Blog

Hoe hoog mag een overkapping zijn in Nederland?

Het is op dit moment ontzettend populair: het plaatsen van een overkapping waarin u kunt genieten van de zwoele zomeravonden. Een overkapping is een heerlijke plek om met vrienden en familie bij te kletsen, maar ook om lekker even alleen tot rust te komen. Heeft u interesse in het plaatsen van een overkapping? Dan heeft u misschien een aantal vragen. Hoe hoog mag uw overkapping zijn? En heeft u een vergunning nodig? In dit artikel bespreken we de antwoorden op deze vragen, zodat u zorgeloos kunt gaan genieten van uw eigen overkapping.

Wat is de maximale toegestane hoogte?

De maximale hoogte van een overkapping hangt af van de plaats waar deze terecht komt. Bij plaatsing aan huis krijgt u te maken met de ‘2,5 meter zone’ vanaf de achtergevel. Binnen deze zone geldt dat de overkapping maximaal 30 centimeter boven de eerste verdiepingsvloer mag uitkomen. Er geldt in dit geval wel een maximale hoogte van 4 meter. Wanneer de overkapping buiten de ‘2,5 meter zone’ terecht komt, gelden er andere regels. Dan mag de overkapping maximaal 3 meter hoog zijn. Zolang u deze hoogtes niet overschrijdt, hoeft u zich geen zorgen te maken over een vergunning.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

Wilt u een overkapping bouwen die hoger is dan de maximale hoogte? Of is de overkapping die u gaat plaatsen zichtbaar vanaf de openbare weg, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een carport op uw oprit? Dan moet u ervan uitgaan dat u een vergunning nodig heeft. De regels verschillen per gemeente. Soms is er namelijk alleen een meldingsplicht, maar in andere gemeentes moet u in dezelfde situatie wel een vergunning aanvragen. Wanneer u geen toestemming vraagt om te bouwen, kan het u een hoop tijd besparen. Echter moet u wel weten dat de overkapping dan toch kan worden afgekeurd en gesloopt als de gemeente een controle uitvoert.

Hoe groot mag een overkapping zijn?

Als het gaat om de oppervlakte van een overkapping hoeft u zich geen zorgen te maken over een maximum. Wel is het zo dat een aantal gemeentes een meldingsplicht of vergunningsaanvraag hanteren wanneer uw overkapping groter is dan 30 m2 of wanneer deze de helft van je achtertuin inneemt. Let u wel goed op wanneer u al andere tuingebouwen heeft staan. De 30 m2 geldt voor de gebouwen samen. Het is verstandig om uw gemeente te raadplegen. Op de website van de gemeente kunt u vaak alle benodigde informatie vinden. Zo voorkomt u enige problemen in de toekomst.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.