Blog

Stappenplan: Tuinschermen plaatsen

Niet iedereen gaat elke dag aan de slag met het plaatsen van een schutting van tuinschermen en om deze reden hebben wij bij Tuinhoutdiscount.nl een gemakkelijk stappenplan gemaakt die u kunt volgen bij het tuinschermen plaatsen. Heeft u vragen, krijgt u graag advies of komt u niet helemaal uit de stappen in dit stappenplan? Wees vooral niet bang en neem eens contact op met één van onze specialisten.

Stap 1: Bereken de benodigdheden voor uw schutting

Voordat u aan de slag gaat is het zaak goed te berekenen welke materialen u nodig heeft voor de klus. Niemand wilt immers halverwege het werk ontdekken dat hij of zij te weinig materialen heeft om de klus te klaren. Om deze reden even een korte uitleg hoe u kunt berekenen wat u nodig heeft voor uw schutting. Tuinschermen zijn vaak te verkrijgen in een standaard maat van 180 centimeter hoog bij 180 centimeter breed. Tuinschermen zijn te verkrijgen in de volgende houtsoorten;

Deze tuinschermen dienen tussen palen opgehangen te worden. Tussen elke paal dient een tussenruimte gehouden te worden van 181 centimeter zodat het tuinscherm hier tussen kan worden gehangen en er voldoende ruimte is voor uw beslag (aan elke zijde 0,5 centimeter). Als palen gebruiken wij bij Tuinhoutdiscount.nl over het algemeen een paal van ongeveer 70x70cm en vrijwel altijd in een geschaafde (gladde) uitvoering.. De volgende palen behoren onder andere tot mogelijkheden om te dienen als schuttingpaal;

Nu u zowel de maat van de paal als de maat van het tuinscherm weet kunt u gaan rekenen. Als voorbeeld nemen wij een schutting van totaal 6 tuinschermen en 8 palen van 70x70mm. U rekent de totale lengte hiervan als volgt uit; (6x181)+(8x7) = 1142cm.

Stap 2: Spannen, uitmeting en waterpas maken

Wanneer u alle benodigde materialen hebt verzameld is het zaak om alles goed te controleren en om de eerste belangrijke stap in het monteren te gaan zetten. Egaliseer het gebied waar u tuinafscheiding moet gaan komen en begin met het plaatsen van de eerste en de laatste paal. Doe dit nauwkeurig en plaats de schuttingpalen waterpas. Overigens is het ook mogelijk om de palen te bevestigen aan een muur. Gebruik hiervoor de juiste pluggen en flenskopschroeven. Wanneer dit allemaal goed is uitgevoerd kunt u een lijntje spannen en door naar stap 3.

Stap 3: Palen in de grond plaatsen

De basis is gelegd en u kunt aan de slag met het “echte werk”. U kunt nu namelijk aan de slag met het zetten van de schuttingpalen in de grond. Zoals eerder al aangegeven is het zaak om 181 centimeter ruimte te houden tussen de palen. Heeft u tuinschermen van 180 centimeter dan is het zaak om minimaal palen te hebben van 270 centimeter. Hierbij hanteren wij altijd de regel dat minimaal een derde van de palen de grond in moet. Bij een paal van 270 centimeter gaat er dus 90 centimeter de grond in. Het kan voorkomen dat u in een gebied woont waar de grond bestaat uit veen of klei. In dit geval adviseren wij u om te gaan voor een paal met een lengte van 300 centimeter en om eventueel sneldrogend beton of Kongcrete te gebruiken. Overigens kunt u ook uw palen een stukje extra bescherming bieden door deze te behandelen met Bison Rubber Seal. Plaats nooit in één keer alle palen, maar doe telkens een paal en dan een tuinscherm. Op deze manier weet u direct of de maatvoering die u hanteert klopt.

Tip: Zorg dat uw schuttingpalen 185 centimeter boven de grond komen. Op deze manier creëert u namelijk een speling van 5 centimeter onder uw tuinscherm, waardoor deze niet in contact komt met de grond. Door dit te doen verlengd u de levensduur van de tuinschermen.

Stap 4: Tuinschermen plaatsen

Als laatste stap is het zaak om de grootste elementen uit het gehele stappenplan te gaan plaatsen; De tuinschermen. Een stap waarbij u snel resultaat zult zien. Gebruik per tuinscherm 6 stuks L-beslag voor het monteren aan de palen. Uiteraard adviseren wij u hier om gebruik te maken van L-beslag in RVS uitvoering. U werkt het makkelijkst wanneer u hulp krijg van één of twee andere personen die het tuinscherm goed voor u kunnen vasthouden. Het is zaak om onder, in het midden en bovenaan het tuinscherm L-beslag te monteren.

Tip: Zorg dat u bij het monteren van tuinschermen aan hardhouten palen altijd voor boord. De hiervoor benodigde boortjes treft u ook in onze webshop.

Benodigdheden bij deze stap;

Advies op maat bij Tuinhoutdiscount.nl

Wilt u aan de slag met uw schutting en tuinschermen, maar krijgt u graag eerst nog een stukje persoonlijk advies of komt u de mogelijkheden graag eerst eens in het echt bekijken en bespreken? Neem contact op met één van onze specialisten of kom de mogelijkheden eens bekijken in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad. In onze showroom hebben wij maarliefst meer dan 40 tuinschermen tentoongesteld!