Blog

6 tips voor het plaatsen van jouw schutting

6 tips voor het plaatsen van jouw schutting

Gaat u een schutting plaatsen en wilt u het zelf gaan doen? Dan is het belangrijk om uzelf goed voor te bereiden. Het is natuurlijk heerlijk om meer privacy in de tuin te hebben. Het is wel essentieel om op een paar zaken te letten als u een schutting gaat plaatsen. Laten we snel van start gaan. 

Waar komt de schutting?

Natuurlijk komt de schutting in de meeste gevallen op de grens van uw tuin of erf. Het is wel belangrijk om precies te weten waar dit is. U wilt geen ruzie met de buren. Nog erger: U wilt niet op de televisie bij de rijdende rechter komen. Weet u niet precies waar de scheiding ligt? Dan is het goed om het bij het kadaster op te vragen. Overleg het met de buren. U kunt dan voor het plaatsen van de schutting al bepalen waar het moet komen. Zet het vervolgens netjes af met palen. U kunt er dan een touwtje langs trekken. HIerna kunt u de tuin gaan voorzien van een schutting. 

Een goede buur is belangrijker dan een verre vriend

Het is beter om een keer te vaak te overleggen met de buren over het plaatsen van de schutting dan te weinig. De buren zien vaak de achterkant van de schutting. Door het echter netjes te overleggen en het hier ook netjes te maken zullen ze sneller toegeeflijk zijn aan de plannen. U zou ook samen met de buren gebruik kunnen maken van de palen voor de schutting. U bouwt een schutting gezamenlijk met de buren. De kosten zou u kunnen verdelen. Ook kunt u elkaar helpen zodat u het ook nog eens gezellig hebt. Het is prettig om zo alles samen te doen. 

Bouw op een solide basis

Net als bij een huis is ook bij de schutting het fundament belangrijk. Wanneer u een kleigrond of veengrond hebt is het goed om de palen te gieten in een snelbeton. Het is niet zoveel extra werk. U weet wel dat de schutting sterk zal staan en niet omgewaaid kan worden. De palen zakken niet in de grond weg en u kunt er zo vele jaren van gaan genieten. 

6 tips voor het plaatsen van jouw schutting

Hoe plaatst u de palen? 

Bekijk hoe diep de palen in de grond moeten. Maak niet een te diep gat. Het zorgt voor meer werk en u moet langere palen kopen. Het is slim om bij een niet hardhouten paal het onderste deel in de menie te plaatsen. U kunt het zo mooi impregneren. Het hout zal minder snel gaan rotten en langer meegaan. 

Een schutting met schermen plaatsen 

Wanneer u een schutting met tuinschermen gaat plaatsen is het goed om de juiste hoogte te weten. Gebruik een steen om de juiste hoogte aan te geven en het scherm op de plek te houden. Wanneer de schutting staat kunt u het scherm weghalen. Het wordt allemaal een stuk gemakkelijker op die manier. 

De uitstraling van de tuin wordt bepaalt door de schutting

De schutting is bepalend voor hoe de tuin eruitziet. Kies naast het materiaal ook voor de juiste kleuren. Op die manier krijgt de schutting een eigen karakter. Het is ook goed om de beplanting juist te kiezen om zo het effect van de schutting te verbeteren.