Blog

Wat is de maximale overspanning van houten balken bij een overkapping?

Wat is de maximale overspanning van houten balken bij een overkapping?

Gaat u een houten overkapping in de tuin maken? Hier komt veel bij kijken. Het is goed om een sterke constructie te maken die vele jaren blijft staan. Natuurlijk wilt u niet dat uw nieuwe overkapping bij een eerste regenhoos of storm al verzakt of het begeeft. We delen graag onze tips om een goede overkapping te bouwen. Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste balk diktes en ook een sterke fundering te hebben. Laten we snel starten. 

De dakbalken (bij een plat dak)

Voor dakbalken is er een vuistregel. Voor iedere vijf centimeter dikte komt er een meter overspanning bij. Het is belangrijk om de overbrugging van de staander tot staander te berekenen. WIlt u meer dan drie meter overspanning hebben? Dan is er dus drie keer vijf centimeter is vijftien centimeter dikke balken nodig. BIj een overbrugging van vier meter is het twintig centimeter dikte en bij vijf meter moet de dikte van de balken vijfentwintig centimeter zijn. Het is belangrijk om hier goed mee te rekenen. 

Een overspanning zonder staanders? Of toch met?

Als u een houten constructie wilt plaatsen met inkepingen is er minder overspanning mogelijk. Een vijf meter lange balk inkepen op staanders betekent een verlies van de dikte van de overspanning. Bij een staander van vijftien bij vijftien centimeter verliest u 30 centimeter. De overspanning wordt dan dus vier meter zeventig. 

Wat is de maximale overspanning van houten balken bij een overkapping?

De houtkeuze voor de staanders

De dikte van de staanders kunt u het beste aanpassen aan de dikte van de dakbalken. Hoe dikker de dakbalken zijn, hoe dikker ook de staanders moeten zijn. Een balk van vijf bij vijftien centimeter met een horizontale balklaag van vijftien bij vijftien centimeter verticale staanders kan met zeven bij twintig centimeter balken en twintig bij twintig centimeter staanders. Zo staat het geheel mooi in verhouding met elkaar. Voor een blokhut op maat, carport, overkapping of kapschuur is de sterkteklasse trouwens van minder belang. De grenen, lariks, douglas of vuren balken zijn dan sterk genoeg. Ze zijn ideaal voor uw houtbouwconstructie in uw tuin. Maak de keuze vooral op basis van het uiterlijk, wat u zelf graag wilt en ook op basis van uw budget. 

De dwars balken 

Bij dakbeschot of dakplaten is het belangrijk om dwars balken te gebruiken op het dak. Plaats ze om de halve meter. Kies voor fijnbezaagde balken van vijf bij vijftien centimeter. 

De fundering 

Het belangrijkste bij een overkapping is eigenlijk de fundering. Het is belangrijk dat de overkapping niet gaat wegzakken. Ook bij een houtbouwconstructie kan dit gebeuren. Zorg voor de juiste betonpoeren en zet ze vast met snelcement. Hoe dikker de staanders, hoe zwaarder en ook hoe groter de betonpoer moet worden. 

Een bouwkundig expert

Het is goed om bij een groot project een bouwkundige expert in te schakelen. U kunt hem alle zaken laten berekend. Ook zal de bouwkundige rekening houden met de sneeuwbelasting, de sterkteklasse van het hout en daarnaast de draagkracht. Het is goed om alles door te laten rekenen. Het is dan mogelijk om voor het juiste model te kiezen. Uiteraard is het ook mogelijk om dit bij onze specialisten neer te leggen.