Blog

Alles wat u moet weten over vurenhout!

Tijdens uw zoektocht naar een geschikte houtsoort voor uw project bent u ongetwijfeld ook de houtsoort vurenhout tegen gekomen. Maar wat is vurenhout nu eigenlijk precies, waar komt vurenhout vandaan, hoe lang gaat vurenhout mee en is vurenhout geschikt voor buiten? Gelukkig kunnen wij, bij Tuinhoutdiscount.nl, u als specialist in vurenhout eenvoudig antwoord geven op deze vragen.

Wat is vurenhout?

Vurenhout, de meeste mensen herkennen de houtsoort wel. Maar wat is vurenhout nu eigenlijk? Vuren staat voor het hout dat komt van de fijnspar, een boom uit de dennenfamilie. De bomen komen vooral voor in Noord- en Centraal-Europa en zijn bij de meeste mensen ook wel bekend als de kerstboom. In Nederland is vurenhout de meest gebruikte houtsoort voor vele verschillende projecten. Waarom? Simpelweg omdat het hout zich eenvoudig laat bewerken en de vuren planken, balken en palen vaak relatief goedkoper zijn dan andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld hardhout of Douglas hout. Vuren heeft van zichzelf een licht gele kleur en wordt bij bijvoorbeeld buiten gebruik van zichzelf geelbruin.Om verkleuring tegen te gaan dient de houtsoort snel afgewerkt te worden.

Geschikt voor buiten?

Vuren wordt voor allerlei soorten projecten binnen gebruikt, maar wat nou als u de houtsoort buiten wilt gaan toepassen? Is vurenhout geschikt voor buiten? Ja, dit is het zeker. Wel is het noodzakelijk om goed te kijken waarvoor u het tuinhout gaat gebruiken en is het in de meeste gevallen aan te raden om het tuinhout goed te behandelen. Bij Tuinhoutdiscount.nl raden wij onze klanten over het algemeen aan om het hout te behandelen met de HK-Lazuur van Remmers. Hiermee verlengt u de levensduur van het hout vrij eenvoudig en beschermt u het tegen allerlei bedreigingen van buitenaf.

De levensduur

Vurenhout kan dus buiten gebruikt worden, maar wat is dan de levensduur waar rekening mee gehouden dient te worden? Hoe lang gaat vurenhout mee? Hiervoor hebben wij bij Tuinhoutdiscount.nl de pagina over duurzaamheid van de verschillende houtsoorten opgericht. Hierop kunt u zien dat onbehandeld vuren een duurzaamheidsklasse heeft van 4 en een verwachte levensduur van 5 tot 10 jaar*. Geïmpregneerd vuren, wat wij bij Tuinhoutdiscount.nl veel verkopen, heeft een duurzaamheidsklasse 3 en heeft een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar*. Let wel op; Deze informatie geldt bij onze klimaatomstandigheden en bij een kopse doorsnede van 50x50mm, hier kan in de realiteit natuurlijk van afgeweken worden daar elke situatie anders is.

* Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Toepassingen van vurenhout

Vurenhout kan dus prima buiten worden toegepast, mits het goed wordt behandeld en gemonteerd. Doeleinden als blokhutten, bloembakken en tuinmeubels zijn geen onbekend terrein voor deze houtsoort. Naast de toepassing in bijvoorbeeld de tuin is vuren ook uitermate geschikt voor gebruik in de bouw (binnen). Binnenkozijn, regelwerk en kapconstructies zijn projecten waar de houtsoort vaak voor wordt gebruikt. Ook binnen worden meubels zeer regelmatig gerealiseerd uit vuren en bij de doe-het-zelf-winkels bulkt het van de vuren planken. Een mooie veelzijdige houtsoort dus!