Blog

Wat is Red Cedar hout nu eigenlijk precies?

Wat is Red Cedar hout nu eigenlijk precies?

 

Bent u aan het oriënteren op welke houtsoorten geschikt zijn voor uw project in de tuin of voor op de gevel van uw woning of bedrijfspand? Dan is (Western) Red Cedar een houtsoort die u zeker niet mag vergeten in de overwegingen. Maar wat is Red Cedar hout dan precies en waarom zou u hiervoor wel, of niet moeten kiezen? U leest het in dit artikel!

Waarom is het van belang om te letten op de houtsoort?

Een houtsoort kan op enorm veel elementen binnen een project invloed hebben. Zo is het mogelijk dat u een houtsoort uitkiest op basis van de uitstraling en de sfeer die u wilt gaan realiseren. Naast het uiterlijk is de houtsoort echter ook van belang voor bijvoorbeeld de duurzaamheid. Onbehandeld Vuren is bijvoorbeeld vele malen minder duurzaam dan de bekende Hardhoutsoorten. Ook is de houtsoort van invloed op hoe makkelijk hout te bewerken is. Vaak is er bijvoorbeeld voor de harde hardhoutsoorten een speciale boor of zaag nodig.

Wat is Red Cedar hout?

De naaldhoutsoort (Western) Red Cedar, ook wel reuzenlevensboom genoemd, is een houtsoort die over het algemeen wordt gebruikt als houten gevelbekleding. Deze, van origine, Canadese houtsoort is een lichtgewicht en daarom uitstekend te bevestigen op de zijkant van een woning. Behandelen van Red Cedar is in principe niet nodig. Er zit tevens weinig tekening in het hout, waardoor het zelfs onbehandeld zeer stijlvol oogt. 

Waarom kiezen voor Red Cedar hout?

Red Cedar heeft een prachtige uitstraling, een erg mooie tekening en varieert enorm in kleuren van chocolade bruin tot lichtgeel. Het hout is van nature duurzaam met een duurzaamheidsklasse 2 en heeft een levensduur tot wel 25 jaar.

Verschillende soorten Red cedar?

Red Cedar hout is verkrijgbaar in verschillende soorten. Deze soorten zijn vooral gebaseerd op kwaliteit en dus hangt er ook per soort een ander prijskaartje aan de producten. Eén van deze soorten is de "Select Tight Knotty", ook wel "STK" genoemd. Bij deze STK-variant van het Red Cedar hout zitten er noesten in het hout is er over het algemeen meer sprake van vlamvorming. Hier staat tegenover dat deze STK-variant relatief goedkoper is in aanschaf dan de "Clear and Better-variant". Deze Clear and Better-variant wordt ook wel de foutvrije variant genoemd en dit hout is dus ook noestvrij, heeft rustigere lijnen en een wat meer luxe uitstraling. Deze laatste soort is uiteraard wel weer wat duurder in aanschaf.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.