Blog

Alles over de houtsoort: Azobé hout

Eigenschappen van Azobé hout

Azobé is een zeer harde en zware hardhoutsoort. Azobé beschikt over een duurzaamheidsklasse I, wat betekent dat het hout gemiddeld 25 jaar of langer meegaat. Azobé is tevens ook een hardhoutsoort dat goed bestand is tegen vocht en andere weersomstandigheden, ideaal dus voor het plaatsen in en op de grond. Azobé rot niet snel weg wanneer het met water in contact komt, daarom wordt Azobé veel gebruikt in de waterbouw.

Welke producten zijn er van Azobé hout?

Bij Tuinhoutdiscount.nl leveren wij Azobé in verschillende maten van 30x30mm tot 120x120mm dikte. Bij Tuinhoutdiscount.nl verkopen wij Azobé hout in verschillende vormen. Zo hebben wij Azobé palen, Azobé planken, Azobé balken, maar bijvoorbeeld ook piketpalen. Deze verschillende vormen hebben elk hun eigen toepassing. Zo dienen piketpalen vaak als funderingsmateriaal of als eenvoudige paaltjes, waar Azobé palen in bijvoorbeeld de maat 70x70mm vaak dienen als duurzame schuttingpalen.

Hoe Azobé bewerken of verwerken?

Azobé is een hardhoutsoort, maar laat zich desondanks redelijk gemakkelijk bewerken (machinaal). Uiteraard is het bij deze houtsoort een must om bij spijkeren of schroeven altijd voor te boren. Gebruik bij het schroeven van deze houtsoort altijd RVS schroeven, ijzer zal namelijk vaak corroderen wanneer het in contact komt met Azobé. Verlijmen is bij Azobé niet zo gemakkelijk. Azobé is een sterke hardhoutsoort, waardoor het behandelen ten behoeve van de duurzaamheid en de verwachte levertijd van het hout niet nodig is. Uiteraard zou u voor het visuele wel kunnen kiezen om het hout te behandelen met bijvoorbeeld olie of beits. Bij Tuinhoutdiscount.nl raden wij u, in verband met de werking van het hout, aan om het hout zo snel mogelijk na ontvangst te verwerken.

Waar wordt deze houtsoort voor gebruikt?

Azobé Hout is zeer geschikt voor bijvoorbeeld schuttingpalen, funderingspalen en onderliggers  voor uw vlonder, damwanden, gordingen en beschoeiingen. Azobé wordt vanwege zijn sterkte en duurzaamheid veel gebruikt als constructiehout. 

Welke houtsoorten zijn vergelijkbaar met Azobé hout?

Azobé is niet altijd leverbaar, dus is het soms zaak om op zoek te gaan naar een vergelijkbare houtsoort. Welke houtsoorten zijn er eigenlijk vergelijkbaar met Azobé? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij, naast Azobé Hardhout, ook Angelim Hardhout. Een houtsoort die erg dicht in de buurt komt en over dezelfde kwaliteiten beschikt. Een enkel nadeel van Angelim Hardhout kan echter de geur zijn, alhoewel deze altijd wegtrekt na verloop van tijd.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.