Blog

Wat kan ik doen tegen bloedend tuinhout?

Tuinhout is op allerlei manieren toe te passen in de tuin. Het is echter wel een vreemd gezicht wanneer u ineens met bloedend tuinhout geconfronteerd wordt. Dit is het geval wanneer het hout vloeistoffen begint af te voeren. Er zijn dan rode of bruine vlekken te zien die te vergelijken zijn met bloed. Dit is ook de reden waarom het deze naam draagt. Hoewel het niet gevaarlijk of problematisch is, ziet het er niet mooi uit. De specialist van Tuinhoutdiscount.nl helpt u daarom graag bij de oplossing. Neem de volgende informatie vooral goed door.

Wat is de oorzaak van bloedend hout?

De oorzaak van bloedend hout is vooral te vinden in vocht en doet in geen enkel geval af aan de kwaliteit van het hout. Wanneer bepaalde soorten hout in aanraking komen met vocht, begint het bloeden. Het zijn vooral de looizuurhoudende soorten die hiermee te maken hebben. Dit kan een houtsoort als Eiken zijn, maar bijvoorbeeld ook Bangkirai. Omdat stoffen als looizuur oplossen in vocht, komt het naar boven. Dit kan onder andere door reken of door verf op waterbasis worden aangewakkerd. Er verschijnen rode vlekken op het hout en dit kan ook lekken op bijvoorbeeld de terrasstenen of het tuinmeubilair. Dit is vervelend, want het is lastig te reinigen.

De substantie verwijderen

Wanneer het hout is gaan bloeden, zal de substantie verwijderd moeten worden. Dit is niet gemakkelijk. Dit hangt ook af van de mate waarin het hout heeft gebloed. Soms is een kleine hoeveelheid met wat stevig reinigingsmiddel en water goed weg te nemen. Dit hoeft niet duur te zijn. Wel is het belangrijk om dit op de juiste wijze te gebruiken en veiligheid voorop te stellen. Breng ook eerst een klein beetje voorzichtig aan. Zo is het effect op de tegels te meten.

Het tegengaan van bloedend hout

Nog beter dan het reinigen, is het voorkomen van bloedend hout. Het hout direct gebruiken na levering is een goede manier. Dit verkleint de kans op bloeden. Is dit niet mogelijk, houd het hout dan vooral droog en uit de zon wanneer u het opslaat. Ook is het slim om bijvoorbeeld zeil of plastic tussen het hout en de stenen te leggen zolang het opgeslagen ligt. De substantie lekt dan niet op de tegels. Ook kunt u het hout met plastic inpakken. Dit voorkomt nat worden.

Beperkte mate van bloeden

Het is goed om te weten dat het bloeden maar in beperkte mate gebeurt. Het is niet zo dat het hout iedere keer opnieuw begint te bloeden wanneer het vochtig wordt. Dit gebeurt alleen in de beginfase. De vlekken zullen ook na enige tijd verslijten, mede dankzij zon en regen. Meestal is het zo dat na een zomer en een winter het proces van het bloeden voorbij is. Dit geldt zeker voor vlonders en schuttingen. Het is slim om dit even af te wachten en daarna het hout pas af te werken. Het is ook slim om met de specialist van Tuinhoutdiscount.nl te overleggen. Zo zijn het beste hout en de best mogelijke methode altijd te vinden.