Blog

Tuinkamer of veranda bouwen? Heeft u een vergunning nodig of niet?

Tuinkamer of veranda bouwen? Heeft u een vergunning nodig of niet?

Wilt u aan de slag met een veranda of tuinkamer aan uw huis? Dan zijn er bepaalde zaken om rekening mee te houden. Zo zijn er in Nederland verschillende eisen waar een veranda of overkapping aan dient te voldoen alvorens u vergunningvrij mag bouwen. Gelukkig hebben wij deze eisen alvast voor u opgesomd en hebben wij direct nog wat meer informatie voor u verzameld. Wel zo makkelijk! Overigens kunt u met vragen altijd terecht bij één van onze specialisten. Dit doet u gemakkelijk door contact met ons op te nemen of door langs te komen in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad.

In veel gevallen is een veranda of tuinkamer vergunningsvrij

Zoals in veel situaties in Nederland zijn er ook voor aanbouwen in de vorm van een veranda of tuinkamer enorm veel regels en eisen. Daarbij komen overigens ook nog eens veel uitzonderingen kijken. Wij, van Tuinhoutdiscount.nl, zijn hierin gedoken en hebben enkele richtlijnen voor u opgesomd. Overigens is het in veel gevallen mogelijk om vergunningsvrij te bouwen. Dit komt omdat het achtererf in principe vrij is om op te vouwen. Hou bij het samenstellen van uw tuinhuis dus rekening met de volgende punten;

  • Binnen vier meter van uw huis mag u lager bouwen dan verder van uw huis;
  • Binnen vier meter van uw huis mag u niet hoger bouwen dan 30 centimeter boven uw eerste verdieping
  • Binnen vier meter van uw huis mag het bouwwerk een gelijke functie hebben als uw huis (wat het geval is bij een veranda of tuinkamer);
  • U mag een bepaald percentage van uw grond bebouwen, niet alles;
  • Het is altijd slim om uw buren op de hoogte te stellen van uw plannen.

In deze gevallen heeft u altijd een vergunning nodig

Uiteraard zijn er ook bepaalde situaties die ervoor zorgen dat u niet mag gaan bouwen zonder een vergunning die u hier toestemming voor geeft. Bij het bouwen in uw voortuin is het bijvoorbeeld erg lastig. Hier is vrijwel altijd een formele aanvraag voor nodig. Het achtererf is vrij om te bouwen, het voorerf niet. Daarnaast zijn er bij de regels ook kanten waar natuurlijk niet gebouwd mag worden. Zo mag u zonder vergunning niet verder bouwen van vier meter van uw huis, wanneer het bouwwerk een te groot percentage van de grond in beslag neemt of wanneer het plan een bouwwerk oplevert van hoger dan vijf meter.

Veranda Tuinkamer bouwen vergunning of niet

Met welke kosten moet ik rekening houden voor een vergunning voor een tuinkamer/veranda aan huis?

Besluit u om toch te gaan voor een tuinkamer of veranda waarbij een vergunning een vereiste is? Dan komen hier uiteraard extra kosten mee gepaard. Het aanvragen van een dergelijke vergunning is namelijk niet bepaald gratis. De kosten zijn onder meer opgebouwd uit het laten maken van een geschikte tekening van zowel de bestaande als nieuwe situatie. Daarnaast is er een constructierapport nodig en in sommige gevallen ook nog een sonderingsrapport. Hou hier dus vooral rekening mee bij het maken van uw beslissing.

Goed advies is een must

Het maakt niet uit hoe of door wie u zich laat adviseren, als het maar gebeurd. Win voldoende informatie in en ga vooral niet aan de slag zonder dat u iets zeker weet. Er zijn voldoende scenario’s te schetsen die in het verleden verkeerd zijn uitgepakt. Een veel voorkomend geval is het vast beginnen met bouwen zonder vergunning of de gemeente niks te laten weten om zo ‘geen slapende honden wakker te maken’. Advies en informatie zijn dus echt een must.