Blog

Een lichtplan voor de tuin in een aantal eenvoudige stappen

Een lichtplan voor de tuin in een aantal eenvoudige stappen

Wanneer het weer wat donkerder wordt ‘s avonds is het mooi om volop licht te hebben in de tuin. Het is afhankelijk van het seizoen hoe vroeg het donker wordt. Het is heerlijk om ook dan van de tuin te genieten. Het is mooi om voor het juiste licht te kiezen op het juiste moment voor het juiste doel. Alhoewel wij zijn gespecialiseerd in tuinhout helpen wij u ook graag om in een paar stappen een mooi lichtplan te maken. 

Een tekening van de tuin

Begin bij het begin en maak een tekening op schaal van de tuin. U kunt dan een overzicht krijgen van de huidige situatie. U ziet ook waar er meer licht nodig is en waar juist minder. Teken de bomen, planten, het terras en de afscheidingen goed op de plattegrond. Het helpt u om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. 

Accent verlichting? 

Zijn er specifieke elementen in de tuin waar u graag licht op wilt zien? Een mooie Douglas overkapping of kapschuur? Een verlichting van een waterpartij? Een beeld of een mooie boom? Het is slim om accentverlichting te gebruiken om de ogen naar een specifieke hoek van de tuin te trekken. Ook is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid. Het is belangrijk om de hele tuin subtiel te verlichten. 

Een lichtplan voor de tuin in een aantal eenvoudige stappen

Welke verlichting heeft u nodig? 

Afhankelijk van wat u wilt uitlichten is het belangrijk om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Hoeveel licht moet er zijn? Moet het een grote lamp zijn voor een gevel of grote boom? Kijk naar de mogelijkheden en ontdek wat er allemaal mogelijk is. 

De richting van de verlichting 

Kies slim de lichtrichting. Iedere lamp heeft een verschillend soort verlichting. Bij een armatuur kunt u het licht goed richten. Ook bij een spot is het belangrijk om de lichtrichting te bepalen. Stem de lichtrichting af op het deel waar u meer accent op wilt geven. 

De juiste armaturen 

Wanneer u weet wat u wilt gaan verlichting is het goed om de juist armaturen te kiezen. Hou hier rekening met uw gezin. Spelen er kinderen in de tuin of huisdieren? Het is belangrijk dat de lampen niet in de weg staan. Gebruik geen paaltjes. Werk met verlichting in de bestrating. Kies de juiste stijl en de juiste lichtbron plus kleur. Een laagspanning is veilig aan te leggen door uzelf. Voor kinderen en huisdieren is het veilig. Een 220 volt verlichting kunt u beter door een elektricien aan laten leggen. De kabels moeten ook minimaal 60 centimeter onder de grond zitten.

 

Handmatige of smart verlichting

Ook is het in veel gevallen verstandig om na te denken over hoe u de verlichting in uw tuin zou willen gaan bedienen en welke functies het allemaal moet gaan dienen. Wilt u gemakkelijk vanaf uw telefoon de verlichting aan of uit kunnen zetten en het geheel op een timing kunnen instellen? Dan is het de moeite waard om eens te kijken naar slimme verlichting. Slimme verlichting kan worden geïnstalleerd in de vorm van slimme lampen, maar bijvoorbeeld ook door slimme stekkers te installeren.

Kies slim en verstandig

Het is belangrijk om van te voren een budget te bepalen. Kies echter ook voor kwaliteit. Wanneer het budget op dit moment niet voldoende is, is het slim om de tuinverlichting in stappen te realiseren. Kies eerst voor de veilige verlichting en dan de sfeerverlichting. U kunt het zo in stappen plaatsen en er volop van genieten. De lange termijn is vaak belangrijker dan de korte termijn.