Showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad!    Bezorging Nederland en België op een vaste dag per postcode!

8.5 / 10
216  reviews

Blog

Tips voor het plaatsen van damwand

Gaat u aan de slag in de tuin en is binnenkort de damwand aan de beurt? Dan heeft Tuinhoutdiscount.nl een aantal handige tips om rekening mee te houden voordat u aan de slag gaat.

Wat is damwand?

Een damwand is een grond- en/of waterkerende constructie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld beschoeiing wordt damwand verticaal in de grond geplaatst. De wand bestaat uit planken die door middel van een mes- en groefverbinding met elkaar zijn verbonden. De wand bestaat dus uit losse elementen die pas bij het plaatsen worden bevestigd. In Nederland is het over het algemeen mogelijk de delen van de damwand de grond in te drukken.

Hoe ver moeten de planken de grond in?

Net zoals bij bijvoorbeeld het plaatsen van schuttingen is er ook bij het plaatsen van damwand een vuistregel voor het bepalen hoe diep de delen van de wand moeten worden geplaatst. Bij Tuinhoutdiscount.nl hanteren wij hier over het algemeen de regel voor dat minimaal ⅔ boven de grond komt en ⅓ onder de grond. Let op; Dit is minimaal en dit heeft sterk te maken met de grond die zich bevindt in de omgeving van het plaatsen. Ook het verkeer in de omgeving speelt hierbij een rol. Twijfelt u nou hoe diep uw damwand zal moeten worden geplaatst? Neem dan gerust contact met ons op voor een stukje persoonlijk advies.

Damwanden goed bevestigen

Aangezien de damwand een hoop druk zal moeten kunnen tegenhouden van de grond en eventueel het water, is het van belang de delen goed te bevestigen. Ook hier hanteren wij een aantal vuistregels voor. Zo adviseert Tuinhoutdiscount.nl de damwand om de 2 meter te verankeren. Wanneer dit niet gebeurd zal de grond in veel gevallen sterker zijn dan de wand en zal de damwand omver geduwd worden. Hiernaast is het van belang om gebruik te maken van een dubbele gording met slotbouten met een minimale maat van M10 om zo de delen goed op te sluiten. Hierdoor krijgen de delen geen ruimte om te bewegen en worden de planken stevig tegen elkaar bevestigd.

Gebruik hout van hoge kwaliteit

Bij Tuinhoutdiscount.nl gebruiken wij altijd hout voor damwanden, zoals hardhouten planken en hardhouten palen, van duurzaamheidsklasse 1. Wij gebruiken altijd Angelim Vermelho, Azobé en Okan. Met deze houtsoorten weten wij zeker dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw damwand. Niemand wilt immers na 5 jaar weer overnieuw beginnen toch?

Damwand in combinatie met een vlonder

Heeft u een niveauverschil in de tuin en wilt u deze op een zo mooi en strak mogelijk manier wegwerken? Dan gaan veel mensen voor de combinatie van een damwand met een vlonder. Zoals op de foto te zien levert dit een erg mooi, strak, samenhangend en vooral verzorgd geheel op. Uiteraard kunnen wij u ook adviseren wanneer het gaat om het kiezen van uw vlonderplanken.