Blog

Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn blokhut?

Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn blokhut?

Stel dat u het plan heeft opgevat om een blokhut op uw terrein te bouwen. Mag dit dan zomaar? Wat als de buren hier een probleem van zouden kunnen maken? Zeker wanneer de buren toch al niet de meest meegaande mensen op de wereld zijn, kan dit een probleem worden. Het is dan in ieder geval goed om te weten waarop gelet dient te worden. De volgende informatie helpt bij het vergroten van de kennis en helpt u bij het voorbereiden van uw plannen.

Bouwen met of zonder een bouwvergunning?

In de eerste plaats is het goed om te weten wanneer een bouwvergunning wel nodig is en wanneer niet. Een blokhut valt onder de bijgebouwen. Hier zijn specifieke regels voor. Die zijn anders dan de regels voor aanbouw of uitbouw. Bijgebouwen staan immers los van de woning. Dit vervalt wanneer de blokhut wel aan de woning wordt gebouwd. Let hierop, want dit geeft de buren kans om beklag te doen. Door niet binnendoor van huis naar blokhut te kunnen is de vergunning te ontlopen. Deze gelden alleen met een interne doorgang. Het verschil is zeer belangrijk om te kennen. Bouwen bij een monument vraagt altijd om een vergunning. De juiste wijze van bouwen kennen? Vraag dan de hulp van Tuinhoutdiscount.nl; de specialist staat altijd voor u klaar.

Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn blokhut?

Wanneer is een vergunning nog meer niet nodig?

Er is een hele reeks aan situaties waarin de vergunning niet nodig is om een blokhut te mogen bouwen. Dit geldt wanneer er gebouwd wordt bij een bestaande woning. Ook geldt het wanneer er op de grond wordt gebouwd en niet bovenop een reeds bestaand gebouw. De blokhut heeft maar één laag en geen verdieping. De blokhut heeft een woonfunctie en geen zakelijke functie. Er moet een afstand van een meter tot de weg of openbaar groen zijn. Ook moet het minimaal een meter van het voorerf af staan. Bij een oppervlakte van 10 vierkante meter of meer moet ook de afstand tot de buren minimaal een meter zijn. De nokhoogte komt niet boven drie meter uit. Dit wordt meestal gemeten vanaf de tuin. Met de blokhut wordt niet meer dan de helft van het erf volgebouwd. Tel de oppervlakte daarvoor ook op bij andere bijgebouwen. Bovendien mag de totale oppervlakte niet meer dan 30 vierkante meter zijn zonder vergunning. U bouwt bij een permanente woning, woonwagens en caravans tellen niet als permanent. Wanneer aan één van deze voorwaarden niet voldaan wordt is een lichte of volledige bouwvergunning nodig.

Wanneer heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn blokhut?

Controle op het bouwen

Het is niet aan te raden om toch te bouwen wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Het is slim om eerst zelf online te controleren of er gebouwd mag worden. Daarmee voorkomt u problemen omdat u zeker bent van uw zaak. Hier kunt u eventueel de buren ook op wijzen. Het ministerie van VROM biedt uitsluitsel. Is een vergunning niet nodig? Dan is aanmelden bij de gemeente ook niet nodig. De meldingsplicht is bovendien afgeschaft. Belangrijk om te weten is ook dat een vergunning u niet van bepaalde regels ontslaat. Het is belangrijk om de veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid volgens het bouwbesluit en het burenrecht na te streven. Alleen de regels van de gemeentelijke bouwverordening komen te vervallen. Dit is belangrijk om te weten voor het bouwen. Wie een vergunning gaat aanvragen zal eerst plannen moeten maken. De plannen of de bouwtekening gelden als basis voor de aanvraag. Lees eventueel ook goed door wat er verder nog nodig is. Op die manier is het maximale uit de mogelijkheden te halen. Wie alles volgens de regels doet komt geen problemen met de buren tegen tijdens het bouwen.

Welke blokhutten zijn? 

Bij Tuinhoutdiscount.nl beschikken wij naast een groot assortiment in bijvoorbeeld kapschuren, overkappingen met een plat dak, houten veranda's en tuinschermen ook over een groot assortiment blokhutten en tuinhuisjes. Wij hebben deze blokhutten onder andere alvast voor u ingedeeld in groepen op basis van het dak. Deze variaties treft u hieronder aan. Daarnaast zijn blokhutten er uiteraard ook in allerlei verschillende maten en kleuren.