Blog

Blokhut op volkstuintje plaatsen? Let dan op deze regels!

Blokhut volkstuin plaatsen regels

 

Is het nodig om een vergunning aan te vragen als u een blokhut wilt plaatsen? In de meeste gevallen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen bij een tuinhuis of blokhut plaatsen. De regels zijn de laatste jaren erg soepel geworden. Een vergunning is hierdoor vaak niet nodig. Wanneer u twijfelt kunt u altijd aankloppen bij uw gemeente. Ze kunnen u vaak snel een afdoende advies geven.

 

Vergunning voor een tuinhuisje?

Er zijn een drietal zaken van belang als u een tuinhuisje gaat plaatsen. Is het tuinhuisje lager dan drie meter? Neemt het meer of minder dan dertig vierkante meter in beslag? Gaat u er wonen? Als u er niet gaat wonen en het is niet hoger dan drie meter en minder dan dertig vierkante meter dan hoeft u geen vergunning aan te vragen. Ook voor een blokhut gelden deze regels.

 

Een blokhut van hout

Bij een houten blokhut zijn er nog een paar aanvullende regels. Zo is er geen vergunning nodig als u uw houten tuinhuisje of blokhut bij een bestaande woning plaatst. Ook als u bouwt op de grond is dit niet nodig. Het mag dus geen verdiepingen krijgen. Tenminste niet om zonder vergunning het te plaatsen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het geen commerciële doeleinden heeft en privé gebruikt wordt. Als uw tuinhuis achteraf komt te staan dan moet het minstens een meter van de openbare weg afstaan. Bouwt u het naast uw huis? Dan moet het minimaal een meter van het voorerf afstaan. Als het tuinhuisje minder dan tien vierkante meter is dan moet het minstens een meter van de grens met de buren afstaan. Ook mag het niet groter worden dan dertig vierkante meter. Het gaat hier trouwens om alle bijgebouwen bij elkaar van een perceel. De nokhoogte mag niet hoger zijn dan drie meter en het mag het achtererf of zijerf niet meer dan de helft bebouwen.

 

Blokhut volkstuin plaatsen regels

 

Bij twijfel?

Het kan zijn dat u twijfelt. Dan kunt u het beste even contact opnemen met uw gemeente. Doe een vergunningcheck. Zo zijn er nooit vraagtekens. Er is geen meldplicht meer voor blokhutten of tuinhuisjes. Het is dus of een vergunning aanvragen of niet. Het is erg helder tegenwoordig.

 

Een blokhut bij uw volkstuin?

Wanneer het gaat om een blokhut bij een volkstuin dan zijn de regels afhankelijk van de tuin. In de regel komen de voorwaarden overeen met wat we hierboven omschreven hebben. Het tuinhuisje of de blokhut mag niet groter zijn dan dertig vierkante meter of hoger dan drie meter. Het is verstandig om altijd alles te overleggen met het bestuur van de volkstuin. Soms mag u wel in de blokhut blijven slapen en soms ook niet. Het verschilt vaak per volkstuin en ook per gemeente. Het is goed om vooraf helderheid te hebben over deze regels en voorwaarden, zodat u niet voor vervelende verassingen komt te staan.

 

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.