Blog

Wanneer tuinhuis beitsen?

Vrijwel niemand koopt een tuinhuis, blokhut of tuinkantoor om deze vervolgens compleet te verwaarlozen. Over het algemeen wenst iemand die een dergelijk bouwwerk aanschaft hier zolang als mogelijk van te genieten. Om zolang mogelijk te genieten van een tuinhuis is het noodzakelijk om de levensduur van het betreffende tuinhuis te verlengen. Hoe? Door het tuinhuis te behandelen, ofwel te beitsen. Maar wanneer moeten we een tuinhuis beitsen? Dat leest u in dit artikel!

Waarom zou ik mijn tuinhuis beitsen?

U wilt uw tuinhuis natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen schadelijke weersinvloeden. Buiten dat ziet een goed onderhouden tuinhuis er ook gewoon veel mooier en verzorgd uit. Om het hout te beschermen en zo lang mogelijk mooi te houden zal het hout gebeitst of gelakt moeten worden. Vocht is bijvoorbeeld een grote boosdoener als het gaat om houtbeschadiging. Wanneer dit in het hout trekt ontstaan er schimmels en op den duur zelfs houtrot.

Gebruik ik lak of beits?

Het verschil tussen lak en beits is dat beits het hout niet helemaal afsluit. Hierdoor blijft de houtstructuur zichtbaar en kan het hout blijven werken. Dit geeft een wat natuurlijkere uitstraling. De beits trekt als het ware in het hout waardoor het van binnenuit beschermd wordt. Lak is dekkend en sluit het hout af waardoor de houtstructuur minder goed zichtbaar zal zijn. Het tuinhout is goed beschermd, maar de lak zal minder meebewegen dan beits. Een voordeel van beits is dat het direct op het hout aangebracht kan worden. Er is dus geen grondverf nodig zoals bij lak.

Wanneer mijn tuinhuis beitsen?

Wij raden aan om uw tuinhuis elk jaar te controleren op beschadigingen en of de beitslaag nog voldoende bescherming biedt. Afhankelijk van de beits en de weersomstandigheden zal er binnen 2 tot 5 jaar onderhoud moeten plaatsvinden. Het beitsen zelf doet u bij droog weer. Het mag ook niet te koud zijn en beitsen in de volle zon wordt sterk afgeraden. Houd de weersverwachting dus goed in de gaten om het beste moment uit te kiezen. 

Hoe een tuinhuis beitsen?

Let goed op welke beits u aanschaft. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Wilt u bijvoorbeeld dat de beits dekkend is of juist niet. Ook zijn er verschillende kleurtinten te kiezen zoals naturel, groen of antraciet.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.