Blog

Losse kwasten en noesten? Die zet u eenvoudig weer vast!

Hout is een natuurproduct

Hout is een natuurproduct dat leeft en beweegt. Onder invloed van hoofdzakelijk vocht zal het hout in veel gevallen krimpen en uitzetten. Dit noemen we de werking van hout. Wanneer dit ongelijkmatig gebeurd zal het hout daardoor gaan vervormen. Het kan zelfs voorkomen dat het hout zo vervormd dat het scheurt. Hoeveel het hout werkt is afhankelijk van het houtsoort. Ook is het mogelijk dat hout wordt aangetast door schimmels en insecten. Meer lezen over de verschillende soorten houteigenschappen? Dat doet u hier.

Hoe ontstaan kwasten en noesten?

Kwasten, ook wel noesten of knoesten genoemd, ontstaan op plekken waar een zijtak heeft gegroeid in de boom. Een tak heeft een andere groeirichting dan de stam zelf waardoor er ronde, ovale plekken ontstaan waar de kleur, tekening en structuur van het hout afwijkt van de rest van het hout. Elke houtsoort heeft verschillende soorten en maten kwasten. Dit hoort bij het natuurlijke uiterlijk van het houtwerk, maar om zwakke plekken te voorkomen zal dit wel goed behandeld moeten worden.

Hoe zet ik kwasten en noesten weer vast?

Wanneer het hout droog is kan een kwast of noest loskomen. Deze kunnen eenvoudig weer worden teruggeplaatst en vastgelijmd met een daarvoor geschikte houtlijm. Wel zo makkelijk!

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.