Blog

Schroeven of spijkers gebruiken voor uw project?

Schroeven of spijkers gebruiken voor uw project?

Wilt u aan een nieuw project beginnen? U heeft het hout al uitgezocht en u weet al hoe u uw nieuwe overkapping of schutting in de tuin wilt maken? Het is goed om de juiste bestelling te doen. Kies het juiste hout en ook de juiste ijzerwaren om het hout te bevestigen. Er zijn verschillende manieren om dit goed te doen. Het kan met spijkers en ook met schroeven. Wanneer moet u echter voor spijkers kiezen en wanneer voor schroeven? We helpen u graag op weg. 

Waarom voor schroeven kiezen? 

Er zijn veel voordelen te noemen voor het gebruik van schroeven. Een schroef heeft een schroefdraad welke zorgt voor een sterke en stevige binding. De spiraalvormige draad van een schroef gaat stevig in het hout zitten en kan er niet gemakkelijk uit. De schroef blijft goed zitten en kan volop gewicht dragen. Het is overigens niet moeilijk om een schroef weer te verwijderen. Het is simpelweg het uitdraaien van de schroef. Waarom sommige mensen toch liever niet kiezen voor de schroeven is in veel gevallen de prijs. Ook is het arbeidsintensiever om de schroeven te plaatsen daar er soms voorgeboord dient te worden alvorens de schroef er in kan worden gedraaid.

Waarom spijkers gebruiken voor uw klus?

Spijkers worden ook wel nagels genoemd en hebben meerdere voordelen ten opzichte van schroeven. Ze zijn minder prijzig en het brengt daardoor de kosten van een project omlaag. Ook zijn ze sneller te plaatsen. Gebruikt u een spijkerpistool? Dan kunt u het allemaal nog gemakkelijker gebruiken. Spijkers raken jammer genoeg wel sneller los en hebben minder draagkracht. Ook zijn ze net wat moeilijker te verwijderen dan een schroef. U moet de spijker vaak loswrikken waardoor het hout beschadigd of de hele constructie minder sterk wordt. Zeker jammer als u de schutting of overkapping nog wilde blijven gebruiken in de toekomst. 

Het verschil tussen de twee

Schroeven beschikken over meer draagkracht. Schroeven zorgen ervoor dat de verbinding een stuk steviger is. Daarnaast zijn schroeven eenvoudige te demonteren of te verwijderen. Spijkers zijn daarentegen een stuk goedkoper en eenvoudiger plus sneller te plaatsen. Als we hier naar kijken dan zien we dat de keuze afhankelijk is van de houten constructie. Hoeveel belasting moet die kunnen verduren?  

Gevelbekleding? 

Voor gevelbekleding is het voldoende om spijkers te gebruiken. Er zijn trouwens ook spijkers met een schroefdraad waar u gebruik van kunt maken. Door het grote oppervlakte van de gevelbekleding is het goed om spijkers te gebruiken. Het gaat een stuk sneller. Ook zitten er dan geen grote schroefkoppen aan de gevel. Iets wat niet iedereen mooi vindt. Zorg ervoor dat het hout de gevelbekleding niet laat scheuren. De uiteinden zijn het meest kwetsbaar. Gaat het om hardhout? Dan is voorboren altijd nodig. 

Plaatmateriaal: schroeven of spijkeren?

Wij adviseren u om schroeven te gebruiken wanneer u plaatmateriaal wilt gaan bevestigen. Plaatmateriaal heeft vaak veel te verduren. Het is daarom belangrijk om het goed op de plek te houden. Kies de juiste schroeven bij het plaatmateriaal wat u gebruikt dan komt het helemaal goed.