Onze winkel en showroom zijn gesloten tot 3 maart. Bestellen online wel mogelijk!

Blog

Waarom kiezen voor Jatoba gevelbekleding?

Jatoba Gevelbekleding Tuinhoutdiscount.nl

Wel eens gedacht aan Jatoba hout als gevelbekleding? Jatoba is een zeer harde houtsoort afkomstig uit Bolivia in Zuid-Amerika. Dit hout is zeer slijtvast en uitermate goed geschikt voor intensief gebruik. Behalve als gevelbekleding wordt dit hout dan ook in de vorm van vloeren en traptreden gebruikt, want ook daar leent het zich meer dan uitstekend voor. Jatoba is breed toepasbaar en houd u van een rode draad binnen het in- en exterieur van uw woning dan is deze houtsoort absoluut een aanrader. Dan laat u behalve de gevelbekleding ook de vloer in Jatoba hout uitvoeren.

Een van de mooiste tropische hardhoutsoorten

Jatoba wordt gezien als een van de meest fraaie tropische hardhoutsoorten die er zijn. De kleur is opvallend en fraai, roodbruin met wat donkere strepen. Voor op de gevel wordt uiteraard FSC-gecertificeerd hout gebruikt. Dat betekent dat u een beroep doet op hout dat perfect gedroogd is en de beste kwaliteit heeft.

Thermische modificatie is niet noodzakelijk

Thermische modificatie is bij deze houtsoort niet nodig. Ze vallen zo al in duurzaamheidsklasse 1 en hoeven dus niet verduurzaamd te worden. Het is overigens wel een houtsoort waarbij nadrukkelijk rekening gehouden moet worden met de inhoudsstoffen. Die stoffen kunnen namelijk behoorlijk afgeven op alles wat zich onder de gevel bevindt. Dit kunt u oplossen met een semi transparante afwerking en door het kopse hout te sealen. Jatoba komt het best tot zijn recht in een meer open gevelbekleding en is te gebruiken voor nieuwbouw en renovatie, ook als er isolatie eisen gesteld worden.

Jatoba Gevelbekleding Tuinhoutdiscount.nl

Je werkt prima met bolknop nagels en schroeven

Jatoba gevelbekleding is eenvoudig aan te brengen met bolknop nagels en schroeven. Voorboren is dan wel een vereiste. Kies het liefst bij deze gevelbekleding voor een hardhouten achterconstructie. U kunt het echter, bijvoorbeeld vanuit esthetisch oogpunt, ook in de zogenaamde blinde systemen toepassen. Dan bent u echter wel wat duurder uit en vergt de montage ook behoorlijk wat meer tijd. Jatoba gevelbekleding laat zich moeilijk impregneren en de nerf is fijn tot matig grof. Het hout droogt langzaam en van vervorming is amper sprake net als van oppervlakte scheurtjes.

Hoge volumieke massa

Jatoba hout is gemakkelijk te bewerken en bovendien zeer glad af te werken. Jatoba gevelbekleding heeft een hoge volumieke massa en is daardoor relatief brandwerend. Dit is onder meer afhankelijk van de gekozen toepassing, maar ook de dikte van de profielen en de opening tussen de delen bij de open gevelbekleding. Jatoba hout is een veelzijdige houtsoort. Behalve als gevelbekleding is het ook uitermate geschikt als parket, voor meubels en wordt het zelfs in de scheepsbouw toegepast voor binnen- en buitenbetimmeringen. Het hout kent een rechte draad, die soms wat onregelmatig is. Voorboren is bij deze houtsoort wel noodzakelijk. Je kunt Jatoba hout uitstekend afwerken met een oplosmiddelhoudend systeem. Werkt u met een watergedragen systeem, dan is sealen noodzakelijk. Daarmee is Jatoba gevelbekleding absoluut een aanrader. Het zeer fraaie hout heeft karakter en geeft elke gevel een unieke uitstraling. Het is bovendien een houtsoort die u dus ook prima in uw  woning kunt gebruiken. Ideaal dus als u  van uniformiteit houdt.