Blog

Hoe hoog mag de schutting zijn?

Hoe hoog mag schutting zijn?Hoe hoog mag schutting zijn?

Als u een schutting plaatst op uw eigen grond, mag u zelf bepalen wat ermee gebeurt. Althans, u kunt het materiaal en de kleur zelf kiezen, maar er zijn ook een aantal regels. Om zonder enige problemen en zonder een vergunning een schutting te kunnen plaatsen is het goed om te weten aan welke regels u zich moet houden. De belangrijkste regels gaan over de hoogte van uw schutting. In dit artikel krijgt u antwoord op de hoofdvraag: hoe hoog mag mijn schutting zijn? Ook gaan we in op andere veel voorkomende vragen rondom de maximale hoogte van een schutting.

De maximale hoogte

In Nederland gelden de volgende regels voor de wettelijk vastgestelde maximale schuttinghoogte:

  • Wanneer de schutting aan de achterkant of de zijkant van uw woning wordt geplaatst, mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
  • Wanneer de schutting aan de voorkant van uw woning wordt geplaatst, geldt er een maximale hoogte van een meter.

Echter kunnen deze regels nog wel eens verschillen, afhankelijk van de gemeente. Het is daarom verstandig om bij uw gemeente na te vragen welke regels zij hanteren voordat u een schutting plaatst. Zo voorkomt u eventuele misverstanden en problemen.

Een schutting plaatsen in de achtertuin

Zoals hierboven staat beschreven mag een schutting aan de achterkant en zijkant van het huis twee meter hoog zijn. Met een schutting aan de zijkant van het huis wordt de schutting tussen uw woning en die van de buren bedoeld. Wilt u toch een hogere schutting plaatsen? Dan heeft u een vergunning nodig. Mocht u geen zin hebben in het aanvragen van een vergunning, dan kunt u overwegen om een heg of bomen te plaatsen. Hiervoor bestaan namelijk geen maximale hoogtes. U moet dan alleen in de gaten houden dat deze niet te dicht op de erfgrens staat, dit is niet toegestaan.

Een schutting plaatsen in de voortuin

Een schutting aan de voorkant van het huis of aan de straatzijde mag een hoogte van maximaal een meter hebben. Normaal gesproken wordt het deel van uw tuin tussen uw gevel en de straatzijde uw voortuin genoemd. Toch doet u er goed aan om ook dit even na te vragen bij uw gemeente, zo kunt u mogelijke problemen voorkomen. Heeft u een hoekhuis met een tuin aan de straatzijde? Dan moet u zich aan dezelfde regels houden: de maximale hoogte is een meter.

Advies op maat van dé specialist?

Komt u er niet helemaal uit, gaat u graag eerst eens het gesprek aan of bent u benieuwd of u wellicht elementen over het hoofd ziet? Bij Tuinhoutdiscount.nl hebben wij verschillende specialisten die u maar wat graag helpen bij uw project. Onze passie is tuinhout en wij draaien nergens onze hand voor om. Neem dus gerust contact met ons op, kom langs in onze compleet overdekte showroom van ruim 1100m2 midden in de Randstad of vraag compleet vrijblijvend een offerte aan.