u er veel meer van genieten. Het is fijn om niet om de vijf jaar een nieuwe schutting te plaatsen. Het is veel werk en kost dan ook weer geld. Door te kiezen voor tuinschermen van hoge kwaliteit, in combinatie met stevige Hardhouten palen (bijvoorbeeld) en een goede behandeling met (bijvoorbeeld) HK-Lazuur verzekert u uzelf ervan dat u nog jaren kunt genieten.