Blog

Wat zijn de voordelen van thermohout gevelbekleding?

Thermo Gevelbekleding Tuinhoutdiscount.nl

Thermohout, ofwel thermische gemodificeerd hout, biedt nogal wat voordelen. Daarvan zijn milieuvriendelijkheid, een langere levensduur, de warme kleuren en het feit dat het hout vormvast is en licht van gewicht is zijn de voornaamste voordelen van dit hout.

Het behandelen van hout met warmte en water

Thermische modificatie is de naam voor het proces waarbij een niet duurzame houtsoort met warmte en water behandeld wordt. Dit gebeurt met name om de levensduur en dus de duurzaamheid te verlengen. Bij het proces worden geen chemische middelen gebruikt, iets dat bij het impregneren van hout wel aan de orde is. De voor dit proces geschikte houtsoorten komen bovendien vaak uit de buurt. Op die manier hoeft er minder getransporteerd te worden en dat is weer positief voor het milieu. Er is dan immers minder sprake van vervuiling.

Verhitting tot 200 graden

Thermische modificatie van hout houdt in dat het hout in een zuurstofarme ruimte verhit wordt, om de toevoeging van schadelijke, chemische middelen. De verhitting maakt dat de structuur van de houtcellen verandert. Hout wordt bij dit proces verhit tot een temperatuur van ongeveer 200 graden. Dit proces is een afgeleide van hydro-thermische modificatie, iets dat al sinds de jaren zeventig gedaan wordt.

Groot deel van de voedingsbodem voor insecten en schimmels verdwijnt

De lange levensduur is ook een voordeel van thermohout. Door chemische modificatie gaat een groot deel van de voedingsbodem voor insecten en schimmels uit het hout. Op die manier krijgt het hout een veel langere levensduur. In bepaalde gevallen kunt u die zelfs vergelijken met die van hoogwaardig hardhout. Overigens zijn niet alle houtsoorten geschikt om thermisch gemodificeerd te worden. Grenen en Vuren zijn dat bijvoorbeeld wél.

Caldura Wood enorm populair

Bij Tuinhoutdiscount.nl merken wij dat onder andere Caldura Wood een enorm populair product is op het gebied van thermisch gemodificeerde gevelbekleding. Met profielen als bijvoorbeeld het bekende triple profiel is dit een ideale houtsoort en komt deze ook nog eens in de vormen om een strak geheel te creëren. 

Thermohout is vormvast en zeer licht van gewicht

Nog een voordeel is de vormvastheid en het lichte gewicht van thermohout. Door behandeling met warmte en stoom wordt het hout zeer stabiel. Het grootste deel van het vocht verdwijnt namelijk uit het hout. Door het proces verandert hout ook op moleculair niveau en neemt het dus geen vocht meer op. Daardoor is van werking van hout geen sprake meer en weegt het hout ook veel minder.

Alternatief voor houten gevelbekleding

In plaats van gevelbekleding van hout zou u ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld Composiet gevelbekleding. Ook deze soort gevelbekleding is erg duurzaam en gemakkelijk te verwerken. 

Er ontstaat een warme kleur

Wat ook in het voordeel spreekt van thermohout is de warme kleur die ontstaat. Want behalve dat thermische modificatie van invloed is op zaken als duurzaamheid en dat hout andere eigenschappen krijgt, geeft het proces het hout ook een warme kleur. En juist die warmere wat meer donkere kleur valt bij een grote groep mensen in goede aarde. Waarom het proces wordt toegepast? Om de simpele reden dat bepaalde houtsoorten van nature niet duurzaam genoeg zijn om als gevelbekleding te kunnen fungeren. Door het proces worden de eigenschappen van hout verbeterd. In de algemeenheid kunt u stellen dat de duurzaamheid verbetert en dat hout dimensie stabieler wordt en minder gaat krimpen. Behalve genoemd proces heeft u ook een chemische modificatie en hydro-thermische modificatie.