Blog

Hoe zelf een horizontale planken schutting maken

Zo maakt u helemaal zelf een horizontale planken schutting

Droomt u van een horizontale planken schutting in uw tuin, maar weet u simpelweg niet waar u moet beginnen? Dan hebben wij bij Tuinhoutdiscount.nl enkele tips voor het monteren van uw eigen schutting. Niet iedereen is dagelijks bezig met het bouwen van een schutting, daarom willen wij u in deze blog uitleggen hoe u zelf een horizontale planken schutting monteert en welke materialen u daarbij nodig heeft. 

Welke materialen heeft u nodig? 

Voor het plaatsen van een horizontale planken schutting heeft u verschillende materialen en gereedschappen nodig. De materialen die u nodig heeft voor het plaatsen van een houten planken schutting zijn planken, palen, schroeven en optioneel sneldrogend beton. Bij Tuinhoutdiscount.nl bieden wij verschillende palen, planken en schroeven aan voor het monteren van uw eigen schutting. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust een kijkje in onze overdekte showroom in Ter Aar of op onze webshop.

Voor uw schutting met horizontale planken adviseren wij geïmpregneerde of nog beter hardhouten palen. De benodigde lengte van de palen is afhankelijk van de hoogte van uw schutting. De paal dient voor ⅓ in de grond geplaatst te worden voor het beste resultaat en stevigheid van uw schutting. Gaat u een schutting plaatsen van 180 cm hoog adviseren wij palen met een lengte van 275 cm of langer. Voor een schutting met een hoogte van 200 cm adviseren wij palen te gebruiken met een lengte van 300 cm of langer. Wilt u meer weten over de juiste palen voor uw schutting dan willen wij u graag verwijzen naar de blog Welke palen voor een schutting?

Er zijn talloze mogelijkheden voor de planken die u tegen uw schutting kunt monteren. Bij Tuinhoutdiscount.nl bieden wij namelijk schuttingplanken aan, maar ook profielplanken zoals bijvoorbeeld Zweeds Rabat of Triple profielplanken. Schuttingplanken worden gebruikt bij het maken van een schutting met enige doorkijk (deze is zelf te bepalen door middel van de tussenruimte)  Profielplanken “schuiven” in elkaar, dit zorgt ervoor dat uw schutting volledig dicht is en er dus geen doorkijk mogelijk is. 

Welk gereedschap heeft u nodig?

Voor het plaatsen van uw eigen schutting heeft u natuurlijk gereedschap nodig om de materialen te bewerken en plaatsen. De gereedschappen die u nodig heeft zijn: 
1. Grondboor
2. Handhei
3. Schroefboormachine inclusief juiste bitjes en boortjes
4. Touwtje
5. Waterpas
6. Zaag
7. Rolmaat 

Stappenplan planken schutting maken

Stap 1: Uitmeten en materiaallijst maken

De eerste stap van het realiseren van uw schutting is het uitmeten van de strekkende meters waar de schutting moet komen te staan. Aan de hand van deze afmetingen kunt u de materialen die benodigd zijn gaan aanschaffen. Zorg er allereerst voor dat de ondergrond waarop de schutting komt te staan zoveel mogelijk uitgevlakt is. Wij adviseren palen ongeveer om de meter te plaatsen. De palen dienen goed uit te komen met uw planken. Dit betekent dat elke plank moet eindigen op een paal om deze te kunnen bevestigen. Wanneer u gebruik gaat maken van meerdere planklengtes adviseren wij de planken te laten verspringen. Dit zorgt ervoor dat u geen naad in het midden van uw schutting krijgt, waardoor uw schutting vele malen steviger wordt. Om de juiste tussenruimte te bepalen van uw palen dient u naar de planklengtes te kijken. Het benodigde aantal planken kunt u uitrekenen door de hoogte van uw schutting te delen door de breedte van de plank plus de tussenruimte of door de werkende maat van de plank. De werkende maat is de maat waarmee gerekend wordt tijdens het monteren. Mocht u niet uitkomen hoe u de schutting moet berekenen staan onze specialisten voor u klaar. Onze specialisten kunnen u telefonisch, per mail of in onze showroom voorzien van advies en eventueel een offerte voor u realiseren.

Stap 2: Gaten graven en de palen plaatsen

Wanneer u de materialen die berekend zijn heeft ontvangen kunt u beginnen met het monteren van uw schutting. De eerste stap is het graven van de gaten waar de palen in komen te staan, dit kan door middel van de grondboor gedaan worden. Gebruik de juiste dikte grondboor die past bij de dikte van uw palen. Begin met het plaatsen van de eerste en de laatste paal. Wij adviseren sneldrogend beton te gebruiken op plaatsen waar veel wind staat of in gebieden met een minder sterke grond. Wanneer de eerste en laatste paal geplaatst zijn kunt u een lijntje spannen tussen deze twee palen, zodat de rest van de palen in lijn gezet kunnen worden met de eerste en de laatste paal. Het touwtje kunt u om de eerste en de laatste paal binden. U kunt nu beginnen met het uitmeten, ingraven en plaatsen van de palen. Gebruik een handhei om de laatste 10 à 15 cm de palen in de grond te slaan. Mocht u de palen niet verder de grond in krijgen kunt u de bovenkant van de palen zagen, zodat de palen allemaal een gelijke hoogte hebben. Door middel van een lange waterpas kunt u bepalen of de palen allemaal de juiste hoogte hebben en recht staan! Zorg bij het slaan van de palen dat u de paalkop niet kapot slaat. U kunt een doek in de handhei plaatsen waardoor u de paalkoppen minder snel kapot slaat. 

Stap 3: De planken vastschroeven aan uw palen

Nu de palen allemaal recht en stevig staan kunt u beginnen aan het leukste deel, de planken vastschroeven aan de palen. Voor het juist monteren van de planken aan de palen adviseren wij om gebruik te maken van een lange waterpas en eventueel klosjes in de maat van de tussenruimte die u wilt aanhouden. Begin met het monteren van de onderste plank en monteer deze iets boven het grondoppervlak, dit zorgt voor een langere levensduur van uw plank. Het plaatsen van een hardhouten plank (bijvoorbeeld Angelim 20x200) onderaan uw schutting zou ook kunnen zorgen van een langere levensduur van uw schutting. Schroef de planken vast met onze TORX hardhoutschroeven, deze zijn beschikbaar in verschillende lengtematen. 


De schutting staat, wat nu? Mocht u planken op uw schutting gemonteerd hebben die behandeld dienen te worden kunt u dit uiteraard gelijk doen. Heeft u gekozen voor een Douglas schutting adviseren wij deze te behandelen met HK-lazuur. Hardhout en geïmpregneerd grenen of vuren hout hoeft niet behandeld te worden, maar dit kan natuurlijk ook met de juiste producten hiervoor.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.