Blog

Wat is het verschil tussen zwart gespoten en zwart geïmpregneerd Douglas hout?

Een mooie zwarte schutting of een overkapping is vandaag de dag helemaal in. Het is een trend welke past bij veel woningen. Het is natuurlijk lekker strak en het onderhoud is ook een stuk gemakkelijker. Wanneer u zwart tuinhout wilt gebruiken is het mogelijk om te kiezen voor zwart gespoten tuinhout en zwart geimpregneerd tuinhout. Maar wat is het verschil nu eigenlijk en waar kunt u het beste voor kiezen? We gaan de mogelijkheden bespreken. Enkele van de meeste verkochte zwarte producten van dit moment zijn; Zweeds-Rabat, zwarte schutting en  GW-310 beits

Douglas hout, maar dan zwart

Bij Tuinhoutdiscount.nl verkopen wij enkel zwarte producten die als basis de houtsoort Douglas hout hebben. Wij verkopen geen Vuren of Grenen houtsoorten om zo de prijs te drukken. Bij ons krijgt u wanneer u zwarte producten besteld altijd producten die uit Douglas hout zijn gerealiseerd.

Gedompeld zwart Douglas hout

De gedompelde zwarte tuinhout planken zijn planken die in een zwarte beits zijn ondergedompeld. Dit is een gebruikelijke manier om het tuinhout zwart te maken. De zwarte kleur wordt niet lang vastgehouden. Vaak wordt het hout al snel grijs en ook is er een grote kans op schimmel. Zeker als het hout niet goed is gedroogd of het recent is geïmpregneerd. Het is belangrijk om na het monteren de planken opnieuw te beitsen om de zwarte kleur goed te behouden. Dan kunt u er lang van blijven genieten. Wél zijn deze planken in vrijwel alle gevallen een stuk voordeliger in aanschaf.

Let op bij geïmpregneerde/gedompeld zwart

Doordat dit hout vers gezaagd en daarna gedompeld wordt kan het eventueel indrogen (krimpen) en is het minder maatvast. Houdt u zodoende rekening met krimp. Bij De Douglas fijnbezaagde planken en bijvoorbeeld het Douglas Zweeds-Rabat, welke zwart gedompeld/geïmpregneerd zijn (en dus niet gespoten), is er sprake van een grondlaag en géén afwerklaag. De kleur is niet totaal egaal, mogelijk zijn er witte plekken te zien bij noesten/kwasten en kan de kleur van het hout ietwat doorschijnen. Ook is er grijze uitslag mogelijk. Dompelen/impregneren is dus niet te vergelijken met zwart gespoten Douglas. Lees over het zwart gespoten Douglas hieronder meer.

Onze voorkeur: Dubbel zwart gespoten Douglas planken 

Bij Tuinhoutdiscount.nl verkopen wij naast het zwart geïmpregneerde Douglas ook zwart gespoten Douglas van hoge kwaliteit. Onze Douglas zwart gespoten Douglas rabatdelen, afkomstig uit Nederlandse spuiterij, worden voorzien van een dikke laag robuuste beits. Kiest u bijvoorbeeld voor ons zwart Zweeds-Rabat Douglas hout in de gespoten variant? Dan is dit tuinhout eerst kleurloos geïmpregneerd ten behoeve van de duurzaamheid en hierna 2 maal rondom zwart gespoten ten behoeve van een uitstraling van hoge kwaliteit. Deze planken zijn écht zwart en zijn dus niet dof in uitstraling. Wel is het zwart gespoten Douglas hout ietwat hoger geprijsd dan geïmpregneerd Douglas hout. Uiteraard is dit wel logisch gezien de kwaliteitsverschillen.

Wist u dat? 

Het zwarte hout kan in de zomer wel tot 70 graden warm worden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Het is ook begrijpelijk dat het hout en de verf hierdoor sterk en goed moet zijn. Schroef de planken bij een schutting of overkapping daarom ook extra goed vast. Het hout zal immers ook gaan werken wanneer het warmer en kouder wordt. 

De juiste keuze! 

De keuze die uiteindelijk gemaakt wordt is vaak iets persoonlijks. Wat is het gewenste afwerkingsniveau, mag het hout gaan verkleuren en wat is daarnaast het budget? Voor de beste kwaliteit en keuzes moet u immers net wat dieper in de buidel tasten. Weet echter dat goedkoop in veel gevallen duurkoop kan worden en u ook houten planken in de tuin kunt krijgen waar u niet optimaal van geniet. Uiteindelijk is het belangrijk om een geweldige tuin te hebben. Een tuin waar u iedere dag weer van kunt genieten.