Blog

Schutting op erfgrens of op eigen grond?

Wilt u een schutting plaatsen of laten plaatsen? Dan is het van belang of u deze op uw eigen grond zet of op de erfgrens. Als de schutting volledig op uw grond staat dan kunt u hier zelf over beslissen. U hoeft niet met de buren te overleggen over de soort schutting en het eventueel verdelen van de kosten. Gaat het om een schutting die op de erfgrens staat dan is het een ander verhaal.

Overleg met de buren over de erfgrens

Wilt u een schutting plaatsen die op de erfgrens staat dan is het noodzakelijk om hierover met de buren te overleggen. U bent namelijk beide eigenaar en ook beide verantwoordelijk voor deze erfafscheiding. Ook als u of de buren de kosten volledig voor rekening nemen bent u wettelijk gezien beiden eigenaar. Dat wil zeggen dat u de schutting aan uw kant mag schilderen of anderszins behandelen, bijvoorbeeld met beits. Ook mag u er haken aan bevestigen voor plantenbakken of een buitenlamp ophangen. Voorwaarde is wel dat de schutting daardoor geen schade oploopt. Als het om een heg gaat dan mag u uw kant snoeien.

Een erfafscheiding op de grond van de buren

Als de erfafscheiding volledig op de grond van de buren staat, dan mag u daar niet aan komen. U mag in principe zelfs de heg niet knippen als die wel in uw tuin uitkomt maar niet op uw grond staat. U moet dit aan de buren overlaten, of de heg knippen nadat u hiervoor toestemming heeft gekregen. Natuurlijk is het wel zo dat de buren verantwoordelijk zijn voor fatsoenlijk onderhoud. Als de heg, ook na herhaald verzoek, niet wordt gesnoeid en u heeft hier hinder van dan mag u de heg aan uw kant snoeien, uiteraard zonder dat er blijvende schade ontstaat.

Tuinscherm Casablanca 180x180cm Red Class Wood

Dit Red Class Wood tuinscherm Casablanca van 180 x 180 cm bestaat uit 19 planken met 2 tussenregels. De geschaafde planken hebben een dikte van 1.6 cm en een breedte van 14 cm. De tussenregels zijn 1.6 cm dik en 14 cm breed. Daarnaast is het scherm RVS geschroefd en kan het scherm enkel verticaal geplaatst worden. Vragen over dit product? Neem contact op met onze klantenservice.

Hoe hoog mag de heg of schutting zijn?

Wanneer u een schutting plaatst, of dat nu op eigen grond is of samen met de buren op de erfgrens, dan moet u er rekening mee houden dat deze maximaal twee meter hoog mag zijn in de achtertuin. In de voortuin geldt een maximale hoogte van 1 meter voor een tuinafscheiding. Voor een heg of andere natuurlijke begroeiing geldt geen maximale hoogte, maar u moet er wel (beiden) voor zorgen dat deze niet te hoog wordt. Wilt u zeker weten dat u volgens de regels handelt bij het plaatsen van erfafscheiding dan is het raadzaam om de website van uw gemeente te raadplegen of contact op te nemen voor nadere informatie.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.