Blog

Dingen die u vooral niet moet doen bij vlonder onderhoud

Dingen die u vooral niet moet doen bij vlonder onderhoud

Een houten vlonder heeft goed en regelmatig onderhoud nodig. Wat kunt u dan het beste doen is vaak de vraag. Het duurt vaak een tijdje nadat de houten vlonder is gelegd wat er aan onderhoud moet gebeuren. Wanneer u dan doorvraagt krijgt u veel verschillende tips, adviezen en antwoorden. Het is goed om meerdere partijen te raadplegen. Het is echter wel belangrijk om de vlonder op de juiste manier schoon te maken. We geven graag onze tips en tricks voor het reinigen van de vlonder. Hier volgen verschillende onderhoudstips voor een vlonder. 

De hoge druk reiniger

Veel mensen denken dat een hogedrukreiniger effectief en efficiënt is. Uiteraard klopt het dat dit effectief is. Het is echter niet aan te raden om het op het hout te gebruiken. De houtnerf zal snel beschadigd worden. Het hout wordt dan kwetsbaar voor algen en daarna moet u het onderhoud alleen nog maar vaker gaan doen. Ook komen er splinters in het tuinhout. U zal dan niet meer met zoveel plezier over de vlonder lopen met uw blote voeten. Een hogedrukreiniger is dus duidelijk af te raden.

Wat kunt u beter doen? 

Het is beter om de vlonder te vegen en dan te behandelen met bijvoorbeeld een hardhoutolie. Mits u natuurlijk een hardhouten vlonder heeft. Een Douglas vlonder kunt u met een beits behandelen. Er komt dan een extra beschermende laag op het hout. Ook het schoonhouden wordt dan een stuk gemakkelijker. 

Dingen die u vooral niet moet doen bij vlonder onderhoud

Schoonmaakmiddelen gebruiken? 

Biotex, azijn en schoonmaakmiddelen worden vaak geadviseerd om de vlonder mee schoon te maken en te houden. Het zijn echter niet de beste producten. Hout is een natuurproduct en kan door azijn en andere schoonmaakmiddelen worden aangetast. Ook is het niet goed voor de andere planten in de tuin. Gebruik het zeker niet als er veel planten of gras in de buurt van de vlonder staan.  Een harde bezem met warm water is vaak voldoende om het goed te reinigen. Gebruik verder niets. Makkelijker kan het eigenlijk niet. Toch? 

Zout op de vlonder? 

Het klinkt als een simpele tip. Strooizout wordt ook gebruikt als het vriest om het ijs van de planken te laten gaan. Zout is echter niet altijd goed voor een houten vlonder. Zout kan de planken aantasten. Ook kunnen er zout vlekken ontstaan. Het is belangrijk om het zout snel weg te spoelen na het gebruik. Gebruik gewoon een hardhoutolie of een beits. Het werkt beter. In de winter kunt u beter niet op het terras gaan. 

Het hout afdekken 

Ventilatie is belangrijk voor een mooie en goede vlonder. In de herfst moet u hem zeker regelmatig schoonvegen. Zijn er algen? Gebruik dan wat heet water. Dek het terras niet af. Het helpt niet om de planken beter te houden. Planken moeten kunnen ademen. Laat in de winter ook geen grote potten of zaken staan op het terras. Hier kan het hout niet ademenen en kan het zelfs gaan rotten. Jammer natuurlijk van uw investering in een mooi terras. Door goed voor uw vlonder te zorgen zult u er vele jaren van kunnen genieten.