Blog

Alles over de houtsoort: Thermo Ayous

Ayous-hout is een prachtige houtsoort en gaat (mits thermisch gemodificeerd) erg lang mee. Door middel van het thermisch behandelen van Ayous krijgt de houtsoort duurzaamheidsklasse 2 toegewezen, dit betekent dat de houtsoort zo’n 15 tot 25 jaar lang meegaat. Ayous heeft een prachtige bruine kleur en bevat weinig noesten. De planken zorgen voor een luxe uitstraling van uw gevel, schutting of wandbekleding. Ayous komt voornamelijk uit de landen Nigeria, Ivoorkust, Kameroen en Ghana. Tuinhoutdiscount.nl biedt verschillende type planken aan van deze houtsoort. In deze blog leest u meer over de houtsoort Thermo Ayous.

Wat is thermische behandeling?

Thermische behandeling is het hout door middel van warmte behandelen. Het hout wordt in een zuurstofarme ruimte verhit tot zo’n 200 graden. Het verwarmen van hout is een milieuvriendelijke behandeling aangezien er geen chemische middelen worden toegevoegd aan het hout. Het verwarmen van hout zorgt ervoor dat het hout minder vocht kan opnemen, waardoor het hout beter geschikt wordt voor buitengebruik en een lange levensduur krijgt.

Waarmee kan ik Ayous hout behandelen?

Het behandelen van Ayous hout is natuurlijk niet verplicht. Wanneer u het hout niet behandelt, zal de mooie bruine kleur uiteindelijk egaal vergrijzen. Wilt u de kleur behouden, raden we aan uw Ayous gevelbekleding te behandelen met Remmers Aqua HSL Ayous. Dit impregneermiddel is voorzien van een Ayous kleurpigment waardoor u langer kunt genieten van de kleur van uw gevelbekleding. Dit impregneermiddel beschermt tevens tegen schimmel, algen en wespen aantasting. Ayous hout neemt de olie goed op bij de behandeling, waardoor het impregneermiddel dus gemakkelijk in de planken trekt.

Kan ik Ayous hout bewerken?

Ayous hout laat zich gemakkelijk bewerken. Door de thermische modificatie bevatten de planken weinig vocht, waardoor deze erg licht zijn. Een nadeel van Ayous planken is dat door het lichtgewicht de planken erg snel kunnen beschadigen tijdens het monteren, wees daarom erg voorzichtig met het materiaal.