Blog

Houten tuinmeubels schoonmaken & onderhouden: zo doet u dat!

Bent u van plan een nieuwe samenstelling aan houten tuinmeubelen te bestellen en bent u zich vast aan het inlezen op waar u op moet letten en hoe u deze houten tuinmeubelen het beste kunt onderhouden? Of heeft u wellicht al houten tuinmeubelen staan en wilt u deze reinigen en een nieuw leven inblazen? Dan bent u terecht gekomen bij de juiste partij voor uw klus. Bij Tuinhoutdiscount.nl zijn wij specialist op het gebied van houten tuinmeubelen en wij leggen u maar wat graag uit hoe u uw houten tuinmeubelen het beste kunt onderhouden, schoonmaken en/of reinigen. Wel zo handig toch?!

Welke houtsoort voor tuinmeubelen?

Allereerst is het bij het kiezen van houten tuinmeubelen erg belangrijk om te letten op de houtsoort waarvan de meubels zijn gemaakt. Los van smaak en de look van de meubels heeft deze houtsoort namelijk ook sterke invloed op de verwachte levensduur en de duurzaamheid van de producten. Zo zal een onbehandelde tuinset van Vurenhout slechts enkele jaren meegaan, waar een geïmpregneerd tuinmeubel en een meubel van Hardhout een stuk langer mee zal gaan. Hou hier dus vooral rekening mee bij het uitzoeken van uw nieuwe tuinmeubilair. Overigens is het ook mogelijk om deze levensduur en duurzaamheid te verhogen door de producten te behandelen, maar hierover later meer.

Waarom moet je houten tuinmeubelen onderhouden?

Uiteraard moet u helemaal niets, het is aan u of u de tuinmeubelen wilt onderhouden of niet. Veel mensen kiezen er echter voor om dit wel te doen. Op deze manier kunt u immers veel langer genieten van de tuinset, tuinstoelen of de tuintafel. Omdat de houten tuinmeubelen zijn behandeld met bijvoorbeeld een HK-Lazuur van het merk Remmers of een Douglas olie zullen deze naast een mooier uiterlijk ook een versterkte duurzaamheid hebben en zijn ze beter bestand tegen de verschillende invloeden van buitenaf waar ze mee te maken krijgen. Behandelen is dus een échte aanrader.

Hoe verleng ik de verwachte levensduur van mijn tuinmeubelen?

Zoals eerder in deze blog ook al even genoemd is de levensduur van de houten tuinmeubelen, in tegenstelling tot wat sommige partijen zeggen, weldegelijk te verlengen. Dit doet u door bijvoorbeeld uw boombank te behandelen met een lazuur. 3in1-lazuren van Remmers, ook wel HK-lazuur genoemd, zijn een houtbeschermende impregnering, grondering, voor- en aflak in één product. HK-lazuur beschermt het tuinhout op natuurlijke wijze tegen vocht, UV-straling, schimmelaantasting, wespenaantasting, schimmels en algen. En het beste is: na een lange standtijd, waarin de laag gelijkmatig verweert, kan het hout in de regel zonder te schuren worden herbehandeld en ziet het er weer als nieuw uit. HK-lazuur bespaart u dus niet alleen tijd, maar ook geld!

Groene aanslag verwijderen van houten tuinmeubelen?

Na de winter hebben vrijwel alle houten producten in uw tuin een kleurtje gekregen. Benieuwd hoe u deze groene aanslag kunt verwijderen van uw houten tuinmeubelen? Volg dan de volgende stappen;

  1. Zorg ervoor dat de tuintafel, de stoelen of elk ander soort houten tuinmeubel door en door nat is. Dit kan zo ontstaan door regenval, maar u kunt dit zelf ook regelen door met de tuinslag het product goed nat te maken.
  2. Maak een sopje van zout of soda met water op lauwe temperatuur.
  3. Schrob met een grove borstel of schuurspons het sopje in de richting van de houtnerf. Hiermee verdwijnt het vuil uit de poriën.
  4. Spoel als laatste nogmaals het houten meubel af en deze zal er, als het goed is, een stuk beter uitzien.