Blog

Hoe bevestigt u Zweeds-Rabat potdekselplanken?

Hoe bevestigt u Zweeds Rabat potdekselplanken?

Het bekleden van de gevel of schutting gebeurt vaak met potdekselplanken. Dit wordt ook wel de Zweeds rabatplank genoemd. De planken kunnen als potdeksels over elkaar vallen dankzij het profiel. Ze passen mooi bij een landelijke uitstraling. Wanneer u echter niet over de juiste kennis en handigheidjes beschikt kan het echter lastig zijn om ze goed te bevestigen. De specialist van Tuinhoutdiscount.nl staat hierbij altijd klaar om u te helpen. Wilt u het zelf proberen? Dan kan de volgende informatie daarbij erg goed van pas komen.

Het juiste materiaal gebruiken

Om de potdekselplanken goed te bevestigen is het juiste materiaal van belang. In de eerste plaats zijn de juiste Zweeds rabatplanken nodig. Die zijn gemakkelijk bij Tuinhoutdiscount.nl te vinden. Het betreft in de meeste gevallen planken van Douglas hout. Door de mooie structuur heeft het een echte landelijke uitstraling. Vervolgens is het belangrijk om hier het juiste bevestigingsmateriaal bij te gebruiken. Het is vaak slim om RVS-materialen te gebruiken. Vooral speciale potdekselschroeven zijn belangrijk. Die hebben een voorsnijpunt en zijn duurzaam gecoat. Dit maakt boren overbodig, ze zakken direct in het hout uit het zicht.

Het bevestigen aan de gevel

Het daadwerkelijke bevestigen van Zweeds-Rabat gaat het best op een stevige ondergrond. Het gebruik van houten regels van Douglas is voldoende om het Zweeds-Rabat te kunnen monteren. De dikte moet wel aangepast worden aan de planken die gebruikt worden. Vaak is 2,2 bij 4,5 centimeter voldoende. Houd een afstand van 60 centimeter aan tussen de houten regels.

Vraag het aan de specialist

Heeft u vragen over het bevestigen van uw Zweeds-Rabat potdekselplanken? Wees dan vooral niet bang om advies/hulp te vragen aan één van onze specialisten. Wij helpen u in ieder geval graag verder met uw project. Overigens is het ook mogelijk om Zweeds-Rabat potdekselplanken bij ons eerst eens in het echt te bekijken alvorens u overgaat tot koop. In onze overdekte showroom van ruim 1100m2 hebben wij namelijk alle mogelijkheden met Zweeds-Rabat tentoon gesteld.

Een schutting maken

Het gebruik van potdekselplanken komt ook voor bij schuttingen. Begin wanneer u een schutting wilt gaan realiseren met een goede onderconstructie. De potdekselplanken mogen in het beste geval de grond niet raken. Het Zweeds-Rabat is dan op palen te bevestigen. Daar zijn verschillende methoden voor. Wel is het zo dat de palen altijd zijn weg te werken op lange lengte. Er kan dus ook met betonpalen worden gewerkt voor het bevestigen. Houd niet meer dan 2 meter ruimte tussen de palen. Wanneer de afstand korter is dan is dit altijd beter voor de stevigheid van het geheel. Er is dan minder regelwerk nodig.

Bij Tuinhoutdiscount.nl nu ook dubbelzijde Zweeds-Rabat

Écht snel een schutting in elkaar zetten? Dan raden wij u aan om te werken met dubbelzijdig Zweeds-Rabat zwart of dubbelzijdig Zweeds-Rabat onbehandeld. Door gebruik te maken van deze planken hoeft u slecht met één plank voor beide zijden van de schutting te werken. Dit scheelt vaak enorm in kosten en in uren arbeid. Ideaal dus wanneer u aan de slag wilt met een gedeelde schutting met de buren!

Het vastschroeven van Zweeds rabat

Het bevestigen van Zweeds rabat gaat van beneden naar boven, u begint dan dus ook altijd onderaan. De onderste plank rust op de onderconstructie en wordt vastgeschroefd aan de palen. Vaak wordt gekozen voor de blinde bevestiging. Dit betekent dat de schroeven op het smallere gedeelte aan de bovenzijde van de plank komen. In dat geval zal de rand van de volgende potdekselplank altijd over de schroef heen vallen. Daardoor is deze niet meer in het zicht. Dit ziet er vaak mooier uit wanneer het geheel klaar is. Wie schroeft in het dikkere deel, heeft wel het voordeel van meer stevigheid.

Het gebruik van speciale schroeven

Het stevigere dikkere deel zit wel in het zicht. Daarom zijn de speciale potdekselschroeven ook zo belangrijk. Doordat deze verzinken in het hout worden deze ook aan het zicht ontnomen. Zeker ook omdat het hout er niet door hoeft te scheuren of barsten. Er zijn veel verschillende soorten schroeven te vinden. Op deze manier kan van beide voordelen worden genoten. Het zit beter vast en ziet er mooier uit. De potdekselschroeven van Tuinhoutdiscount.nl zijn ook nog eens voorzien van een zwarte kop om zo nog meer te verdwijnen in het zwart van bijvoorbeeld een zwart geïmpregneerde potdekselplank of een zwart gespoten potdekselplank. Ideaal toch?