Blog

Kan ik een blokhut of buitenverblijf isoleren en hoe doe ik dat?

Kan ik een blokhut of buitenverblijf isoleren en hoe doe ik dat?

Zuinig omgaan met energie is van groot belang met de energietarieven die we ook dit jaar weer kunnen verwachten. Een manier om dat goed voor elkaar te krijgen is door goed te isoleren en om te zorgen dat warmte zo min mogelijk kan ontsnappen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de eigen woning, maar ook voor bijvoorbeeld een blokhut of buitenverblijf die u in de tuin heeft staan of wellicht nog neer wilt gaan zetten. Overigens hoeft dit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen grote investering te zijn. Wie het slim aanpakt kan al snel van de voordelen profiteren. Het is dan wel van groot belang om precies te weten hoe dit aangepakt moet worden. De specialist van Tuinhoutdiscount.nl helpt u hier graag bij en wij hebben al wat informatie voor verzameld in dit artikel.

Meer comfort in de blokhut creëren

Zuiniger zijn met energie is niet de enige reden om een blokhut, overkapping of buitenverblijf te isoleren. Het is ook zo dat op deze manier meer comfort gerealiseerd kan worden. HIerdoor wordt de blokhut ineens een hele fijne plek om de tijd door te brengen, bijvoorbeeld als werkplek of als verlengstuk van de woonkamer. Dat het, relatief, niet veel hoeft te kosten om een blokhut te bouwen en te isoleren, maakt het extra aantrekkelijk. U zet op deze manier snel een eigen vrijstaande plek op. Daar kunt u doen en laten wat u wilt. De isolatie kan ook extra bijdragen aan het buitensluiten of binnenhouden van geluid. Ideaal toch?

Kan ik een blokhut of buitenverblijf isoleren en hoe doe ik dat?

Isolatie is geen standaard

Bij een blokhut of buitenverblijf in bijvoorbeeld de vorm van een overkapping, kapschuur of een plat dak overkapping is het niet standaard om deze te isoleren. Dit wordt dan ook, in de meeste gevallen, niet aangeboden door de leverancier en producent van deze producten. Wel kan Tuinhoutdiscount.nl u hierbij helpen, adviseren en leveren. Als extra service richting onze klanten en om u zo goed mogelijk van dienst te zijn helpen wij u ook graag bij het mogelijk maken van isolatie bij de blokhut die u wenst aan te schaffen. Heeft u vragen over blokhutten of isolatie? Wees dan vooral niet bang en neem contact op met één van onze specialisten. Overigens is het ook mogelijk een groot aantal blokhutten eens in het echt te bekijken. Kom gerust eens langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad!

De manier om het isoleren aan te pakken

Wie optimaal wil isoleren, moet alle kanten van de blokhut aanpakken. Dat betekent dat niet alleen de wanden en het dak geïsoleerd worden, maar ook de vloer, in dit geval vaak een vlonder of een vloer die wordt meegeleverd met de desbetreffende blokhut, moet worden aangepakt. Juist op dit vlak is de kennis van de specialist van Tuinhoutdiscount.nl van grote waarde. Het isoleren van de vloer moet vanaf het eerste moment goed gebeuren, bij voorkeur al bij de plaatsing. Zorgen voor een goede fundering is alvast een slim idee. In sommige gevallen kan ook een laag piepschuim voor extra isolatie van waarde zijn. Weeg hierbij voordat u aan de slag gaat alvast alle mogelijkheden af.

Kan ik een blokhut of buitenverblijf isoleren en hoe doe ik dat?

De wanden en het dak aanpakken

Het isoleren van de wanden en het dak van de blokhut is waar het om gaat. Dit doet u aan de binnenzijde van de buitenwanden en aan de binnenzijde van het dak. Met behulp van houten balken is een dubbele wand te creëren. Daartussen wordt bijvoorbeeld glaswol geplaatst. Dit is sterk isolerend materiaal. Let wel op dat er een luchtlaag moet worden opengelaten. Dit is belangrijk voor de luchtcirculatie in de blokhut of in het verblijf. Ook is het belangrijk om dampdoorlatende folie die waterkerend is te gebruiken. Daarmee voorkomt u vochtproblemen in de blokhut. Dit zou anders de isolatie aantasten in het huisje.

De manier van plaatsen

Zoals gezegd maakt u een rasterwerk van bijvoorbeeld Douglas houten balken om een dubbele wand te creëren. Die latten zijn niet te dik. De ruimte ertussen moet precies voldoende zijn om het isolatiemateriaal tussen te plaatsen. De dikte van het isolatiemateriaal kan variëren. Hoe dikker het materiaal, hoe beter het isoleert. Aan de andere kant kost het natuurlijk meer ruimte. Dit is wel een belangrijke afweging om te maken. Materialen als glaswol en steenwol worden vaak gebruikt voor deze werkzaamheden. Tegen de balken wordt vervolgens de dampfolie aangebracht. Let wel op dat er geen lekken in gemaakt worden.

Het afwerken van het geheel

Wanneer de isolatielaag is aangebracht en de folie op zijn plek zit, begint het afwerken. Dit komt neer op het aanbrengen van een binnenmuur. In de meeste gevallen wordt dit gedaan met houten plaatmateriaal van goede kwaliteit. Tuinhoutdicount.nl heeft hier de juiste kennis over en beschikt ook hierin over voldoende assortiment en voorraad. Het is dan zaak dit op een mooie manier af te werken. Wilt u liever geen gebruik maken van plaatmateriaal? Dan zou u bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor blokhutprofielen, Zweeds-Rabat potdekselplanken of sponningplanken.