Showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad!    Bezorging Nederland en België op een vaste dag per postcode!

8.5 / 10
216  reviews

Blog

Kapschuur bouwen? Regels voor het bouwen van een schuur

Bent u van plan om een mooie schuur of kapschuur in uw tuin te gaan (laten) plaatsen? Neem dan voor u iets besteld rekening met de regels. Tuinhoutdiscount.nl probeert ze in deze blog even kort en bondig voor u samen te vatten.

Bijbouwen vergunningvrij

Het bijbouwen van schuren of dergelijken lijkt qua regelgeving erg op dat van het aanbouwen aan uw huis. Het grootste verschil zit 'm in de meters in het oppervlak en de hoogte. Houdt u zich aan de volgende regels dan mag u in de meeste gemeentes (check dit altijd goed na bij uw eigen gemeente) vergunning vrij bouwen;

  • Een meter afstand van de erfgrens of erfafscheiding is een must! Dit moet standaard bij de openbare weg en bij openbaar groen, maar ook bij de erfgrens van de buren wanneer u een oppervlakte heeft van meer dan 10m2.
  • Er mag maximaal één bouwlaag worden gebouwd en deze moet zich bevinden op de grond.
  • Bouw niet hoger dan drie meter. Bent u dit wel van plan? Dan gaat u voor een vergunning aanvraag.
  • Totale bij te bouwen object mag niet meer dan 30m2 in beslag nemen.
  • Het geheel moet er fatsoenlijk uit zien. 
  • Doel van het gebouw moet het vergoten van het woongenot zijn.

Lichte vergunning

Voldoen uw plannen niet (direct) aan bovenstaande regels, dan raden wij u ten strengste aan een vergunning aan te vragen bij uw gemeente. De gemeente zal zich dan buigen over uw plannen en u, na wellicht wat wijzigingen, een vergunning toekennen. Uw plan zal worden gecontroleerd aan de hand van de bouwverordening, bestemmingsplannen en het bouwbesluit. 

Bent u benieuwd of u een vergunning moet aanvragen voor uw plannen? Kijk dan ook eens op de website van de Rijksoverheid