Blog

De ultieme gids: Alles over Rhombus gevelbekleding


Niet iedereen gaat elke dag met gevelbekleding, laat staan met een strakke en moderne design-look plank. Om deze reden hebben wij, van Tuinhoutdiscount.nl, deze uitgebreide gids over Rhombus gevelbekleding geschreven. Wat is Rhombus Gevelbekleding precies, welke soorten zijn er, waar wordt dit soort hout vaak voor gebruikt en waar moet u op letten bij het monteren van deze planken? U leest het allemaal in deze handige guide! Wel zo makkelijk! 

 

In dit artikel beantwoorden wij de volgende vragen:

  • Wat is gevelbekleding?
  • Wat is rhombus gevelbekleding?
  • Wat is het enkele rhombusprofiel?
  • Wat is het dubbele rhombusprofiel?
  • Wat is triple rhombusprofiel?
  • Welke soorten Rhombus gevelbekleding zijn er?
  • Waar wordt rhombus vaak voor gebruikt?

Wat is gevelbekleding?

Gevelbekleding is over het algemeen de buitenste laag van de bekleding van een gevel. Bij Tuinhoutdiscount.nl doelen wij met gevelbekleding op een soort planken die op een gevel bevestigd kunnen worden. Deze bekleding dient over het algemeen als een stuk bescherming van het materiaal eronder, helpt vaak bij het beter isoleren van de wanden en is vrijwel altijd bedoeld om het geheel een mooier uiterlijk te geven.Niet iedereen gaat elke dag met gevelbekleding, laat staan met een strakke en moderne design-look plank. Om deze reden hebben wij, van Tuinhoutdiscount.nl, deze uitgebreide gids over Rhombus gevelbekleding geschreven. Wat is Rhombus Gevelbekleding precies, welke soorten zijn er, waar wordt dit soort hout vaak voor gebruikt en waar moet u op letten bij het monteren van deze planken? U leest het allemaal in deze handige guide! Wel zo makkelijk! 

Wat is Rhombus gevelbekleding?

Net zoals elke andere vorm van hout is er ook bij rhombusphttps://www.tuinhoutdiscount.nl/tuinhout/rhombusrofiel gevelbekleding een scala aan mogelijkheden. De rhombus gevelbekleding is onder te verdelen in drie varianten. Hieronder zullen wij deze varianten stuk voor stuk toelichten.


Wat is het enkele rhombusprofiel?

Het Rhombusprofiel is een ruitvormig profiel dat uitermate geschikt is voor een open gevel. Rhombus kan voor zowel horizontale als- voor verticale gevelbekleding en geeft een strak en luxe aanzicht. De latten worden vaak afgeschuind en daardoor wordt de afwatering bevorderd.


Wat is het dubbele rhombusprofiel?

De naam zegt het al een beetje, maar het dubbele rhombusprofiel is het enkele rhombusprofiel maal twee. De twee blokken zitten aan elkaar verbonden en in tegenstelling tot het enkele rhombusprofiel is het dubbele rhombusprofiel geschikt voor het realiseren van een gesloten gevel. De verschillende delen vallen namelijk in elkaar en sluiten zo de gevel af van invloeden van buitenaf.


Wat is triple rhombusprofiel?

Het triple rhombusprofiel, bij ons ook wel Triple Profiel, Deens-Rabat of Blokhutprofiel genoemd, is eigenlijk hetzelfde vormgegeven als het dubbele rhombusprofiel, maar dan met drie blokken. Dit is een enorm populaire rhombus variant die de afgelopen jaren in menig tuin of op menig gevel terecht is gekomen.


Rhombusprofiel Gevelbekleding Rhombusprofiel Gevelbekleding

Welke soorten Rhombus gevelbekleding zijn er?

Rhombusprofiel komt in verschillende soorten en maten, maar ook in verschillende houtsoorten. Geschikte houtsoorten voor gevelbekleding in rhombus zijn bijvoorbeeld Caldura Wood, Red Class Wood, Vurenhout en Bangkirai hardhout. Hieronder zullen wij per houtsoort wat dieper ingaan op de eigenschappen, kwaliteit, duurzaamheid en het gebruik.


Thermo Ayous Triple profiel Gevelbekleding 20x140mm

Ayous is een snelgroeiende tropische loofhoutsoort afkomstig uit West-Afrika. Het hout wordt vervolgens via stoomdruk verduurzaamd en gaat dan vele jaren mee (tot vijf en twintig jaar en langer). Het hout vergrijst op een mooie egale manier. Hierdoor is het een aantrekkelijke houtsoort om te gebruiken. Vaak gebruikt men het hout als gevelbekleding en ook als luxe schutting of luxe veranda. Door De mes en groef zijde zijn ze gemakkelijk te gebruiken. Het hout is beschikbaar in verschillende lengtes. Door het hout te laten verspringen ziet het er mooi uit.


Red Class Wood triple profiel

Red Class Wood wordt over het algemeen benaderd als een op zichzelf staande houtsoort. In werkelijkheid is het echter een productsoort welke uit de bekende Vuren houtsoort wordt gerealiseerd met een speciale behandeling. Red Class Wood kan door het het speciale impregnatie proces tot wel 4x langer zijn kleur behouden als vergelijkbare houtsoorten. Red Class hout wordt veelal geproduceerd uit hout dat knoestvast is en heeft voornamelijk kleine knoesten. Red Class Wood is eerst helemaal kunstmatig gedroogd alvorens het wordt geschaafd naar de juiste maat. Op deze manier ontstaat er een zeer glad oppervlak.


Rhombus enkel zwart gespoten Lariks/Douglas

Douglas hout laat zich gemakkelijk bewerken en heeft van zichzelf een mooi warme en enorm karakteristieke kleur. Vergrijzing tegen gaan? Dat kan eenvoudig door het Douglas hout te behandelen met de speciaal daarvoor beschikbare producten bij Tuinhoutdiscount.nl zoals bijvoorbeeld HK-Lazuur of GW-310. Dit is het zogenoemde enkele rhombusprofiel, te herkennen aan de vorm met één blok met schuine zijkanten. Deze rhombus latten zijn zwart gespoten.


Caldura Wood triple profiel

Caldura Wood, voorheen Steamed 5* Class Wood, is een thermische Vuren houtsoort uit Scandinavië (Noord-Europees). Tijdens de thermo behandeling wordt er alleen stoom en geen chemische toevoegingen gebruikt. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijk proces. Caldura wood heeft een levensduur van twintig tot vijfentwintig jaar. Het hout heeft een zeer aantrekkelijke prijs, kent weinig werking en heeft een mooie warme kleur. Het is wel erg gevoelig voor scheuren en voorboren is daarom een must. 


Dubbel Rhombus Accoya

Het ecologische en duurzame Accoya hout is vervaardigd uit duurzaam geproduceerd en snelgroeiend hout. Het is op een slimme manier bestand gemaakt tegen schimmels. Accoya is door en door gemodificeerd, heeft een constante hoge kwaliteit, kent nagenoeg geen zwel- en krimpgedrag en heeft een superieure weerstand tegen houtaantastende schimmels. Daarom heeft Accoya in grond-/watercontact een gegarandeerde levensduur van minimaal 25 jaar en bovengrond minimaal 50 jaar! Accoya is hét alternatief voor tropisch hardhout en kunststof.


ME Vuren triple profiel

Vurenhout is een populaire houtsoort omdat het voordelig en gemakkelijk te verwerken is. Deze houtsoort is uitstekend te gebruiken voor buitentoepassingen. Belangrijk hierbij is wel dat het hout hiervoor behandeld is. Dit voorkomt namelijk aanslag door weersomstandigheden, schimmels en insecten. Ook zal het hout langer meegaan. Vurenhout is een houtsoort die zich super gemakkelijk laat bewerken, doordat het enerzijds erg sterk is en anderzijds heerlijk licht is van gewicht. Deze triple profielplanken zijn gerealiseerd uit ME Vuren dat zwart is gespoten.


Caldura Wood Enkel Rhombus Profiel

Caldura Wood, voorheen Steamed 5* Class Wood, is een thermische Vuren houtsoort uit Scandinavië (Noord-Europees). Tijdens de thermo behandeling wordt er alleen stoom en geen chemische toevoegingen gebruikt. Dit maakt het een zeer milieuvriendelijk proces. Caldura wood heeft een levensduur van twintig tot vijfentwintig jaar. Het hout heeft een zeer aantrekkelijke prijs, kent weinig werking en heeft een mooie warme kleur. Het is wel erg gevoelig voor scheuren en voorboren is daarom een must. 


Thermo Ayous Rhombus Gevelbekleding 18x68mm

Op zoek naar een mooi thermowood product voor gevelbekleding of voor de wanden in uw overkapping? Of toch liever een mooie schutting maken? Deze Rhombus profiel latten van thermische gemodificeerd Ayous hout zijn hier helemaal voor geschikt. Door de thermische behandeling heeft het hout de duurzaamheidsklasse 2 gekregen. Deze 18x68mm latten, ook wel rhombus planken genoemd, zijn enkelzijdig te monteren op de gevel van woningen of te gebruiken voor een wand van een luxe veranda of schutting. De werkende breedte van deze gevelbekleding is 68mm. De latten zijn schuin afgerond zodat de doorijk een stuk minder is.


Lariks/Douglas Rhombus balk

Douglas hout laat zich gemakkelijk bewerken en heeft van zichzelf een mooi warme en enorm karakteristieke kleur. Vergrijzing tegen gaan? Dat kan eenvoudig door het Douglas hout te behandelen met de speciaal daarvoor beschikbare producten bij Tuinhoutdiscount.nl zoals bijvoorbeeld HK-Lazuur of GW-310. Dit is het zogenoemde enkele rhombusprofiel, te herkennen aan de vorm met één blok met schuine zijkanten.


Waar wordt Rhombus vaak voor gebruikt?

Rhombus wordt over het algemeen gebruikt voor het bekleden van een gevel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gevel van een huis, maar ook aan die van een schuur of overkapping. Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende vormen van rhombusprofielen, ook wel Deens-Rabat, Triple Profiel of Blokhutprofiel genoemd om bijvoorbeeld wanden in overkappingen mee te maken. Wij zien echter ook steeds vaker dat men deze vormen van deze profielplanken verwerken om een erfafscheiding zoals een schutting te maken of soms zelfs tuinmeubelen. Enorm breed inzetbaar dus!

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.