Blog

Hoeveel afstand moet er tussen de onderregels voor mijn vlonder?

Als u een vlonder wilt gaan bouwen, moet u ook goed kijken naar de onderregels. Met onderregels bedoelen we de balken waar de vlonderplanken op bevestigd worden. Het is essentieel dat deze regels op de juiste manier worden aangebracht, want onderregels kunnen de vlonder maken of breken. Het is het frame waar de vlonder op steunt, dus om de gehele vlonder in goede staat te kunnen houden, heb je een stevig frame nodig. Maar hoe moet je de onderregels plaatsen? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je onderregels gaat aanschaffen?

Soorten onderregels

Meestal worden onderregels met een kopmaat 45x70mm gebruikt. Mocht de vlonder veel gewicht moeten dragen, dan kunt u kopmaat 50x100mm gebruiken. Er zijn verschillende materialen onderregels, zoals de hardhouten onderregels. Deze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Hardhout is de meest duurzame houtsoort. U kunt ook kiezen voor geïmpregneerde onderregels. Deze zijn glad geschaafd en geïmpregneerd, waardoor ze makkelijk te verwerken zijn. De gemiddelde levensduur is 10 jaar. Aluminium en composiet regels nemen geen vocht en amper vuil op en gaan hierdoor extra lang mee. Bamboe onderregels zijn ook een duurzame keuze. Het voordeel is dat bamboe insect-, schimmel- en vochtbestendig is.

De ondergrond

We spreken van een stabiele ondergrond wanneer de vlonder wordt gebouwd op een al bestaand terras, op een stenen ondergrond of op een ondergrond van stabilisatiezand. Wanneer de ondergrond stabiel is kunt u direct beginnen met het bouwen van de vlonder. Wanneer de ondergrond onstabiel is, dus bijvoorbeeld wanneer er klei, veen of zwarte aarde ligt, moeten de onderregels op palen worden bevestigd. Deze palen moeten 50 tot 80 cm in de grond staan en moeten 100 cm uit elkaar staan. Wanneer de palen langs een waterkant worden geplaatst, moeten ze vaak nog dieper in de grond geslagen worden.

De afstand tussen de onderregels

Voor een stevige vlonder is het belangrijk dat u let op de afstand tussen onderregels. De afstand hangt af van het materiaal en de dikte van de balken.

Hout:           21 mm dikte: om de 40 cm hart op hart;

                     25 mm dikte: om de 50 cm hart op hart;

                     28 mm dikte: om de 60 cm hart op hart.

Composiet: 21 mm composiet: om de 30 cm hart op hart;

                     28 mm composiet: om de 50 cm hart op hart.

Met hart op hart (h.o.h.) bedoelen we de afstand van middelpunt tot middelpunt. U moet dus uitgaan vanuit het midden van de plank.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.