Blog

Hoe thermisch gemodificeerd hout behandelen?

Hoe thermisch gemodificeerd hout behandelen?

Het is mogelijk om hout wat minder duurzaam is te behandelen en zo een langere levensduur te geven. De term thermische modificatie wordt hiervoor gebruikt en het is een milieuvriendelijke manier om het hout te behandelen en duurzamer te maken. Het hout zal zo veel langer meegaan. De behandeling helpt het tuinhout minder gevoelig te maken. Het zal minder snel aangetast worden en daardoor ook een stuk langer meegaan. Het is een verantwoord verhittingsproces wat de eigenschappen van het hout veranderd en het meer bestand maakt tegen schimmels en tegen houtrot. Het hout heeft daardoor ook geen behandeling meer nodig. Het kan uiteraard wel goed zijn om het hout te behandelen als je dit wilt. 

Thermisch gemodificeerd hout, wat is dat nu eigenlijk? 

Het thermische gemodificeerde hout is van zichzelf niet duurzaam. Het zijn de minder duurzame houtsoorten welke hiervoor gebruikt worden. Het hout wordt normaal gesproken snel aangetast door insecten of het weer. Het heeft daardoor normaal gesproken geen lange levensduur. De houtsoorten worden daarom behandeld. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor insecten, vocht, schimmels en rot. Het soort hout heeft dan eigenlijk geen onderhoud of behandeling meer nodig. 

Hoe thermisch gemodificeerd hout behandelen?

Het proces

Het proces helpt bij het thermisch modificeren om de weerstand van het oorspronkelijke houtsoort te verhogen. Onderdeel van het proces is het verwarmen van het hout tot tweehonderd graden Celcius. Het verhittingsproces verandert de eigenschappen van het hout om het wel bestendig te maken tegen bacteriegroei, houtwormen, vocht, houtrot en andere invloeden. Het hout wordt op deze manier zeer duurzaam gemaakt. De behandeling wordt bij snelgroeiende harsachtige houtsoorten gebruikt. Het is zeer normaal om deze houtsoorten juist te coaten of te beitsen om meer bescherming te krijgen. Wanneer het hout thermisch is behandeld is dit niet meer nodig. Thermisch gemodificeerd hout is een zeer goed alternatief voor tropisch hardhout. Het is hierdoor een zeer milieuvriendelijke oplossing om minder hardhout te gebruiken. Ook zorgt het ervoor dat het hout langer meegaat en dus duurzamer is. 

Het gemodificeerde hout nog beitsen, oliën of lakken? 

Wanneer u het thermisch gemodificeerde hout wilt behandelen met een olie, beits of lak is het belangrijk om eerst alles in huis te halen. Het is belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Gebruik eerst een ontvettend middel om vervolgens het hout wat op te schuren. Is het hout verweerd? Laat het dan eerst een hele dag drogen na het reinigen. Hierna kunt u het hout opschuren en gaan beitsen of in de olie of lak zetten. Het zal allemaal beter intrekken en beter hechten.

Lichte reparaties

Indien het nodig is, is het goed om eerst de gaten en scheuren op te vullen. Gebruik een houtrotvuller. Het is ook mogelijk om kneedbaar hout te gebruiken. Doe dit als u het hout wilt gaan lakken. Nadat de gaten en scheuren gerepareerd zijn is het belangrijk om in de richting van de houtnerf te schuren. Schilder ook met de nerf mee en haal overtollige druppels weg. Na een eerste dunne laag, laat u het een dag drogen. Hierna kunt u het goed schuren en dan kunt u de tweede laag aanbrengen.