Blog

Wat is geïmpregneerd hout?

Impregneren, wat is dat?

Bij Tuinhoutdiscount.nl kunt u producten geïmpregneerd bestellen. Maar wat is geïmpregneerd hout nou eigenlijk? Wat dit precies betekent zullen wij u op deze pagina zo goed mogelijk proberen toe te lichten. Door producten te impregneren worden de producten behandeld tegen rot en schimmel. Het grote voordeel hiervan is dat bij impregnatie alle delen geheel behandeld worden. Er worden dus geen plekjes overgeslagen. Bij Tuinhoutdiscount.nl hanteren en verkopen wij producten die op twee verschillende manieren geïmpregneerd kunnen zijn. Deze soorten impregnatie zijn het impregneren onder hoge druk en het dompelen van het tuinhout. Zowel de eerste als de tweede verduurzamen het hout en zorgen voor een verbeterde bestendigheid.

Impregneren onder hoge druk

Één van de manieren van impregneren waarin wij ons tuinhout leveren is het onder druk en vacuüm geïmpregneerd. Door gebruik te maken van deze methode is het hout beter bestand tegen water, schimmel en houtrot en neemt de levensduur ten opzichte van onbehandeld hout enorm toe. De meeste producten worden onder KOMO-keur geïmpregneerd.

Impregneren door middel van dompelen

Dompelen is tevens een erg populaire techniek om hout te verduurzamen. Deze manier van impregneren wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld zwarte of bruine impregnatie. Het hout wordt in een enorm bad enkele tientallen minuten ondergedompeld zodat dit zoveel mogelijk impregneermiddel op kan nemen. De kwaliteit en het resultaat van dit dompelen is afhankelijk van het vochtgehalte van het tuinhout.

Wat zijn de voordelen van geïmpregneerd hout?

Maar wat heeft u nou precies aan het impregneren van het hout? Wat zijn nou echt de voordelen? Wij hebben er voor het gemak even een aantal op een rijtje gezet;

  • Het beschermt het hout tegen aantasting
  • Ook in kleuren beschikbaar
  • Beitsen is niet nodig
  • Overschilderbaar in de gewenste kleur

Welke houtsoorten kan ik ook geïmpregneerd bestellen?

Uiteraard is het behandeld van het tuinhout mogelijk bij meerdere verschillende houtsoorten. Vaak is het echter alleen mogelijk om planken die van zichzelf niet erg duurzaam zijn met impregnatie te bestellen. Simpelweg omdat het niet zo gek veel zin heeft om bijvoorbeeld Hardhout te impregneren, daar dit van zichzelf al enorm duurzaam is. Bij Tuinhoutdiscount.nl bieden wij meerdere soorten tuinhout die wij u geïmpregneerd kunnen aanbieden. Een greep hieruit zijn;

Gekleurd geïmpregneerd hout

Overigens is er, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het niet alleen mogelijk om het tuinhout groen te impregneren. Groen is wel de standaard kleur waarin dit gebeurd, maar het is ook mogelijk om uw tuinhout te impregneren in bijvoorbeeld bruin of zwart. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze zwarte schuttingen of ons zwarte zweeds rabat hout.