Blog

Wie moet er betalen voor de schutting?

Wie moet er betalen voor de schutting?

De schutting en de plaatsing ervan heeft al tot menig burenruzie geleid. Wilt u niet de hoofdrol spelen in de volgende aflevering van De Rijdende Rechter op tv? Dan is het verstandig om deze informatie eens goed in u op te nemen. Er zijn namelijk wel een aantal zaken om rekening mee te houden. De exacte plaats is daar een voorbeeld van. Staat de schutting precies op de erfafscheiding, dan bent u samen verantwoordelijk en kunt u niet zomaar op eigen initiatief handelen. De kennis van de specialist van Tuinhoutdiscount.nl kan hierbij van pas komen. Vraag ons bij onduidelijkheden dus vooral om advies. U bent vrij om contact met ons op te nemen of om langs te komen in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad.

De rol van de erfafscheiding

Het is de taak van beide buren om voor een erfafscheiding te zorgen. Dit kan van alles zijn, denk aan een hek, muur of haag. In veel gevallen zal het echter een schutting zijn. Wanneer deze precies op de erfgrens staat, dan is de schutting de verantwoordelijkheid van beide buren. Staat hij op de grond van één van beide? Dan is die buur er verantwoordelijk voor, als eigenaar van de grond. Dit geldt zelfs wanneer u de schutting betaald zou hebben bij de plaatsing ervan. Houd dit dus goed voor ogen in deze situaties.

Wat zijn de regels voor een erfafscheiding?

Er zijn een aantal regels van toepassing als het om een erfafscheiding zoals een schutting gaat. Deze mag naast en achter het huis maximaal 2 meter hoog zijn en voor het huis maximaal 1 meter. Er mag geen opening of raam in de schutting worden gemaakt. Deze regels gelden niet voor bomen of heggen. Aan uw zijde van de afscheiding mag u doen wat u wenst, zolang het geen schade veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de schutting schilderen. Staat deze echter in de tuin van de buren, dan is toestemming nodig. In sommige gemeenten gelden aanvullende regels.

Wie moet er betalen voor de schutting?

Het plaatsen van een schutting

Bent u voornemens om een schutting te plaatsen? Dan kan dit zowel precies op de grens als op de eigen grond. Bedenk dat een plaatsing op de grens ook betekent dat de buren medeverantwoordelijk worden. Dit betekent dat de buren meebetalen aan de aanschaf, de bouw en het onderhoud. Dit moet dus wel goed verzorgd zijn. Zonder dat De Rijdende Rechter daaraan te pas moet komen. Anders is dat bij de plaatsing op eigen grond. Alle kosten voor de schutting zijn dan voor u. U hoeft niet met de buren te overleggen, mits u zich aan alle regels houdt.

Oplossingen bij onvrede

Het kan zijn dat de schutting niet meer voldoet. Bijvoorbeeld door ouderdom, of simpelweg omdat de situatie veranderd is. Het is dan afhankelijk van waar deze staat, wie voor de kosten moet opdraaien. Staat deze op de grond van de buren, dan kunnen zijn deze weghalen en een nieuwe laten plaatsen op eigen kosten. Omgekeerd geldt dat ook voor u wanneer deze op uw grond staat.  Het is in alle opzichten wel slim om eerst overleg te plegen. Ook al is dit niet perse nodig. In sommige gevallen is het plaatsen van een tweede afscheiding de oplossing.

Wie moet er betalen voor de schutting?

Bouwen op de erfgrens

Bouwen op de erfgrens brengt een andere situatie met zich mee. Wanneer er een vergunning is verkregen door u of uw buren, dan mag dit. Wanneer de huidige schutting hiervoor verwijderd moet worden, dan is daar wel toestemming door de andere buur voor nodig. Dit hoeft niet door de gemeente gecontroleerd te worden. Het is slim om hier overleg over te plegen. De kosten voor de oplossing zijn over het algemeen voor de bouwende partij. Dit is dan ook vaak de beste oplossing voor de ontstane situatie. Zorg hier dus goed voor.

Vraag altijd een vrijblijvende offerte aan

Wilt u aan de slag met de tuinafscheiding? Zorg dan dat u de wensen goed doorspreekt met de buren. Wellicht dat uw voorkeur bestaat uit tuinschermen en dat de voorkeur van de buren uitgaat naar iets anders zoals bijvoorbeeld Zweeds-Rabat potdekselplanken. In dit geval is het handig om hier duidelijk over te krijgen en om een offerte aan te vragen bij Tuinhoutdiscount.nl. Wij helpen u hierbij graag verder. Met deze offerte kunt u vaak snellere keuzes maken samen met de buren.