Blog

Alles over hout: Douglas

Regelmatig zal Tuinhout Discount in de categorie "alles over hout" een houtsoort gaan toelichten. Waar komt het hout vandaan? Welke kwaliteit heeft de houtsoort? Wat is de duurzaamheid? Al deze vragen worden beantwoord in alles over hout. Dit keer staat de houtsoort Douglas centraal.

Wat is Douglas hout?

Douglas, ook wel Oregon pine genoemd, heeft meestal een licht geel bruine kleur wanneer dit nog vers is. Na bloodstelling aan licht en lucht zal het hout op den duur fraai oranjeachtig geelbruin verkleuren. De bomen hebben meestal een hoogte van 40 tot 60 meter, hierbij komen soms ook uitschieters kijken van ongeveer 90 meter. Uiteraard zijn de bomen in bijvoorbeeld Nederland of België bij lange na niet van deze omvang. De takvrije stam is gemiddeld ongeveer 20 meter lang. 

Waar komt Douglas vandaan?

Zoals de naam Oregon pine al een beetje verklapt komt het Douglas hout oorspronkelijk uit de staat Oregon in het westen van Noord-Amerika. Ook British Columbia in Canada heeft de naam als de plek van oorsprong van dit hout. In de loop der jaren is Douglas echter niet alleen meer in deze streken te vinden. Zo is het herplant in Europa, Nieuw-Zeeland en in Australië. Het Douglas hout van Tuinhout Discount komt op dit moment voornamelijk uit Frankrijk.