Blog

Wat is het verschil tussen Vuren- en Grenenhout?

verschil vuren en grenen

In Nederland worden eigenlijk maar een aantal naaldhoutsoorten gebruikt. Het gaat hier onder andere om het Vurenhout en het Grenenhout. Het zijn twee houtsoorten welke veel op elkaar lijken en gelijkende eigenschappen hebben. Het is vaak moeilijk om ze daarom ook van elkaar te onderscheiden. Wat is nu wat? En hoe herken je het?

Grenenhout en haar eigenschappen

Grenenhout komt van de grove den. Het is een houtsoort welke ook uit het midden en noorden van Europa komt. Grenenhout is heel eenvoudig te bewerken en daardoor wordt het op veel verschillende manieren gebruikt. Het hout heeft een meer lichtgele kleur en ook een fijne nerf. Tevens heeft het een rechte draad net als Vurenhout. Het hout kent ook harszakken en kwasten. Als er teveel kwasten aan zitten wordt het vaak als tuinhout gebruikt.

Het verduurzamen van Grenenhout

Het is mogelijk om het Grenenhout net als het Vuren hout te verduurzamen. Het is zo mogelijk om ook bij deze houtsoort een levensduur van tien tot vijftien jaar te krijgen. Ook hier kan het met een keteldruk geïmpregneerd worden. Onbehandeld heeft het hout een duurzaamheidsklasse van 5 en behandeld van 3 tot 4. Wanneer Grenenhout buiten wordt gebruikt is het noodzakelijk om het te impregneren. De impregnatie zorgt bij het Grenenhout voor een groene kleur. Na een paar maanden verandert dit door de wind en het weer. Thermisch gemodificeerd Grenenhout heeft trouwens een duurzaamheidsklasse van 2.

Vurenhout en haar eigenschappen

Vurenhout is eigenlijk één van de meest gebruikte naaldhoutsoorten in ons land. Het is bijzonder betaalbaar en daarnaast ook gemakkelijk te bewerken. Het geeft ook bijna geen geur af. Vurenhout komt van de fijnspar. De boom is ook erg bekend als de kerstboom. De bomen worden uit het midden en noorden van Europa geïmporteerd. Vurenhout is lichtgeel van kleur, heeft een rechte draad en een fijne nerf. Het hout kan ook kwasten bevatten en harszakken. Harszakken en kwasten zijn de oude zijtakken welke aan de boom vastzitten. Vaak is dit geen enkel probleem als het om tuinhout toepassingen gaat.

De duurzaamheid van Vurenhout

Vurenhout is eigenlijk niet zo duurzaam. Het is echter wel mogelijk om het Vurenhout duurzaam te maken. ER zijn een paar manieren om dit te doen. Zo wordt de levensduur van vurenhout tien tot vijftien jaar als het onder keteldruk wordt geïmpregneerd. Het geïmpregneerde hout kan veel beter tegen het weer en al haar invloeden. Ook kan het beter tegen insecten. Vurenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 4 tot 5 als het niet behandeld is. Gebeurt dit wel met keteldruk dan krijgt het een klasse van 3 tot 4. Het geïmpregneerde hout is wat groener van kleur. Weet echter dat na een half jaartje dit veranderd en het eraf gaat. Het bruin geïmpregneerde hout is trouwens minder populair. Het kan echter wel als je dit wilt. Het is ook mogelijk om te kiezen voor thermisch gemodificeerd Vurenhout. Het is een proces welke met thermische warmtebehandeling de duurzaamheidsklasse van het hout verbeterd. Het is een proces zonder chemicaliën.

Het verschil van Vuren- en Grenenhout

Er zijn eigenlijk weinig verschillen. Grenenhout heeft wat meer kwasten en noesten. De kleur van beide houtsoorten is nagenoeg gelijk. Ook zijn beide houtsoorten harshoudend. De harsgeur komt vooral bij het Grenenhout voor en minder bij het Vurenhout. De bewerkbaarheid van Grenenhout is eigenlijk wat grover en taaier. Het Vurenhout laat zich beter impregneren. Grenenhout heeft meer kleurverschil na het impregneren van lichtgroen tot donkergroen.