Blog

De regels voor een erfafscheiding


Bent u van plan om binnenkort aan de slag te gaan in uw tuin? Wilt u een nieuwe schutting gaan zetten? Doe dit dan vooral niet zonder eerst even een aantal regels door te nemen en hier uiteindelijk rekening mee te houden. Niemand wilt immers de hoofdpersoon zijn in een nieuwe aflevering van De Rijdende Rechter. Tuinhoutdiscount.nl zet een aantal regels voor u op een rijtje!

Wie is er verantwoordelijk voor de schutting?

Heeft u een koopwoning? Dan bent u verantwoordelijk voor de erfafscheiding van uw huis. Uiteraard moet dit gebeuren in samenwerking met uw buren. U en uw buren zijn bij een geval van samenwerking beide eigenaar en dus verantwoordelijk voor de helft van de kosten voor bijvoorbeeld de aanschaf van producten, de bouw en het onderhoud van de erfafscheiding. Aan uw kant van de schutting mag u er overigens mee doen wat u wilt. U mag de schutting schilderen of er plantenbakken aan hangen. De enige regel die hier voor geldt is dat er geen beschadiging mag worden aangebracht aan het product.

Hoe hoog mag mijn schutting eigenlijk zijn?

Gaat u een schutting, heg of een ander soort afscheiding plaatsen aan de achterzijde van uw woning? Dan mag deze maximaal twee meter hoog zijn. Aan de voorzijde van de woning gelden andere regels, hier mag de erfafscheiding namelijk maar één meter hoog zijn. Overigens kan het zijn dat er in uw gemeente andere regels gelden omtrent de hoogte van de erfafscheiding, voorkom dus problemen en controleer dit eerst alvorens u aan de slag gaat.


Verboden om te doen

Het is dus verboden om beschadiging aan te brengen aan een schutting die gezamenlijk eigendom is met uw buren. Hiernaast is het ook verboden om een opening of raam aan te brengen in een muur of schutting. In het burenrecht staat genoteerd dat er geen sprake mag zijn van balkons, openingen of ramen binnen de afstand van twee meter vanaf de erfgrens. De reden hiervan is dat u gemakkelijk in de tuin van u buren kunt kijken en dit schendt de privacy.

Ontevreden met de erfafscheiding?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u samen met uw buren een schutting heeft staan op de erfgrens. Omdat de tuinafscheiding op de erfgrens staat bent u beide verantwoordelijk voor het vervangen van deze schutting. Willen uw buren niet meewerken aan vervanging? Dan is het altijd een mogelijkheid om de tuinafscheiding te plaatsen op uw eigen grond. Wanneer u de schutting op uw eigen grond plaatst heeft u geen toestemming nodig van de buren en mag u zelf kiezen hoe deze eruit komt te zien. Overigens zijn in dit geval wel alle kosten voor uw eigen rekening.

Wat voor schutting behoren tot de mogelijkheden?

Ieder heeft gelukkig volledig zijn eigen smaak. Om aan deze smaak te voldoen beschikt Tuinhoutdiscount.nl over een groot assortiment tuinschermen in alle soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld tuinschermen van hardhout of composiet, maar ook van grenen. Neem eens een kijkje op onze webshop of kom eens langs in onze overdekte showroom van ruim 1100m2! Tot ziens bij Tuinhout Discount.