Blog

Kies ik vlonderplanken met groeven of geschaafde vlonderplanken?

Kies ik vlonderplanken met groeven of geschaafde vlonderplanken?

Een houten vlonder aanleggen kan de tuin een veel natuurlijkere look geven. Al is het wel belangrijk om op te letten dat deze niet glad wordt. Daarom is het altijd weer de vraag welke optie het beste is: de gegroefde vlonderplanken of de vlonderplanken die mooi gladgeschaafd zijn? U leest het hieronder!

Groeven of geschaafd?

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Het idee dat vlonderplanken met groeven minder glad zouden zijn berust op een fabel. Water kan hier gemakkelijker in blijven staan. Dit is een direct gevaar. Net zoals bijvoorbeeld ophopend vuil. Daarnaast kan het vocht de basis vormen voor de groei van groene algen. Wie de geschaafde vlonderplanken kiest, heeft dus geen last van al deze problemen. Deze is gemakkelijk met regelmaat met een bezem of borstel schoon te maken. Wie dit wekelijks even doet, heeft nergens last van.

Het juiste hout kiezen

Het is wel van belang om het juiste hout voor de vlonder te kiezen. Hier komt de specialist van Tuinhoutdiscount.nl in het spel, wij helpen u namelijk graag bij het maken van uw keuze. Vaak zullen wij hardhouten vlonderplanken of composiet vlonderplanken aanraden. Deze zijn duurzamer en zullen minder snel splinters geven. Bovendien is dit gemakkelijker schoon te houden. Zoals het ook minder snel algen aantrekt. Een optie is bijvoorbeeld Bangkirai, dit is een houtsoort waar niet snel vuil in zal ophopen in de nerven. Het gaat bovendien ook lekker lang mee, tot meer dan 20 jaar. Dit is ook een voordeel.

Kies ik vlonderplanken met groeven of geschaafde vlonderplanken?

Het onderhoud van de vlonder

Het onderhoud van de vlonder is ook altijd een punt van aandacht. Zo is werken met een hogedrukreiniger niet aan te raden. Dit legt de nerf open. Daar kunnen vuil en algen zich in nestelen. Het is veel beter om wat water te gebruiken en dan met een goede bezem of borstel de houten vlonder te reinigen. Pas wel op in de wintermaanden of wanneer het vochtig is. De gladheid is dan minder goed tegen te gaan.

Het behandelen van vlonderdelen

Het is soms mogelijk om onbehandelde vlonders te gebruiken en deze dan zelf te behandelen. Gebruik daar dan wel de juiste beits voor, denk bijvoorbeeld aan de HK-Lazuur van Remmers. Die beschermt het hout. Ook stoot het water en vuil af. Er zijn verschillende middelen die hiervoor aantrekkelijk kunnen zijn. Het is dan ook slim om dit met de specialist te overleggen. Dit zorgt voor het optimale, en vooral, gewenste resultaat.

Groeven of glad?

De vraag wat de beste optie is, is hiermee dus beantwoord. Waar de planken met groeven als antislip worden gezien, blijkt de gladde plank minder risico’s met zich mee te brengen. Daardoor zijn ze dus niet per definitie gladder. Wel is onderhoud altijd van groot belang. Dit moet niet alleen met regelmaat, maar ook op de juiste wijze. Het is ook belangrijk om het juiste hout te kiezen. Dit geeft meer zekerheid. Let erop wat de kwaliteit van de verschillende soorten is. Aan de hand daarvan is uiteindelijk de best mogelijke keuze te maken als consument.