Blog

Stappenplan: Zelf een tuinhek plaatsen?

Stappenplan: Zelf een tuinhek plaatsen?

Wanneer u een tuin heeft is het prettig om een tuinhek te hebben. U kunt dit zelf plaatsen of eventueel laten doen. We laten u graag zien hoe u zelf een tuinhek kunt plaatsen. We delen graag onze tips en werkwijze met u. 

Een tuinhek plaatsen 

Het plaatsen van een tuinhek hoeft niet zo moeilijk te zijn als u, van tevoren wellicht, denkt. Het is wel een klus welke u met zijn tweeën dient te doen. Een hardhouten tuinhek plaatsen is vaak net iets zwaarder dan een geïmpregneerd tuinhek. Er zijn verschillende soorten tuinhekken. Het kan gaan om een hardhouten hek, geïmpregneerd hek of een composiet tuinhek. Er zijn verschillende materialen en mogelijkheden waar u uit moet kiezen. Vervolgens zult u een mooie tuin krijgen waar u volop energie van kunt krijgen door haar schoonheid. 

De voorbereiding

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden. Zorg dat u alle delen en al het benodigde gereedschap bij de hand hebt. Maak voldoende ruimte om het hek te plaatsen. Er zijn verschillende manieren om het hek te laten lopen. Het is maar net welk effect u wilt bereiken. 

De bevestiging 

De bevestiging is van groot belang bij een tuinhek. De tuinhekken hebben palen en bevestigingsmaterialen nodig. Een tuinhek vastmaken aan de palen gebeurt met schermsteunen en schroeven. Zorg ervoor dat u alles netjes afgewerkt. Gaat u in hout schroeven? Wees dan slim en boor het gaatje voor. Het zal er dan nog mooier uit komen te zien en u voorkomt dat het hout kan scheuren of barsten. 

Het onderhoud

Denk ook na over het onderhoud. Het is belangrijk dat het hek mooi is en blijft. Een tuinhek van composiet heeft in de meeste gevallen na verloop van tijd een schoonmaakmiddel nodig. Tuinhout dient u te beitsen of te impregneren. Maak ook dit soort hek regelmatig schoon. Door het hek goed te onderhouden is het mogelijk om er lang van te genieten. Voor hekken van hout raden wij bij Tuinhoutdiscount.nl over het algemeen HK-Lazuur van het merk Remmers aan. Deze lazuur biedt het hout een 3-in-1 bescherming tegen onder andere houtrot, maar ook tegen wespenaantasting en verkleuring.

Stappenplan: Zelf een tuinhek plaatsen?

Het gereedschap

Gaat u aan de klus? Zorg dan dat u het juiste gereedschap bij de hand heeft. Hieronder hebben we een verkort overzicht geplaatst: 

  • Snelbeton of postsaver
  • Tuinhekken
  • Grondboor
  • Geïmpregneerde palen (Let op: een geïmpregneerde paal werkt alleen met een geïmpregneerd hek, bij andere tuinhekken kiest u de materiaalsoort hetzelfde als het tuinhek)
  • Boormachine
  • Waterpas 
  • RVS Schroeven (Tip: lees hier welke schroeven u in de tuin moet gebruiken)
  • Schermsteunen (Bij Tuinhoutdiscount.nl noemen wij dit over het algemeen L-beslag of schuttingbeslag)

De stappen voor plaatsen van het tuinhek

Start met het graven van de palen met een grondboor. Vul de gaten met snelbeton en plaats de palen. Doe wat bescherming om de paal voor het deel wat in het beton komt om rotten te voorkomen. Monteer vervolgens de schermsteunen aan de paal. Hierna schroeft u de hekken vast op de steunen. Nu bent u eigenlijk al klaar. U kunt het hek gaan afwerken. Het klinkt heel eenvoudig. Het is ook eenvoudig. Het is wel belangrijk om juist alles goed voor te bereiden. Wanneer alles goed voorbereid is kunt u de klus zo klaren. 

Genieten 

De laatste stap is simpelweg om te genieten van de tuin met het mooie hek eromheen. Het hoeft niet duur te zijn om een mooie tuin te krijgen. Een mooi hek, mooie bloemen en een goede indeling zijn de ingrediënten om een mooie tuin te krijgen. Het is volop genieten van alle inspanningen en het eindresultaat. Het is dan duidelijk dat alles de moeite waard was. 

Tuinhek in het echt bekijken

Zou u graag eerst eens de mogelijkheden in het echt komen bekijken alvorens u een keuze maakt en overgaat tot koop? Dat kan bij Tuinhoutdiscount.nl! Wij beschikken over een compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad. U bent van harte welkom om hier ons complete assortiment tuinhekken te komen bekijken.