Blog

Welke voordelen heeft het om mijn overkapping een groen dak te geven?

Welke voordelen heeft het om mijn overkapping een groen dak te geven?

Het groene dak is sterk in opkomst. Het gebruik van vetplantjes biedt tal van pluspunten. Het is onder andere een manier om vogels en insecten in stedelijke gebieden te bevorderen. Op de groene daken kunnen zij hun energieniveau op peil houden en is water beter af te voeren. Dit zorgt voor minder druk op het rioolnetwerk. Hier volgen tien belangrijke voordelen. Heeft u vragen over de mogelijkheden van een overkapping? Neem dan vooral contact op met dé specialist van Tuinhoutdiscount.nl!

1. Goedkoper dan gedacht

Er zijn kosten verbonden aan het aanleggen van een groen dak. Omdat dit wel veel voordeel biedt, zijn veel gemeenten bereid steun te bieden. Dat komt in de vorm van subsidie. De hoogte verschilt per stad/regio. Het is daardoor gemakkelijker om een groen dak aan te leggen, bijvoorbeeld op een Douglas overkapping.

2. Bestrijden van stikstof en fijnstof

Een groen dak staat vol met vetplantjes. Deze nemen stikstof en fijnstof op. Dit zijn belangrijke natuurproblemen die in stedelijke gebieden voorkomen. Het groene dak is dus beter voor de gezondheid. Een groen dak op een houten overkapping is bijvoorbeeld beter dan bitumen.

3. Opvangen van water

In stedelijke omgevingen spoelt water minder gemakkelijk weg. Dit zorgt voor overbelaste riolen. Een overkapping met plat dak waarop een groen dak is aangelegd is dan een goede oplossing. Dit vangt regenwater op. Zo wordt niet alles direct naar het riool gevoerd en wordt de druk verlaagd.

Welke voordelen heeft het om mijn overkapping een groen dak te geven?

4. Meer biodiversiteit

Dieren hebben ook baat bij een groen dak. Dat geldt vooral voor vogels en kleine insectjes. Die kunnen hier goed eten en rust vinden. Zeker wanneer voor de juiste planten gekozen wordt. Dieren hebben het dan makkelijker.

5. Mooi in bloei

Een groen dak is ook gewoon mooi. Wanneer het in bloei staat geldt dit zelfs extra sterk. Al biedt het natuurlijk sowieso het gehele jaar een groene omgeving. Dit is ook goed voor het eigen gemoed. Dat is ook belangrijk om mee te wegen.

6. De mate van isolatie

Isoleren is een belangrijke zaak. Met een groen dak is dit al in grote mate verzorgd. Daardoor blijft het in de zomermaanden koeler en in de winter juist warmer. De vetplanten kunnen zelf bovendien even goed tegen kou als tegen warmte. Ook isolatie van geluid is verzorgd.

Welke voordelen heeft het om mijn overkapping een groen dak te geven?

7. Beter voor zonnepanelen

Zonnepanelen werken beter bij minder warmte. Panelen aanbrengen op een groen dak lijkt dus de oplossing. Dit is recentelijk ook met succes onderzocht in de Verenigde Staten. De panelen brachten 16% meer rendement op.

8. Gemakkelijke aanleg

Het aanleggen van een groen dak hoeft niet lastig te zijn. Dit kan met simpele methoden die kant-en-klaar zijn. Ook kan de expert van Tuinhoutdiscount.nl hierbij van dienst zijn indien dit nodig is.

9. Plaatsing altijd mogelijk

Het groene dak is altijd te plaatsen. Dat kan op een plat dak, maar ook op een hellend dak. Het werkt zelfs beschermend, waardoor de levensduur van daken verdubbelt door de bescherming tegen uv-licht.

10. Weinig onderhoud

Hoewel het tegenovergesteld lijkt, vergt een groen dak weinig onderhoud. De vetplantjes redden zichzelf. Slechts eenmaal per jaar snoeien en het onkruid verwijderen is voldoende.