Blog

How to: Zelf een tuindeur maken!

How to: Zelf een tuindeur maken!

Geen zin in standaard tuindeuren die iedereen heeft of heeft u zin in een leuke klus in de tuin? Dan is het maken van een houten tuindeur een mooie klus om mee aan de slag te gaan. Enige kennis en ervaring is wel een mooie bijkomstigheid bij deze klus. In dit artikel zult u lezen welke stappen er genomen dienen te worden en welke materialen er nodig zijn om te starten met het maken van uw eigen tuindeur.

Wat heeft u nodig voor het maken van een tuindeur?

Uiteraard begint u met het uitdenken van een plan. Welke afmetingen moet de tuindeur en het frame krijgen en welke spullen en/of materialen zijn er nodig om dit voor elkaar te krijgen. Om te beginnen is er in dit geval aan te raden om te kiezen voor stalen tuindeuren. Door hier gebruik van te maken bespaard u uzelf een hoop werk voor het maken van een houten frame en is het frame ook gegarandeerd stevig, doorzakken is bijvoorbeeld geen mogelijkheid. Hiernaast zijn deze stalenframes universeel te plaatsen en hoeft dus geen rekening te houden met een eventuele draairichting. Dit past u namelijk simpel aan door het slot om te draaien. Wanneer u een stalenframe heeft in de juiste maat is het zaak om de houtsoort te bepalen en hiervoor de verschillende benodigde soorten tuinhout uit te gaan zoeken. U heeft voor het plaatsen van een tuindeur planken, palen en balken nodig. De planken dienen hierin uiteraard als bekleding van de tuindeur. De palen dienen als ophangpunt en de balken als versteviging (bovenop de palen).

Welke houtsoort is het beste voor mijn tuindeur?

Zoals bij alle project in de tuin is het ook voor de tuindeur erg belangrijk om goed te letten op de houtsoort die u hiervoor wilt gaan gebruiken. Elke houtsoort heeft een eigen karakter en duurzaamheid. Wilt u gaan voor duurzaam? Dan zijn bijvoorbeeld hardhouten tuindeuren een optie. Wilt u liever snel en goedkoop? Dan is een tuindeur van grenen of vurenhout vaak de beste keuze. Heeft u al een schutting staan van Douglas hout? Dan is het natuurlijk een mooi plaatje als de deur hier goed op aansluit. Neem voordat u een beslissing maakt vooral eens een kijkje in de verschillen in duurzaamheid tussen de houtsoorten.

Zorg dat u de afmetingen exact weet voordat u start

Eén van de meest voorkomende struikelblokken bij een dergelijk project? Het opnemen van de juist afmetingen. Veel mensen starten lukraak met het project en nemen de breedte van de deuropening als uitgangspunt voor de breedte van de deur zelf. Iets waar u op dient te letten is dat de deur ook nog opgehangen dient te worden. Er komen nog ogen en plaatduimen aan de deur en ook dit heeft ietwat ruimte nodig om te kunnen functioneren. De hoogte van uw tuindeur is uiteraard een keuze die u zelf dient te maken. Het gros van de mensen kiest ervoor om de hoogte van de tuindeur gelijk te maken aan die van hun tuinschermen of schutting.

How to: Zelf een tuindeur maken!

Hoe maakt u zelf een houten tuindeur?

Tijd om aan de slag te gaan en om stap voor stap door onderstaand proces te gaan. Het is zaak om nauwkeurig te werk te gaan en uw keuzes weloverwogen te maken. Wanneer iets is uitgevoerd is het namelijk lastig om keuzes te veranderen of terug te draaien.

Dicht of om en om monteren?

Wilt u de deur dicht monteren of wenst u om en om te monteren, zoals de meeste tuinschermen ook zijn gemonteerd? Mocht u de deur dicht willen monteren is het zaak om goed rekening te houden met de werking van het hout. Hout krimpt en zet uit naarmate het warmer, kouder en/of vochtiger wordt. Het is hierin dus te adviseren om te kiezen voor een rabatplank. Op deze manier kunt u wel ruimte behouden tussen de planken, maar hoeft u niet tegen lelijke kieren aan te kijken. Mocht u toch kiezen voor een om en om montage voor uw houten tuindeur dan adviseren wij te werken met een tussenruimte van ongeveer 4 á 5 cm. Hiermee minimaliseert u de mogelijkheid tot doorkijk en kunt u toch om en om monteren.

Monteer de planken op het stalenframe

Om de planken op het stalenframe te bevestigen is het zaak om de planken en het frame ietwat voor te boren. Hiervoor is een stevige boormachine nodig. U hoeft niet te ver voor te voren in het stalenframe. Doet u dit wel? Dan is er kans dat de schroeven niet goed pakken. Nadat u dit heeft gedaan kunt u de houten planken monteren op het frame. Welke planken u hiervoor zou kunnen gebruiken? Bij het om en om monteren zou u bijvoorbeeld voor “gewone” schuttingplanken kunnen kiezen. Op deze manier sluit de deur mooi aan bij de rest van uw erfafscheiding.

Hou rekening met uw slot

Wij adviseren u voor montage al te denken aan hoe u het slot wilt gaan plaatsen in de tuindeur. Wilt u zelf een slot monteren? Dan hebben wij hier meerdere oplossing voor zoals het klinkstel. Ook is er de mogelijkheid om een kant-en-klare eindplank aan te schaffen waarin het slot al is verwerkt. Hiernaast zou u ook kunnen kiezen voor een stalenframe met slotkast. Dit scheelt u een hoop werk.

Plaats de palen en de ophanging

Plaats de palen in de grond op de gewenste plek. Uiteraard is het zaak dit goed uit te meten en de palen goed waterpas te zetten. Is dit gelukt? Dan kunt u de scharnieren, ook wel plaatduimen genoemd, aan de paal monteren. Heeft u geen gebruikt gemaakt van een stalenframe, maar heeft u een tuindeur van hout gemaakt? Dan is het ook zaak om hengen aan te schaffen voor het ophangen van uw schuttingdeur.

Verstevig de ophanging van de deur

Wanneer de palen staan en de deur in principe aan de palen kan worden opgehangen is het zaak om goed in de gaten te houden of deze “deurpost” zo wel stevig genoeg is. In veel gevallen is de tuindeur behoorlijk zwaar geworden (zeker wanneer dubbel bekleed) en kan het zijn dat dit aan de palen gaat trekken. Wanneer dit gebeurd kan het zijn dat de palen scheef komen te staan en dat ook de werking van uw houten tuindeur wordt belemmerd. Dit willen we niet en daarom is het zaak om een balk bovenop de palen te plaatsen parallel aan de tuindeur. Op deze manier is de deurpost compleet.

How to: Zelf een tuindeur maken!

Help, ik ben niet zo handig…

Het kan natuurlijk voorkomen dat u van nature twee linkerhanden heeft of helemaal niet zit te wachten op het zelf maken van een tuindeur. Is hier een oplossing voor? Jazeker! Bij Tuinhoutdiscount.nl is het namelijk mogelijk om stalenframe tuindeuren te bestellen die kant en klaar zijn. De deuren zijn beschikbaar in verschillende maten en in verschillende houtsoorten. Is dit wellicht iets voor u? Neem eens een kijkje tussen de volgende mogelijkheden;


 

Mocht uw voorkeur toch uitgaan naar een kant-en-klare houten tuindeur dan adviseren wij u eerst ook even te kijken naar onze handleiding voor het aanschaffen van een tuindeur. Hierin benoemen wij alle punten waar u op dient te letten bij de aanschaf en het plaatsen van de tuindeuren.