Blog

Welke houtsoort kan ik het beste kiezen voor mijn schutting?

Welke houtsoort kan ik het beste kiezen voor mijn schutting?

Bent u op zoek naar een nieuwe schutting voor in de tuin? Dan is er veel keuze. De belangrijkste keuze die u moet maken is welke soort hout u gaat gebruiken. Welke soort hout is geschikt voor uw tuin? Het is vaak een keuze die gemaakt wordt op basis van duurzaamheid, prijs en ook op basis van persoonlijke voorkeuren (uw smaak). 

Welke houtsoorten zijn goed voor een schutting?

Een schutting staat buiten en heeft altijd last van de weersinvloeden. Regen, wind en ook koude plus hoge temperaturen beïnvloeden het hout. Niet iedere soort hout kan even goed tegen de elementen van de natuur. Het is daarom belangrijk om een goede keuze te maken. Grenen, Vurenhout, Douglas hout en Hardhout zijn vier houtsoorten welke geschikt zijn voor een schutting. Hier heeft overigens het afgelopen jaar Red Class Wood zich bijgevoegd. Grenen en Vuren worden bij Tuinhoutdiscount.nl altijd geïmpregneerd. Grenen en Vuren zijn naaldhoutsoorten. Naaldhout is relatief het goedkoopste van de opties. Het is een betaalbare keuze die gemakkelijk op maat te maken is. Grenen, Vuren en Douglas zijn echter wel een stuk minder duurzaam dan Hardhouten tuinschermen.

Het hout en haar oorsprong

Hardhout vindt u in het tropisch regenwoud. Het is belangrijk dat u hardhout kiest wat verantwoord is gekapt en aangeplant. Er zijn verschillende keurmerken welke dit aantonen. Het is belangrijk om een hardhoutsoort te kiezen die duurzaam wordt beheerd, aangeplant en gekapt.

Een grenen schutting

Het grenenhout komt van een grove den. Het komt uit (veelal) Zweden en groeit daar in een kouder klimaat dan wij kennen. De bomen groeien hierdoor minder snel, waardoor de kwaliteit een stuk beter is. Het is de belangrijkste reden om hout uit Zweden te halen. Voor Vurenhout geldt dit trouwens ook. 

Welke houtsoort kan ik het beste kiezen voor mijn schutting?

Van boomstam naar schutting

Het meeste hardhout komt uit Indonesië. Het wordt geïmporteerd. Eerst wordt het allemaal op maat gezaagd voordat het de container in gaat naar Nederland. In Nederland maken we er schermen van. Bij de hardhouten bomen zijn de toppen en de onderste laag trouwens niet geschikt om gebruikt te worden voor een schutting.  

Niet alles kan worden gebruikt

Bij een hardhouten boom kunt u dus de top en de onderste meters te gebruiken. Bij een grenen of vuren boom geldt ook dat niet alles gebruikt kan worden. Men selecteert de bruikbare delen. De stammen worden dan tot planken gezaagd. De planken worden naar Nederland verscheept. Vervolgens worden de planken geimpregneerd en verwerkt naar tuinschermen.

Op zoek naar een schutting? 

Bekijk eerst alle mogelijkheden. Welke soorten hout spreken u het meeste aan? Welke soort schutting wilt u hebben? Welke uitstraling wilt u gaan realiseren in uw tuin? Kijk hierna pas naar de prijs. Bij tuinschermen is het vaak zo dan goedkoop ook daadwerkelijk een mindere kwaliteit is. Afhankelijk van het budget kunt u vervolgens een keuze maken.