Blog

6 tips voor het leggen van uw nieuwe vlonder

Is de tijd aangebroken om een nieuwe vlonder in de tuin aan te gaan leggen? Bent u niet zo heel erg ervaren met het leggen van een vlonder, maar heeft u toch besloten de klus zelf te willen klaren? Uiteraard kan dit. Maar met welke punten moet u rekening houden? Tuinhoutdiscount.nl zet er een aantal voor u op een rijtje.

1. Een goede fundering is het halve werk

Wanneer u een vlonder gaat leggen is het enorm belangrijk om een goede fundering te hebben liggen onder de vlonder. Zonder deze stevige ondergrond is het voor een vlonder immers onmogelijk om goed stabiel en voor op zijn plek te blijven liggen. Voorkom dus veel gedoe door een goede onderlaag te plaatsen van bijvoorbeeld Hardhouten palen of een vlakke laag met tegels.

2. Voorkom doorhangen, gebruik onderliggers op de juiste manier

Waar erg veel mensen de fout in gaan is het houden van de juiste afstanden tussen de onderliggers. Feit blijft dat u beter teveel dan te weinig onderliggers kunt gebruiken, ondanks dat de kosten hierdoor over het algemeen wat hoger zullen uitvallen. Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij vlonderplanken in verschillende diktes, per dikte adviseren wij een andere afstand te hanteren. Is uw vlonderplank 21mm dik? Hou de afstand tussen de onderliggers dan maximaal op 60cm. Heeft u vlonderplanken van 28mm dik? Hanteer dan een afstand van maximaal 80cm.

3. Geef de planken ruimte

Waar de tussenruimte bij de onderliggers belangrijk is, is deze tussen de planken minstens zo belangrijk. Hout krimpt en het zet uit. Als de planken niet genoeg ruimte krijgen om te krimpen of uit te zetten dan zullen ze al snel tegen elkaar aan drukken, krom trekken of zelfs loskomen. De ruimte die Tuinhoutdiscount.nl hanteert heeft te maken met de breedte van de plank. Heeft u planken van 145mm breed? Dan raden wij aan minimaal 5mm tussenruimte te houden. Heeft u planken van 195mm breed? Hou dan minimaal 7mm ruimte.

4. Zorg voor een afschot

Als u een vlonder gaat leggen en u legt deze precies waterpas, dan zal het water op de vlonder blijven liggen. Vanwege het bekende natte weer dat in Nederland vaak voorkomt adviseren wij iedereen dan ook de vlonder te leggen met afschot. Over het algemeen hanteren wij hiervoor 1cm per meter.

5. Voorkom roest

Heeft u een prachtige vlonder gelegd, begint er na verloop van tijd roest te ontstaan. Hoe dit komt? Door het gebruik van “verkeerde” schroeven. Wij raden u ten zeerste aan om gebruik te maken van nette RVS schroeven van goede kwaliteit. Bespaar hier vooral niet op.

6. Verleng de levensduur

Uw vlonder ligt en ziet er prachtig uit. Dan wilt u daar zo lang mogelijk van genieten, toch? Verleng de levensduur van uw vlonder door de planken te behandelen met tuinhoutolie. Bij THD maken wij altijd gebruik van tuinhoutolie van o.a. Remmers.

Succes!

Heeft u de punten goed doorgelezen en gaat u aan de slag? Wij helpen u graag bij de verschillende stappen. Ook ontvangen wij graag beeldmateriaal van het eindresultaat. Het is natuurlijk altijd leuk om te zien waar wij u mee hebben kunnen helpen. Wilt u voordat u de benodigdheden besteld eerst nog even komen kijken welke mogelijkheden in producten er zijn? Kom dan gerust eens langs bij onze overdekte showroom van ruim 1100m2 in Ter Aar.